Depresyonun kökeninde tiroit sorunlarınız olabilir!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Nisan 2009 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tiroit bezinden kaynaklanan bazı rahatsızlıklar depresyon belirtisi olarak algılanabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Endokrinoloji Uzmanı Dr. Özay Tiryakioğlu, depresyon tedavisi öncesi tiroit araştırmasının yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Depresyon, kendini genelde hiçbir sebep yokken halsizlik, bitkinlik, çabuk yorulma, genel bir isteksizlik, mutsuzluk ve sürekli kötü şeyler olacakmış veya oluyormuş gibi bir duygu durumuyla hissettiriyor. Tiryakioğlu, tiroit hastalıklarının belirtilerinden bazılarının hareketlerde yavaşlama, bitkinlik, mutsuzluk, negatif düşünme şekli olduğunu ve bunların depresyonla da benzerlik taşıdığını ifade etti. Tiryakioğlu, tiroit bezinin ürettiği hormonlarla vücudumuzda isteğimiz dışında cereyan eden pek çok bedensel olayın hızını kontrol ettiğini belirtti. Kalbimizin atma hızı, vücut ısımızın ayarlanması, düşünme ve öğrenme hızımız, bağırsaklarımızın çalışma hızı, yediğimiz besinlerin enerji olarak yakılma ya da yağ olarak depolanma oranları bu etkilerin sadece belli başlılarından. Özay Tiryakioğlu, tiroit bezinin az çalıştığı yetmezlik tablosu olan 'hipotiroidi'de, depresyon (bazen ilaç ve hatta telkin tedavisine bile direnç gösterebilen), metabolizmada yavaşlamaya bağlı kolay kilo alma, zor kilo verme ve metabolik hastalıklara kolay yakalanma sorununun sıkça görüldüğünü aktardı. Tiroit araştırmasının çok önemli olduğunu dile getiren Dr. Özay Tiryakioğlu, belirtiler görüldüğünde doktora başvurulmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Tiroit hastalıklarının sebebi nedir?

Tiroidin nedenlerinin başında, bir çeşit tiroit bezi iltihabı olan hashimoto tiroidi hastalığı gelir. Ayrıca tiroidin büyümesi (guatr), ilerleyen yıllarda hormon üreten hücrelerin tahrip olmaya başlamasıyla sıklıkla yavaş gelişen bir tiroit tembelliği (hipotiroidi) gelişmesi ile özellenmektedir.

Tiroit rahatsızlıklarının tanısı gerçekten zor mudur?

Bugün tiroit hastalıklarının tanısı, gelişen teknoloji artan laboratuvar testi imkânları, görüntüleme yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde çok daha kolaylaşmıştır. Hastaların endokrinoloji ya da iç hastalıkları uzmanlarına başvurması yeterlidir.

Tiroidi olanların yemekten kaçınması gereken gıdalar var mı?

Özellikle yaşadıkları bölgede içme sularında iyot eksik olan (Karadeniz Bölgesi gibi) ya da iyotun biyo-yararlanımını bozan gıdaları (karalahana) fazla tüketen yörelerde yaşayan insanlara en azından gelişme çağı tamamlanana kadar iyotlu tuz tüketmesi önerilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber