Ve imzalar atıldı 3G yaza cepte

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Mayıs 2009 10:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Mobil hızlı internet ve görüntülü telefon hizmeti sunan üçüncü nesil (3G) telefon hizmetinde imzalar atıldı ve Türkiye, 3G için gün saymaya başladı. İmtiyaz sözleşmelerinin imzalanmasıyla birlikte 3G hizmeti, Temmuz sonundan itibaren verilmeye başlanacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Turkcell, Vodafone ve Avea arasında üçüncü nesil (3G) mobil iletişim hizmetlerinde lisansların verilmesine ilişkin imtiyaz sözleşmeleri dün Ankara'da imzalandı. A tipi lisans 358 milyon euro+KDV'ye Turkcell'e, B tipi lisans 250 milyon euro+KDV'ye Vodafone'a, C tipi lisans da 214 milyon euro+KDV'ye Türk Telekom iştiraki Avea'ya verilmişti. İhalenin toplam bedeli KDV dahil 970 milyon euro düzeyinde bulunuyor.

Hazine'ye 2.2 milyar TL girdi

SHERATON Otel'de yapılan imza töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3G sürecinin, Eylül 2008'de alınan Bakanlar Kurulu kararı ile başladığını belirterek, gelinen aşamada 2.2 milyar TL'ye üç lisans verildiğini söyledi. Yıldırım, lisans bedellerinin de alınmasıyla Türkiye'nin 3G için gün saymaya başladığını ifade etti. Yıldırım, temmuz ayından itibaren görüntülü telefon hizmeti verileceğini aktararak, ancak 3G'nin bu hizmetten da fazlası olduğunu dile getirdi. Yıldırım, 3G ile Türkiye'nin internet kullanım kapasitesinin yüzde 30 oranında artacağını söyledi. Sektördeki rekabetin de artarak derinleşeceğini kaydeden Yıldırım, 'Vatandaş da daha ekonomik şartlarda bu hizmetten istifade edecek. İşletmecilerin eline de yeni bir oyuncak verdik. Piyasada pek çok işletme için yeni bir iş, ekmek kapısı oluşacak. Kriz ortamında çok hayırlı bir iş olacak' diye konuştu.

Töreni, Panda Kafa anında ulaştırdı!

TÖREN, 3G teknolojisi kullanılarak, Turkcell tarafından 'Panda Kafa' adı verilen bir mobil kamera sistemi ile İstanbul'daki Turkcell merkezine ulaştırıldı. İstanbul'da da gazetecilerin de yer aldığı bir grup Ankara'daki töreni 3G ile izledi.

Paralar önceki gün yattı

3G için öngörülen lisans bedelleri için operatörlere, önceki gün saat 12.00'ye kadar süre tanındığı ve paraların, törenden bir gün önce Hazine'nin kasasına girdiği öğrenildi. İmtiyaz sözleşmelerini imzalayarak 3G lisanslarını alan operatörler, bu hizmeti 20 yıl boyunca verecek.

En iyi bandı Turkcell almıştı

28 KASIM 2008'de yapılan 3G ihalesinde, en geniş frekans aralığına sahip lisansı Turkcell kazanmıştı. İhalede, A tipi lisansı 358 milyon euro ile Turkcell, B tipi lisansı 250 milyon Euro'ya Vodafone ve C tipi lisans ise 214 milyon Euroya Avea almıştı. En yüksek teklifi veren operatörlerle BTK arasında imzalanan imtiyaz sözleşme taslakları da görüş alınmak için Danıştay'a gönderilmişti. Danıştay'tan gelen görüşle birlikte imza aşamasına gelinmişti.

İnternet 72 kat hızlanacak

l Hızlı ve kaliteli mobil görüşülebilecek.

l Hız ve kalite A, B, C, D lisanslarına göre değişiklik gösterecek.

l En hızlı ve en kaliteli görüntü A lisansında olacak.

l Internet 72 kat daha hızlı olacak.

l Cep telefonundan veri, müzik dosyaları indirmek kolaylaşacak.

l Görüntülü telefon görüşmeleri başlayacak.

l Cep telefonlarından televizyon izlenebilecek.

l Cep telefonlarından her yerde multiplayer karşılıklı oyun oynanabilecek.

l Video konferans yapılabilecek.

Ciliv: 81 ilde aynı anda vereceğiz

KONUŞMALARIN ardından imza törenine geçilirken, en hızlı 3G erişimi sağlayacak olan A lisansını alan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, imtiyaz sözleşmesine ilk imzayı atan operatör oldu. Ciliv, 3G ile Türkiye'nin dört bir yanını birleştireceklerini belirterek, yeni bir bilişim devrini de açmış olacaklarını kaydetti. Ciliv, 3G'yi en uygun şartlarla 81 ilde aynı anda vereceklerini kaydetti. Ciliv, krizde 3G lisanslarından sağlanacak 2.2 milyar TL'nin 1 milyar TL'den fazlasını Turkcell'den geleceğini ifade ederek, devlete bu kaynağı sağladıkları için gurur duyduklarını ifade etti. Ciliv, altyapıyla birlikte ülke için 1.3 milyar dolarlık teknoloji yatırımı da yapacaklarını aktardı.

ŞİMDİ SIRADA LTE VAR

Ciliv, yeni teknolojileri her zaman ilk olarak Türkiye'ye getirmeye devam edeceklerini kaydederek, '3G şebekesindeki ana tedarikçimiz Ericsson ile bir sonraki mobil teknoloji olan LTE için şimdiden anlaşmamızı yaptık. Yaptığımız anlaşma paralelinde LTE (Long Term Evolution) için Turkcell şebekesi üzerinde izinlerimizi alarak test çalışmalarına bu yıl içinde başlayacağız. Canlı test şebekesi üzerinde Türkiye'de ilk kez yürüteceğimiz çalışmalarla 155 Mbps hızlara erişeceğiz' dedi.

Deneyimimizi abonelerimize yansıtacağız

VODAFONE Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, '3G'de dünya lideri operatör olarak bugünü izleyen 3 ayın sonunda ülkemizdeki cep telefonu kullanıcılarını 3G teknolojisiyle tanıştıracağız ve dünyadaki deneyimimizi abonelerimize yaşatacağız' dedi. 3G imtiyaz sözleşmeleri imza töreninin ardından bir açıklama yapan Serpil Timuray, sürecin son adımının atıldığını kaydederek, '15 ülkede 33 milyon 3G cihazı kullanıcımız ile dünyada en büyük 3G şebekesine sahip ve bizzat bu teknolojinin öncülüğünü yapmış operatörüz. Türkiye'de de Vodafone Grubu'nun desteğinden ve global birikiminden yararlanarak dünya üzerindeki teknolojiyi, kullanıcı dostu ürün ve hizmetlerle Türkiye pazarıyla buluşturacağız.' diye konuştu. Vodafone, 3G imtiyaz sözleşmelerinin imzalandığı gün düzenlediği etkinlikte, Türkiye'de ilk kez 21.1 megabit/saniye veri indirme hızına ulaştı.

Türktan: Yepyeni bir dönem Başlıyor

AVEA CEO'su Cüneyt Türktan sözleşmede yer alan hükümler doğrultusunda, 3G hizmetlerinin tüm operatörlerle eşzamanlı olarak 3 ay sonra abonelere sunulmaya başlanacağını, abonelerini yüksek hızda mobil internet ile buluşturacağını açıkladı. Avea'nın 3G hizmetiyle abonelerinin hayatını kolaylaştırmaya devam edeceği belirten Türktan şöyle konuştu: ''Bu ürün ve hizmetlerden tüm tüketicilerin özgürce faydalanabilmesi ve 65 milyonun 3G'den yararlanabilmesi adına, yeni nesil hizmetler için operatörler arası video ara bağlantının sağlanmasının büyük önem taşıdığını bir kere daha belirtmek isteriz. Bu yepyeni dönemde de kaliteli hizmeti gerçek fiyatlarla sunmaya devam edeceğiz.'' Deniz ÇİÇEK

İlk 3G deneyimi

ANKARA Sheraton Otel'de 3-G imzaları atılırken, biz de birkaç basın mensubu arkadaşım ile Turkcell'in İstanbul Tepebaşı'ndaki binasında, deniz manzaralı bir odada, ilk 3G deneyimimizi yaşamak için bekliyorduk. Turkcell'in Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayraktar ve aylardır 3G projesi üzerinde çalışan Turkcell yetkilileri son derece heyecanlıydı. Tabii herkesin elinde birer 3G uyumlu telefon vardı ve Vizontele filminin meşhur sahnesindeki, 'Peki Zeki Müren de bizi görecek mi' esprileri havada uçuşuyordu.

Tören başlamadan önce televizyondaki haber kanalları, 'toplantıyı naklen veriyorlar mı' merakıyla tek tek dolaşıldı. Hayır, canlı yayın yoktu. Ama bizim canlı yayına ihtiyacımız da yoktu. Çünkü ellerimizdeki telefonlar, artık birer canlı yayın aracına dönüşmüştü. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın salona girdiği andan itibaren toplantıyı canlı olarak, 'cep'ten izledik. Parazitsiz, kesintisiz gayet tatmin edici bir görüntüyle karşılaştık. Yıldırım, bir nevi basın toplantısına dönüşen ilk görüntülü konuşma deneyiminde telekomünikasyon vergilerinin düşürülmesinden, internette hızın artışından bahsetti. Wimax'i soran bir gazeteciye, 'Trafikte hız felakettir, iletişimde hız berekettir' diye yanıt verdi. Telefonu da 'kontörüm bitti' diye espri yaparak kapattı. Şenay KÖŞDERE -İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber