Başbuğ basın toplantısında konuştu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Nisan 2009 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, medya temsilcilerine yönelik toplantı düzenledi. İşte Başbuğ'un konuşmasından satır başları.

İkinci iletişim toplantımıza, malesef üzücü bir olayla başlıyoruz. TÜrkiye terörle yaşayan bir ülke. İki gün önce İstanbul'da yaşadıklarımız ve bugün Diyarbakır Lice'de yaşananlar bunun bir örneğidir.

Diyarbakır Lice'de yol emniyetini sağlamak için bir tank ve bir zırhlı personel taşıyıcı yola çıktı. Tankın geçişinin ardından M113 zırhlı personel taşıyıcıya karşı saldırı düzenlendi. 9 vatan evladımız şehit oldu.

M113 araçlarının altında 3-4 santimetre kalınlığında zırh bulunuyır. bu araca bu denli zarar veren bomba hakkında inceleme yapılıyor.

Çok güçlü bir el yapımı patlayıcı olduğu değerlendiriliyor.

Patlama düzeneğinin ne olduğu konusunda net bir açıklama yapamam ama uzaktan kumandalı yada kablolu bir sistemle patlatıldığını düşünüyoruz.

Terörle mücadelede karamsarlığa yer yok.

Terörle mücadele ekiplerimiz ve polisimizmücadeleye dünden daha hazır bir şekillde çalışmaktadır.

Toplantıyı 1,5 saat olarak planladım. ağırlıklı olarak sorulara yer vereceğim. Sorularınızı almadan önce bir konuda açıklama yapmayı uygun görüyorum.

ERGENEKON CEPHANELİĞİ

Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçirilen silahlarla ilgili bilgi vermek istiyorum.

Öncelikle her silahın tanımını yapmakta fayda var. Her silahın zerinde bir stok numarası olur, bir silahtan iki tane olmaz. Silah sarf malzemesi değildir.

Savcılığın açıklamasında 45 adet silah var. Bunlar tabanca, tüfek ve av tüfeği.

Soruşturma kapsamında ele geçirilen tabanca, tüfek ve av tüfekleri ordu envanterine kayıtlı değildir.

Silah ordunun namusudur.

Bulunan mühimmatlara gelince, LAW, el bombası ve tüfek bombası birer mühimmattır. Dolayısıyla sarf malzemesidir.

Her mühimmatın üzerinde sadece kafile numarası vardır. 6000 law için sadece bir kafile numarası veriliyor.

MASANIN ALTINDAN ÇIKARTILAN LAW SİLAHI

Başbuğ, LAW silahlarından bahsederken, LAW'ı gösterelim dedi. yanındaki subay, masanın altından çıkardığı law silahını çıkartarak Başbuğ'a uzattı.

Bu elimde tuttuğum LAW silahı 200 metre mesafeden 30 santimetre zırhı delebilir.

Poyrazköy'de kazılar yapıldı ve 5 adet boş LAW çıktı. Bir daha kullanılamayacak bu malzeme neden gömüldü anlamak mümkün değil.

İKİNCİ DERECE ASKERİ BÖLGE NE DEMEK?

2. derece askeri yasak bölgelere sadece yabancı uyruklu vatandaşlar giremez. TC vatandaşları bu araziler üzerinde imar izni alındıktan sonra istediği her türlü binayı tesisi yapabilir. Bu arazi ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu tarafından alınmış herhangi bir kısıtlama kararı yok.

Her üretilen askeri malzeme TSK envanterine girmez. Emniyete de gitmiş olabilir. Bir kurumu işaret etmek için söylemiyorum ama meselenin karmaşıklığını vurgulamaya çalışıyorum.

Ama mühimmatların hangi birlik ya da kuruma verildiğine dair karışıklığın giderilmesi için çalışma yapıyoruz.

MÜHİMMATLAR ÖZEL KUVVETLERE Mİ AİT?

1986 yılına kadar toprak altına gömülü mühimmatı vardı, bu tarihten sonra yayınlanan bir emirle toprak altından çıkartılıp depolara alınması sağlandı. 1996 yılına kadar sğren çalışmalar sonrasında toprağa gömülü hiç bir mühimmat depomuz yoktur, kalmamıştır.

El bombaları ve LAW için silinmeyen özel stok numarası vermemiz gerekiyor. Yeni el bombaları ve LAW'lara özel stok numarası verilmesine başlandı. Gözle görünmeyen, bulunsa dahi silinemeyen bir numaralandırma işlemi yapıyoruz. Yeni üretilen LAW ve el bombaları için kafile numarası sisteminden stok numarasına geçildi.

Bir yerde mühimmat bulunduğunda elimizdeki kafile dağıtım istesini teftiş eden nokta kontrol birimleri oluşturduk. Bir yıldır yapılan teftişlere baktığımızda bizim mühimmatımızda eksik görünmüyor.

Peki mühimmatlar nerden geldi? Irak bizim için sıkıntılı bir ortam. Sokakta Doçka uçaksavar satın alabiliyorsunuz.

Diğer kaynak, iç güvenlik harekatında bir takım eksiklerimiz var. Operasyonda kullanınlan malzemenin kontrolü zor oluyor. Operasyonlarda kullanıldığı belirtilen mühimmatın takibi için bir mekanizma da kuruyoruz.

Her bulunan silah ve mühimmat için iddiada ismi geçenlerle ilgili olarak askeri yargı sistemini çalıştırıyoruz. Askeri savcılar olayla ilgili soruşturma açıyoruz. Örnek olarak bir yarbaya ait mühimmat bulunma iddiaları üzerine hemen soruşturma açıldı. Beykoz'daki olaylarla ilgili olarak da Kuzey Deniz Saha Komutanlığı aynı gün soruşturma açmıştır.

Temenni ediyoruz ki yargı kendisine ulaşan konuları, kimler tarafından ve ne amaçla yapıldığını ortaya çıkarsın. Bu konu yargının işidir. sonucunu sabırla bekleyelim.

SORU CEVAP BÖLÜMÜ

UĞUR DÜNDAR

Poyrazköy'de bulunan el bombalarının kafile numarasına bakıldığında Emniyete verilmiş olabilir mi?

Henüz incelemeler tamamlanmadı. Net bir cevap veremem. Bulunan LAW'lar SAT komandolarının envanterinde de bulunamadı.

MUSTAFA KARAALİOĞLU

Ergenekon davasının safahatına nasıl bakıyorsunuz?

Operasyonun özel bir isimle anılmaması konusunda mahkeme kararı var. Buna saygı göstermemiz lazım. Genel Bakış açımıza gelince... TSK olarak demokratik rejime baplıyız ve saygılıyız. Yargı bağımsızlığına ve hukukun üstünlüğüne inancımız tam. Herşeyden evvel herkesin yargı sistemimi,ze ve hukuk sistemimize zarar verecek hareketlerden kaçınmak gerekir. Hukuk sürecine TSK olarak azemi olarak dikkat ediyoruz. TSK olarak her zaman hukuka sonuna kadar güvenilmesi görüşündeyiz. Başka alternatifimiz yok. Devam etmekte olan yargı sürecine karşı bir yorum getiremem ancek, düşüncelerimi de paylaşmak isterim. Bu düşünceler TSK'yı kurum olarak etkileyen hususlar.

1- Biz dedik ki mahkemeler kesin karar verinceye kadar herkes suçsuzdur. Yürütülen dava sürecinde masuniyet karinesine uyuluyor mu? Yargılananların beraart etmesini temenni ederiz o zaman ne olacak? Medya'da kendini sorgulamalı.

2- Soruşturmanın gizliliği ilkesi.

3- Kurumların saygınlığına gölge düşürülmemeli . Aynı haber bandının 50 dakika arka arkaya veilmesinin amacı ne olabilir? Kazıların defalarca gösterilmesi habercilik midir? Bu haber kamuoyunda karamsarlık oluşmasına sebep olmuyor mu? Bir itirafçının ifadeleri 5 gün arka arkaya yayınlanıyor, kurumsal ilişki kurulmaya çalışılıyor. Ortaya çıkan Ses kayıtları ile nereye varılmaya çalışılıyor.

2. iddianameye gelince bir örnek vereceğim. 33 erin şehit edilmesi ile ilgili bir gizli tanık konuşmuş. konuşan kişi kim? İddianamede yer alan kişilerle ilgisi de yok. İddianame, gizli tanık ve itirafçılara dayanıyor. Bu da insanı düşünme noktasına sürüklüyor.

Yargı sürecinin tamamlanmasını sabırla bekliyoruz.

Sayın Özkök'ün ifade vereceği bilgisi sizde var mıydı sonradan mı öğrendiniz?

İkinci iddianamede, söz konusu konunun tefrik edildiğini görüyoruz. Ancak Başsavcılık Emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün bilgisine başvurmayı uygun görmüş. Buradan da soruşturmayı sürdürme niyetinde olduğunu görüyoruz. Ancak sonucu nereye varır bunu göreceğiz. Sayın komutanımıza 'hukuk çerçevesinde' danışmanlık görevimizi yerine gertirdik.

OKAN MÜDERRİSOĞLU

Af konusundaki değerlendirmeleriniz ve 'Türkiye halkı' ifadesini kullandınız. Bu açıklamada Kürt vatandaşlarımızı nasıl değerlendiriyorsunuz.

Sorunuzu aldım cevaplandıracağım. soruşturma süreci ile ilgili sorular var mı? soruları topluca alıp cevaplandırmak isterim.

MEHMET ALİ BİRAND

Özden Örnek günlükleri ve yer altından mühimmat fışkırması ile ilgi ne düşünüyorsunuz.

Fışkırma tabiri şık mı sizce

Tamam geri alıyorum o zaman

FATİH ALTAYLI

TSK'nın darbe hazırlığı olduğu ya da birilerinin orduyu darbe yapmaya zorlaması gibi bir izlenim var. Darbe girişimleri ile ilgili bir soruşturma yaptırdınız mı?

İSMAİL KÜÇÜKKAYA

Soruşturma ile ilgili Başbakan'la konuştunuz mu

ERDOĞAN AKTAŞ

Başsavcılığın soruşturmada PKK'yı Ergenekon'un kurdurduğu ve yönettiği gibi bir iddia var bu konu ile ilgili yaklaşımınız nedir?

Silah ve mühimmatlar bulundukça halkta bir endişe ortaya çıkıyor. bu silahlarla darbe mi yapılır diyenlerin olduğu gibi Türkiye'de kaos çıkartılır diyenşer var. Bu silahlarla neler yapılabilir?

TSK olarak hukuka saygılıyız. Demokratik sisteme bağlıyız ve saygılıyız. TSK içinde bu görüşe aykırı görüşte kimse barınamaz.

Dolayısı ile araştırma ve incelemeye de gerek yoktur.

Günlükler konusuna gelince. 12 Nisan 2007 tarihinde Org. Büyükanıt'a bu soru soruldu. 'Genelkurmay başkanlığının elinde bu konu ile ilgili hiç bir belge yoktur' demiştir. ben de bunu aynen tekrarlıyorum.

Özden Örnek de günlüklerin kendisine ait olmadığını belirtmiştir.

PKK ve söz konusu örgüt arasındaki bağlantı, genellikle gizli tanık ifadelerine dayanıyor, yorum yapmam zor. 93 yılndaki bir iç güvenlik operasyonundaki olayı buraya nasıl bağlayacaksınız?

SORUŞTURMA SÜRECİNE TSK İZİN VE DESTEK Mİ VERİYOR?

Bir hukuk devletinde yürütülen bir soruşturmaya bir kurumun destek vermesi ya da destek vermemesi gibi bir durum olamaz. Burada önemli olan yürütülen soruşturmanın hukuk içinde yürütülüp yürütülmediğidir.

Savcıların yetkilerini doğru anlamazsanız yanlış sonuçlar çıkartırsınız. CMK'da, askeri mahallerde yapılacak aramanın nasıl yapılacağı gayet açık. 'Savcılarının istem ve katılımıyla bu mahallerde arama asker tarafından yapılabilir' deniyor. bu kadar açık. Savcının Merkez komutanlığına bilgi vermesi yeterlidir.

GATA İLE İLGİLİ KONU

Tutuklu statüsünde olan muvazzaf ve emekli askerlerin askeri hastanelere sevki mevzuata uygun yapılmaktadır. GATA'ya sevklerin bizimle uzaktan yakından ilgisi yoktur. GATA'ya yapılan sevkler ve tedaviler İstanbul tabip odası tarafından rapor yayınladı.

Bu kişiler hasta değil, usulsüz olarak sevk edildiler, tedavikler asılsız, bazı tutuklu durumunda bulunanların GATA tarafından verilen raporlarla sevk edildiğine dair söylentiler ortaya atıldı.

GATA konusunda yapılan herşey mevzuata uygundur. Bu konudaki maksatlı yayınlar ahlaksızlıktır.

OKAN MÜDERRİSOĞLU

Af konusundaki değerlendirmeleriniz ve 'Türkiye halkı' ifadesini kullandınız. Bu açıklamada Kürt vatandaşlarımızı nasıl değerlendiriyorsunuz. 'Kürdistan sınırını çizdik' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Afla ilgili olarak 'Mevcut yasal düzenlemelerde bazı düzenlemeler yapılmalı' demiştim. 221. maddenin 2. fıkrasında şöyle deniyor. 'örgüt üyesinin herhangi bir suça iştirak etmeden teslim olursa' bu önemli. CMK'nın 171. madde de nasıl uygulanacağını ifade ediyor. Bu iki hususu daha etkin olarak kullanabilirsek örgütün çözülmesini sağlayabileceğini düşünüyoruz.

Etkin pişmanlık için başvuranlardan 675 kişi ceza almadan serbest bırakılmış, 114'ünün incelemesi sürüyor. 171'i reddedilmiş. Maddelerin değiştirilmesini teklif etmiyoruz.

Teslim olmaları cazip hale getirmeyi planlıyoruz. Yasa iyi, etkin şekilde uygulanılması hakkında çalışıyoruz.

TBMM'ye gitmeme konusundaki tavrınıza açıklık getirebilir misiniz?

TBMM'deki bir partinin terör örgütüne bakış açısını netleştirmeden bizim orada bulunmamız mümkün değildir. Terör örgütü ile arasına mesafe koyamayan bir grupla aynı yerde bulunmama hassasiyetimizin halkımız tarafından da anlayışla karşılanacağını düşünüyoruım.

BEDELLİ AKERLİK

Askeri personelde fazlalık olursa bedelli askerlik gündeme gelebilir. Ama bizim personel açığımız var. bu sebeple gündemimizde malesef bedelli askerlik yok.

Bu işin bir de moral boyutu var. Terörle mücadele sürerken bizim bedelli askerlik gibi bir konuyu gündeme almamız söz konusu olamaz.

Askerlik sistemini basit bir sistematiğe getirmeye çalıışıyoruz.

15 aylık askerlik

Kısa dönem var

Bunları tek bir tipe indirmeyi planlıyoruz.

Yakın geleceğe yönelik yaptığımız öngörülere göre böyle bir uygulama görünmüyor.

MURAT YETKİN

'Cemaat' konusu gündeminize nasıl geliyor

Harp akademilerinde yaptığım konuşmaya ekleyebileceğim bir konu yok. Konunun sosyologlar tarafından da ele alınmasını istiyoruz. Yargı sürecindeki durumlar için açıklama yapmam söz konusu olamaz.

AKREDİTASYON

Akreditasyon konusunda değişiklik olabilir mi?

Akreditasyon konusunda genişleme olabilir. Keşke fırsat olsa çok daha geniş bir katılım sağlayabilsek. Ama görüş ve düşüncelerimize saygı gösterilmesi lazım.

ÖLÜMÜNE AKREDİTASYON

30 Mart günü DHA elemanını helikopterle olay yerine götürmüş çekim yaptırıp geri getirmiş. Cihan Haber Ajansı muhabirinin alınmadığı helikopter askeri malzemenin yüklü olduğu bilgisi var. Yanlış bir şey yapıldığına dair bir bilgi varsa bize ulaştırsınlar gereğini yapalım.

AFGANİSTAN

Artık Türkiye, sadece birşeyler istemek için gelinen bir ülke değildir. ABD'nin ne Irak bağlanımda, ne Afganistan konusunda özel bir talep olmamıştır.

ABD Genelkurmay Başkanı ile 4 saat boyunca fikir alışverişinde bulunduk.

Pakistan'daki endişe verici gelişmelerden biz de rahatsız oluyoruz. Afganistan'da seçimler var, terör olaylarında artış var. ABD, seçimlerden önce askeri yığınak yapmayı düşünüyor. Irak Konusunda duruşumuz belli. Irak'ın toprak bütünlüğü bizim için önemli.

PKK'nın Irak'ın kuzeyinden tasfiye edilmesi biizm için önemli. ABD'li yetkililere durumun önemini her fırsatta dile getiriyoruz.

PKK'nın tasviyesi için uygun bir zemin var. Bunu en iyi şekilde kullanmamız gerekir. Merkezi Irak yönetiminin yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz.

Peşmergeler de terörle müzadelede PKK'ya karşı kullanılmalıdır.

ERMENİSTAN - AZERBAYCAN

Türkiye ile Ermenistan arasında temel sorunların arasında. Soykırım diye bir durum yok burada genel kasıt yok özel kasıt var. Bunu da kim ortaya çıkartacak mahkemeler.

Azeri-Ermani sorunu 1991'de karabağ olaylarıyla başlar ve 7 reyonun işgali ile başlar. Bu sorun, Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi ile aşılabilir.

Sayın Başbakanımız da 'Sınırın açılması, Ermenistan'ın işgal altındaki topraklardan çekilmesi ile eş zamanlı olarak gerçekleşebilir' açıklaması var biz de Başbakanımızın bu açıklamasının arkasındayız.

Yine süreyi aştık ama her konudaki sorulara cevap vermek için buradayız. Bu da kendimize olan güvenimiizn bir ifadesidir. Türk milleti gücünün farkında olsun.

TÜkiye'de her şey yasalara uygun yürüdüğü sürece tüm sorunlarıyla başarılı bir şekilde mücadele edeceğine inanıyorum.

Toplantının başında aldığımız acı haberden dolayı üzgünüz. Şehitlerimizin aziz hatıraları önünde eğiliyorum. Acılı ailelerine başsağlığı diliyorum.

Terörle mücadelede karamsarlığa düşmekten kaçınmalıyız. Karamsarlık, terörü ortaya koyanların amacıdır. Terörle hiç kimse bir yere varamaz.

Hepinize çok teşekkür ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber