Diyanet, Camileri 5 Sınıfa Ayırdı

Diyanet İşleri Başkanlığı uzun zamandır beklenen atama ve yer değiştirme yönetmeliği değişiklik işlemini tamamladı. Yapılan en önemli değişiklikler şu şekildedir: 1- Camiler 5 sınıfa ayrılmış, A grubu camiye atanabilmek için 8 yıl hizmet şartı getirilmiştir. 2- Hizmet süresini tamamlayan ve aynı yerde kalmaya devam edecek olan Müftülere perfomans kriteri getirilmiştir. 3- Mazaret ve becayiş dışında, isteğe bağlı yer değişikliği isteyen cami görevlisine performans kriteri getirilmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Nisan 2009 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YETERLİK BELGESİ (A), (B), VE (C) GİBİ PUANLAR İLE VERİLECEK

YENİ HALİ

?g) Yeterlik belgesi; Başkanlıktaki ilçe müftülüğü, vaizlik, murakıplık, stajyer vaizlik, stajyer Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık kadrolarına ilk defa atanacaklara, Başkanlıkça yapılacak veya yaptırılacak yazılı ve/veya sözlü ve uygulamalı sınav sonucu verilen ve (A) düzeyi için 90-100, (B) düzeyi için 80-89, (C) düzeyi için 70-79 puan olarak belirlenen belgeyi,?

ESKİ HALİ

g) (Değişik: RG-01/07/2006-26215) Yeterlik belgesi; Başkanlıktaki ilçe müftülüğü, murakıp, stajyer vaizlik, stajyer Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık kadrolarına ilk defa atanacaklara, Başkanlıkça yaptırılacak sözlü ve uygulamalı sınav sonucu verilecek belgeyi,

DEĞERLENDİRME

Yeterlik belgesi verilirken yazılı sınavda yapılacak ve A, B ve C şeklinde puanlar verilecektir.


İL VAİZİ OLARAK ATANMA ŞARTI DEĞİŞTİ, İLKÖĞRETİM MEZUNU HİZMETLİ OLAMAYACAK

YENİ HALİ

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesine aşağıdaki beşinci fıkra eklenmiş, ikinci fıkrasının (i) bendinin 2 numaralı alt bendi ile (h), (m) ve (s) bentlerinin 1 numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (i) bendinin 3 numaralı alt bendi madde metninden çıkarılmıştır.

?Bu maddede belirtilen kadro unvanlarından yeterlik belgesi şartı aranan kadrolara yapılacak atamalarda (A), (B) ve (C) düzeyinde yeterlik belgelerinden biri idarece atama kriteri olarak belirlenebilir.?
?2) Başkanlık teşkilatında APK uzmanı, eğitim uzmanı, vakit hesaplama uzmanı ve din hizmetleri uzmanı görevlerinde veya üstü görevlerde en az beş yıl fiilen görev yapmış olmak.?
?1) İlgili mevzuatında belirtilen şartları taşımak.?
?1) Lise veya dengi okul mezunu olmak,?
?1) Cezaevi vaizliğinde veya ilçede vaiz olarak toplam en az iki yıl çalışmış olmak.?

ESKİ HALİ

Bu Yönetmelik kapsamına giren kadrolara atanacaklarda aranan genel ve özel şartlar

MADDE 5 ?

Ek fıkra: ?Bu maddede belirtilen kadro unvanlarından yeterlik belgesi şartı aranan kadrolara yapılacak atamalarda (A), (B) ve (C) düzeyinde yeterlik belgelerinden biri idarece atama kriteri olarak belirlenebilir.?

2. fıkra
i) Protokol işlerini yürütmekle görevli şube müdürü olarak atanabilmek için;
1) Dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak,
2) Başkanlık teşkilatında APK uzmanı, eğitim uzmanı, vakit hesaplama uzmanı ve din hizmetleri uzmanı görevinde en az beş yıl fiilen görev yapmış olmak,
3) Yapılacak sözlü sınavda başarılı olmak.

h) Savunma Uzmanı ve Sivil Savunma Uzmanı olarak atanabilmek için;
1) 9/6/1958 tarihli ve 7126 sayılı Sivil Savunma Kanununda belirtilen şartları taşımak.

m) Yardımcı hizmetler sınıfı kadrolarına atanabilmek için;
1) İlköğretim mezunu olmak,
2) Kalorifercilik, teknisyen yardımcılığı ve aşçılık için bonservis veya Milli Eğitim Bakanlığından onaylı sertifika sahibi olmak.

s) İl vaizi olarak atanabilmek için;
1) Cezaevi vaizliğinde veya ilçede vaiz olarak toplam en az üç yıl çalışmış olmak.

DEĞERLENDİRME

1- Başkanlık teşkilatında APK uzmanı, eğitim uzmanı, vakit hesaplama uzmanı ve din hizmetleri uzmanı üstü görevlerde en az beş yıl çalışanlarda protokol müdürü olabilecektir.

2- KPSS'ye paralel olarak yardımcı hizmetler sınıfına personel alımında öğrenim düzeyi şartı "Lise veya dengi okul mezunu olmak" şeklinde belirlenmiştir.

3- İl vaizi olarak atanabilmek için; Cezaevi vaizliğinde veya ilçede vaiz olarak aranan en az üç yıl çalışmış olma şartı 2 yıla düşürülmüştür.


GRUP VE SINIFLARDAKİ HŞZMET SÜRESİ YENİDEN BELİRLENDİ

YENİ HÜKÜM

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 11? Bütün grup ve sınıflarda hizmet süresi en az üç yıl ve en fazla dokuz yıldır.?

ESKİ HÜKÜM

Grup ve sınıflarda hizmet süreleri
Madde 11 ? Grup ve sınıflardaki hizmet süreleri aşağıda belirtilmiştir.
a) Gruplarda hizmet süresi; altıncı ve beşinci grup illerde ikişer yıl, dördüncü grup illerde dört yıl, üçüncü grup illerde beş yıl, ikinci grup illerde altı yıl, birinci grup illerde yedi yıldır.
b) Sınıflarda hizmet süresi; altıncı ve beşinci sınıf ilçelerde ikişer yıl, dördüncü sınıf ilçelerde dört yıl, üçüncü sınıf ilçelerde beş yıl, ikinci sınıf ilçelerde altı yıl, birinci sınıf ilçelerde yedi yıldır.

DEĞERLENDİRME

Gruba ve sınıfa göre hizmet süresi belirlenme uygulamasından vazgeçilmiştir. Bütün grup ve sınıflarda hizmet süresi en az üç yıl ve en fazla dokuz yıl olarak belirlenmiştir.


CAMİLER BEŞ SINIFA AYRILDI

YENİ HÜKÜM

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğe 11 inci maddesinden sonra gelmek üzere başlığı ile birlikte aşağıdaki madde eklenmiştir.

?Camilerin gruplandırılması
MADDE 11/A ? Camiler hizmetin özelliğine göre aşağıdaki şekilde gruplandırılır:
(A) Grubu camiler : Ülke düzeyinde tanınan sembol camilerdir.
(B) Grubu camiler : Bulunduğu bölge, il veya ilçede hizmet açısından önem arzeden özellikli camilerdir.
(C) Grubu camiler : İl, ilçe ve belde merkezlerinde olup günün her saatinde ibadete açık oluşu veya cemaat sayısı bakımından, birer adet imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrosuna ihtiyaç duyulan camilerdir.
(D) Grubu camiler : (A), (B) ve (C) grubu camilerin özelliklerini taşımayan ve bir imam-hatip kadrosuna ihtiyaç duyulan camilerdir.
(E) Grubu camiler: Kadro verilmesi gerekmeyen ancak dönemsel olarak din hizmeti verilen camilerdir.?

DEĞERLENDİRME

Yeni uygulama ile camiler sınıflandırılmıştır.


BİRİNCİ GRUP İLE MÜFTÜ OLARAK ATANMA ŞARTI

YENİ HÜKÜM

Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin ikinci paragrafı ile (b) bendinin ikinci paragrafı ve (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye (g) bendi eklenmiştir.
?Altıncı veya beşinci grupta hizmetini tamamlayan il müftüleri birinci grup iller hariç diğer gruplarda yer alan illere atanırlar. İl müftülerinin birinci grup illere atanabilmesi için diğer grup illerde altı yıl çalışması şarttır. Birinci grup illerde azami hizmet süresini tamamlayan il müftüleri görev yapmadıkları diğer grup illere atanırlar. ?

ESKİ HÜKÜM

Grup ve sınıf hizmetlerine tabi personelin ataması
MADDE 12 ? (Başlığıyla birlikte değişik: RG-01/07/2006-26215)
Grup ve sınıflar arasındaki atamalar aşağıdaki usule göre yapılır.
a) İl müftüleri, ilk defa altıncı veya beşinci grupta yer alan illerden birine atanırlar. Ancak, bu gruplarda münhal yer bulunmaması halinde, dördüncü grup illere atanabilirler. Dördüncü gruptaki hizmet sürelerini tamamlayanlar altıncı veya beşinci grup illere atanırlar.
Altıncı veya beşinci grup hizmetlerini tamamlayan il müftüleri görev yapmadıkları diğer grupta yer alan illere atanabilirler. İl müftüleri atandığı grupta asgari iki yıl çalışmak şartıyla hizmetine ihtiyaç duyulması veya lüzum görülmesi halinde bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan sürelere bakılmaksızın aynı veya diğer grup illere atanabilirler.

DEĞERLENDİRME

Birinci grup il'e müftü olarak atanabilmek için bazı düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre, İl müftülerinin birinci grup illere atanabilmesi için diğer grup illerde altı yıl çalışması şarttır.

BİRİNCİ VE İKİNCİ SINIF İLÇEYE MÜFTÜ OLARAK ATANMA ŞARTI

YENİ HÜKÜM

?Altıncı veya beşinci sınıf hizmetini tamamlayan ilçe müftüleri ikinci ve birinci sınıf ilçeler hariç diğer sınıfta yer alan ilçelere atanırlar. İlçe müftülerinin ikinci ve birinci sınıf ilçelere atanabilmeleri için daha alt sınıflardaki ilçelerde altı yıl ilçe müftülüğü yapmış olmaları şarttır.?

ESKİ HÜKÜM

b) İlçe müftüleri ilk defa altıncı veya beşinci grupta yer alan illerin ikinci ve birinci sınıf ilçeleri dışındaki diğer sınıf ilçelerine atanırlar. Ancak münhal yer bulunmaması halinde dördüncü veya üçüncü grup illerin altıncı veya beşinci sınıf ilçelerine atanabilirler. Bu sınıftaki hizmet sürelerini tamamlayanlar altıncı veya beşinci grup illerin dördüncü veya üçüncü sınıf ilçelerine atanırlar. Dördüncü veya üçüncü sınıf ilçelere atananlar en az üç yıl çalışmadıkça yer değiştirme talebinde bulunamazlar.
Altıncı veya beşinci sınıf hizmetini tamamlayan ilçe müftüleri, ikinci ve birinci sınıf ilçeler hariç diğer sınıf ilçelere atanırlar. İlçe müftülerinin ikinci sınıf ilçelere atanabilmeleri için daha alt sınıflardaki ilçelerde altı yıl; birinci sınıf ilçelere atanabilmeleri için ise, daha alt sınıflardaki ilçelerde sekiz yıl ilçe müftülüğü yapmış olmaları şarttır.
Aynı sınıfta yer alan ilçe müftülerinin yer değiştirmesinde, atanacağı sınıfta yeterli boş kadro bulunması halinde, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-4 Değerlendirme Formuna göre yapılacak puanlamada en fazla puanı alanlar öncelik sırasına göre üst sınıflardaki ilçelere atanırlar. Ancak yer değiştirecek olan ilçe müftülerinin genel durumu, yöneticilik kabiliyetleri, görev yerinde yaptığı hizmetler ve atanacağı yerin özellikleri gibi hususlar dikkate alınarak, Atama ve Yer Değiştirme Kurulu tarafından en fazla on puana kadar ilave puan verilebilir.

DEĞERLENDİRME

Birinci ve ikinci grupta yer alan ilçelere atanabilmek için ayrı ayrı hizmet süresi belirlenmişti. Bu uygulama kaldırılmıştır. Altıncı ve beşinci sınıf hizmetini tamamlayanm ilçe müftülerinden en az 6 yıl ilçe müftülüğü yapanlar ikinci ve birinci sınıf ilçelere atanabilecektir.


MÜFTÜLER İÇİN PERFORMANS KRİTERİ GETİRİLDİ

YENİ HÜKÜM

?f) Atandığı yerde asgari hizmet süresini tamamlayan il müftüleri, il müftü yardımcıları ve ilçe müftüleri idarece hizmetine ihtiyaç duyulması veya lüzum görülmesi halinde durumları her yıl Atama ve Yer Değiştirme Kurulunca bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-4 İl ve İlçe Müftüleri ile İl Müftü Yardımcıları Değerlendirme Formu ile Ek-4/A İl ve İlçe Müftüleri ile İl Müftü Yardımcıları Performans Değerlendirme Formundaki performans kriterleri dikkate alınarak değerlendirilmek suretiyle görev süresi aynı yerde yıllık olmak üzere en fazla altı yıl daha uzatılabilir. Eğitim merkezi müdürlerinin bulundukları yerde görev süresi üç yıl olup, gerektiğinde bu süre, üç yıl daha uzatılabilir. İl müftülüklerindeki şube müdürleri ile Kur'an kursu müdürlerinin ve taşra teşkilatındaki şeflerin bulundukları yerdeki asgari görev süresi altı yıldır, bu süre üç yıl daha uzatılabilir.?

ESKİ HÜKÜM

f) Bulunduğu grup/sınıf il veya ilçelerde hizmet süresini tamamlayan il müftüleri, il müftü yardımcıları ve ilçe müftüleri idarece hizmetine ihtiyaç duyulması veya lüzum görülmesi halinde aynı yerde beş yıl daha bırakılabilirler. Ancak, ikinci ve birinci grup/sınıf il veya ilçeye atanan müftüler ile ikinci ve birinci grup illere atanan il müftü yardımcıları o yerde en fazla on yıl görev yapabilirler. İl müftülüklerindeki şube müdürleri ile Kur'an kursu müdürlerinin bulundukları yerdeki görev süresi de azami on yıldır.

DEĞERLENDİRME

Atandığı yerde asgari hizmet süresini tamamlayan il müftüleri, il müftü yardımcıları ve ilçe müftülerinin aynı yerde kalabilmesi için PERFORMANS kriteri getirilmiştir. Performasnı iyi olanların aynı yerde kalma süresi 6 yıl uzatılabilecektir.

İl müftülüklerindeki şube müdürleri ile Kur'an kursu müdürlerinin ve taşra teşkilatındaki şeflerin bulundukları yerdeki asgari görev süresi altı yıldır, bu süre üç yıl daha uzatılabilir.


SINIFLANDIRILAN CAMİLERE ATANMA ŞARTLARI

YENİ HÜKÜM

?(g) İmam-hatipler ilk defa (D) grubu camilere atanırlar ve bu gruptaki görev süresi asgari üç yıldır. (B) grubu camilere atanabilmek için; (D) ve (C) grubu camilerde toplam en az beş yıl görev yapmış olmak şarttır. (A) grubu camilere atanabilmek için ise, diğer grup camilerde en az sekiz yıl görev yapmış olmak ve aşere takrib ve tayyibe kursunu veya ihtisas kursunu veya hafız olup tashihi huruf kursunu bitirmiş olmak gerekir.?

DEĞERLENDİRME

* Artık KPSS sonuçlarına göre ilk defa her camiye atama yapılamayacaktır. İlk defa imam hatip olacak olanlar (D) grubu camilere atanabilecektir. Buradaki görev süresi 3 yıldır.

* (B) grubu camilere atanabilmek için; (D) ve (C) grubu camilerde toplam en az beş yıl görev yapmış olmak şartı getirilmiştir.

* (A) grubu camilere atanabilmek için ise, diğer grup camilerde en az sekiz yıl görev yapmış olmak ve aşere takrib ve tayyibe kursunu veya ihtisas kursunu veya hafız olup tashihi huruf kursunu bitirmiş olmak gerekmektedir.


HİZMET GEREĞİNDEN DOLAYI YAPILAN YER DEĞİŞTİRME HÜKÜMLERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILIYOR

YENİ HÜKÜM

?13 üncü maddenin birinci fıkrasının (d) ve (e) bentlerinde sayılan kadrolardaki personelin, bu maddede belirtilen sebeplerle görevlerinin veya görev yerlerinin değiştirilmesi gereken hallerde, Valiliklerce yapılacak görev veya yer değiştirme işleminden önce, ilgili müftülüklerce, dördüncü fıkrada belirtilen Değerlendirme ve Yer Değiştirme Komisyonunun görüşü alınır ve yapılacak işlemin gerekçesi bu görüşte belirtilir.?

ESKİ HÜKÜM

Hizmet gereği yer değiştirme
Madde 14 ?
c) Bulunduğu görevde çeşitli sebeplerle başarılı olamayanlara başka görevlerde deneme imkânı verilmesi,

YENİ HÜKÜMLER

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye sırasıyla aşağıdaki dördüncü ve beşinci fıkralar eklenmiştir.

?Cami görevlilerinin yer değiştirmelerine esas olmak üzere illerde il müftüsünün başkanlığında biri durumu görüşülecek görevlinin müftüsü olmak üzere dört ilçe müftüsü, ilçe müftüsü bulunmadığı takdirde il müftü yardımcısı veya vaizlerden oluşan bir Değerlendirme ve Yer Değiştirme Komisyonu kurulur. Bu Komisyon; her yıl Haziran ayında toplanarak cami görevlilerinden bulunduğu görev yerinde beş yılını tamamlamış olanların durumlarını bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Cami Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Formu ile 25/8/2004 tarihli ve 25564 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin ekinde yer alan Ek-1 Cami Görevlileri Sözlü Sınavı Değerlendirme Formunda yer alan başarı puanlarıyla birlikte özlük ve sicil dosyalarına göre inceler. Bu Yönetmeliğin 11/A maddesinde belirtilen gruplardaki camilere Komisyonca nakli gerekli görülenlerin il içi nakilleri, 12 nci maddenin birinci fıkrasının (g) bendinde belirtilen esaslar göz önüne alınarak valiliklerce yapılır, il dışı nakil teklifleri ise Başkanlığa gönderilir. Nakli gerekli görülmeyenlerin, durumları her üç yılın sonunda aynı usulle yeniden değerlendirilir.?

?Teftiş veya soruşturma sonucunda veya mahallen gösterilecek idari lüzum ve zaruretler sebebiyle nakli gerekli görülenlerin il içi ve il dışına nakilleri ise, beş yıllık süre aranmaksızın Başkanlıkça yapılır.?

?Teftiş veya soruşturma sonucunda, idari lüzum ve zarurete binaen veya personelin talebi halinde imam-hatipler müezzin-kayyım; murakıp ve Kur'an kursu öğreticileri imam-hatip veya müezzin-kayyım; vaizler Kur'an kursu öğreticisi veya imam-hatip; müftüler ise vaiz, Kur'an kursu öğreticisi veya imam-hatip kadrolarına bu Yönetmelikte belirtilen diğer şart ve nitelikler aranmaksızın atanabilirler.?


İSTEĞE BAĞLI ATANMADA DEĞİŞİKLİK

YENİ HÜKÜM

?Cami görevlilerinin isteğe bağlı atanmalarında Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin ekinde yer alan Ek-1 Cami Görevlileri Sözlü Sınavı Değerlendirme Formundaki değerlendirmeye göre yapılacak sözlü sınavdan en az yetmiş puan almak gerekir. Başarı listesinin hazırlanmasında, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Cami Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Formunda belirlenen puan ile sözlü sınavda alınan puanların ortalaması esas alınır ve buna göre başarı sıralaması belirlenir.?

DEĞERLENDİRME

İsteğe bağlı atanmada sözlü sınav getirilmiştir. Bu husus mazaret ve karşılıklı yer değiştirmede uygulanmayacaktır.


ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME KURULUNA YENİ GÖREVLER

YENİ HÜKÜMLER

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle ile ikinci fıkrasına aşağıdaki (e) ve (f) bentleri eklenmiştir.

?Sağlık mazereti sebebiyle görev veya görev yeri değiştirilmesi gerekenlerin durumlarının görüşülmesinde üye olarak Kurula bir tabibin de katılımı sağlanır.?

?e) Ortak niteliği kaybetmeleri sebebiyle görevlerine son verilmesi teklif edilenlerin,?

?f) Başkanlık personelinden kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerin bulunduğu yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağına veya kronik rahatsızlıklarına dair sağlık raporuna istinaden görev veya görev yerini değiştirmek isteyenlerin,?


AYNI KADEMEDE OLANLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE SINAVSIZ OLARAK ATANABİLECEK

YENİ HÜKÜM

?Ancak, aynı kademedeki kadrolardan da geçse, Mushafları İnceleme Kurulu üyesi, Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı, eğitim merkezi öğretmeni, vaiz, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip, müezzin-kayyım, prodüktör, film yapımcısı, spiker, grafiker, kameraman, programcı, çözümleyici, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve şoför kadrolarına atanabilmek için yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavda başarılı olmak şarttır.?

ESKİ HÜKÜM

Ancak, aynı kademedeki kadrolardan da geçse, Mushafları İnceleme Kurulu üyesi, Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı, eğitim merkezi öğretmeni, şube müdürü, vaiz, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip, müezzin-kayyım, programcı, çözümleyici, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve şoför kadrolarına atanabilmek için, bu kadrolara ait şartları taşımak kaydıyla yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavda başarılı olmak şarttır.

DEĞERLENDİRME

Şube müdürü, altıncı kademede yer almaktadır. Bu kademede yer alan diğer unvanlar şu şekildedir: "Mushafları İnceleme Kurulu üyesi, İşletme müdür yardımcısı, Kur'an kursu müdürü, yayınevi satış müdürü, baştabip, vaiz, cezaevi vaizi ve murakıp."

Daha önce aynı kademede bulunulmuş olsa da şube müdürü olabilmek için sınava girmek gerekiyordu. Şube müdürü için sınava girme şartı kaldırılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber