Öğrenciye kısmi çalışma, tiyatrocuya kadro imkânı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Nisan 2009 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin hazırladığı torba kanun tasarısı ile küresel ekonomik kriz nedeniyle bütçe açığında oluşacak sapma borçla kapatılacak

2009 borçlanma limiti 4 katına yükseltilecek. Tasarı üniversite öğrencilerine yarı zamanlı işlerde bursları kesilmeden çalışmasına ve ilköğretim okulları ile liselerin kampuslarda toplanmasına olanak sağlıyor. Belediye tiyatrolarında görevli sanatçıların kadroya alınmalarını da kolaylaştırıyor.

Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin ilgili Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı, dün TBMM'ye sunuldu. Tasarıya göre, üniversite hastanelerin ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşları sosyal güvenlik sağlık yardımından yararlanamayan gerçek kişilere sundukları tedavi hizmeti karşılığındaki borçlarının bir kısmı silinecek.

Borçlanma limiti artıyor

Tasarıyla artırılan net borçlanma limiti de 1 Ocak 2009'dan geçerli olmak üzere, bakan ve Bakanlar Kurulu'nca artırılan net borç kullanım tutarının 4 katı olacak. Borçlanma limiti yıl içinde en fazla yüzde 5 oranında artırılabiliyor.

Tasarıyla belediye tiyatro ve orkestralarında görev alan sanatçı, stajyer sanatçı, sanat uygulatıcısı ve sahne uygulatıcılarının istihdamında Maliye Bakanlığı vizesi kaldırılıyor. Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı, aynı alanda birden fazla okul veya eğitim kurumunun bir arada bulunduğu yerlerde eğitim kampüsü kurulmasına izin veriyor.

Öğrenciye kısmi çalışma

Üüniversitelerde maddi durumu yetersiz öğrenciler, kısmi zamanlı olarak çalışabilecek ve işçi sayılmayacak. Bu öğrencilerin saat ücreti, İş Kanunundaki günlük brüt asgari ücretin dörtte birini geçemeyecek. Bu öğrencilerin YURT-KUR'dan aldığı kredi ve burslar da kesilmeyecek.

Tasarı, 1. derece sit alanı olan sahipli arazilerin takas edilmesine de olanak sağlıyor. Sit alanı ilan edilmiş ve 1/1000 ölçekli onanlı araziler, maliklerinin onayı ile hazine arazileri ile değiştirilebilecek.

Tasarı kapsamında Başbakanlık personeline fazla mesai verilecek. Başbakanlık merkez teşkilatında stenograf olarak görev yapanların kadroya alınmaları sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber