Erdoğan, revizyonu değerlendirdi: Bu bir yenilenme süreci

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2009 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, revizyonu değerlendirdi: "Bu bir yenilenme süreci"

Ankara - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kabine değişikliğinin bakanlar başarısız olduğu, yetersiz kaldığı, heyecan ve coşkusunu kaybettiği için yapılmadığını belirterek, "Bu bir bayrak değişimidir, bir yenilenme, tazelenme, yeni başlangıçlar sürecidir" dedi.

Partisinin TBMM Grup Toplantısında konuşan Erdoğan, "Bizler sadece ve sadece milletimize hizmet etmek için bu yolculukta, hep birlikte adeta bir seferberlik ilan etmiş durumdayız. Ülkemizin ulaştığı seviyeler, hiç kimsenin şahsi başarısı değil. Uyum, koordinasyon içinde çalıştık, ekip ruhuyla hareket ettik, takım oyunu oynadık. Türkiye'nin daha önce hiç görmediği derecede, bir coşkuyla, heyecanla çalıştık, çalışıyoruz. Şunu burada bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum; bizim partimizde, teşkilatımızda önemli olan isimler değil, unvanlar değildir, makamlar ya da rütbeler değildir. Bizim partimizde esas olan hizmettir. Ehli dil olmaktır, ehli gönül olmaktır. Başladığımız noktadaki heyecanımızla, o anki coşkumuzla Türkiye'yi büyütmeye devam edeceğiz. Biz işimize bakacağız. Birileri inanın, zil takıp oynamak istiyorlar. Bunun biz farkındayız. Hele hele böyle enflasyon açıklandığı zaman, istedikleri gibi rakamlar çıkmayınca çılgına dönenler var bu ülkede. Ama enflasyon düştükçe de tabii ki onlar rahatsız oluyor. Fakat biz ne onların rahatsızlığından huzur bulacağız, ne de hedefimize ulaşma noktasındaki gayretimizden eksik bir yolculuk, bir heyecan takip edeceğiz. Tam aksine... Biz enflasyonu hedefimize ulaştıracağız. Ne belirlediysek ona ulaşmanın gayretinde olacağız ki benim vatandaşımın mutluluğu bizim mutluluğumuz olacak. Onun cebindeki imkan ne kadar artarsa, biz o kadar mutlu olacağız. Onun sofrasındaki aş ne kadar artarsa o kadar mutlu olacağız. Ülkemizdeki işsizlik ne kadar azalırsa, o kadar mutlu olacağız."

Kabine revizyonu

Erdoğan, 1 Mayıs Cuma akşamı kabinede yaptıkları değişiklikleri açıkladığını anımsatarak, bakanların devir teslimlerini yaptığını yeni görevlerine başladıklarını ve ilk Bakanlar Kurulu toplantısını da yeni kabineyle dün yaptıklarını söyledi.

"Bu kabine değişikliği, hiçbir arkadaşımın, bunu bütün samimiyetimle söylüyorum- buna değişik kılıf uydurma gayreti içine girmek isteyenler boşuna girmesinler. Bunu bütün samimiyetimle ifade ediyorum; arkadaşlarım başarısız olduğu, yetersiz kaldığı ya da heyecanını, coşkusunu kaybettiği nedenle, sebeple böyle bir değişim yapılmamıştır" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bir bayrak değişimidir, bir yenilenme, tazelenme, yeni başlangıçlar yapma sürecidir. 6,5 yıl boyunca gerektiği zamanlarda bu değişiklikleri yaptık. Bundan sonra da elbette buna benzer değişimler, değişiklikler zaman zaman olabilir. Bu değişimin olduğu kadar, inanıyorum ki siyasetin doğasından kaynaklanan bir adımdır. Bunu böyle görmek lazım.

Bakınız, kabine değişikliğinin hemen ardından gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında çok sayıda değerlendirme yapıldı, yorum ve analizler yapıldı. Bunlar arasında haddi aşan, akıl ve vicdan ölçülerine sığmayan değerlendirmelere de şahit olduk. Görevi teslim eden arkadaşlarımız için de görevi devralan arkadaşlarımız için de akla hayale gelmedik ithamlar, iddialar ortaya atıldı, çirkin yakıştırmalar yapıldı. Doğrusu biz bunların tamamına gülüp geçiyoruz. Bunlara asla kulak asmıyoruz. Bizim rotamız, hedeflerimiz bellidir. Türkiye'nin en son ihtiyaç duyduğu şey, gerilimdir. Ama biz hiçbir gerilimin tarafı olmadan, hizmetimizi vermeye devam edeceğiz. Yapay tartışmalarla vakit kaybetmeden işimize bakacağız."

Görevi teslim eden bakanlara, şu ana kadar verdikleri hizmetler sebebiyle şahsı, grubu ve millet adına teşekkür eden Erdoğan, "Bu arkadaşlarımın, yeni atanan bakanlarımızın her an yanında olacağına, tecrübe ve birikimlerini yeni bakan olan arkadaşlarımızın başarısı için tasarruf edeceklerine gönülden inanıyorum. Göreve yeni başlayan ya da görev alanı değişen arkadaşlarıma da başarılar diliyorum. Allah mahcup etmesin diyorum" diye konuştu.

-"Değişim her türlü saldırıyı bertaraf etmeyi gerektirir"

Erdoğan, "Değişim, her türlü engeli aşmayı gerektirir. Her türlü badireye göğüs germeyi gerektirir. Her türlü tehdide karşı durmayı, her türlü saldırıyı bertaraf ermeyi gerektirir" dedi.

Türkiye'nin AK Parti Hükümetleri döneminde gerçekleştirdiği büyük dönüşümün açık ve net ortada bulunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Türkiye tarihinin hiç bir safhasında görmediği atılımlar ve yine bu dönemde kalkınma iradesini, büyüme hızını son 6,5 yılda görmüştür. Türkiye siyaseti, AK Parti ile birlikte değişmeye başlamış, o eski tarz çözüm üretemeyen siyasetten, milletle aynı yöne bakan ve çözüm üreten siyasete kavuşmuştur. Türkiye, AK Parti iktidarıyla muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefi doğrultusunda tarihi adımlar atmıştır. Türkiye demokraside, insan hak ve özgürlüklerinde AB sürecinde, hukukta, sosyal haklarda değişim arzusunun cevaplandığı bir dönem yaşamıştır. Dış politikada Türkiye farklı bir ağırlığa kavuşmuş, ekonomide üst üste 27 çeyrek büyüme rekoru yine bu dönemde elde edilmiştir.

Kendimizi yenileyerek, heyecanımızı, aşkımızı, sevdamızı, coşkumuzu güçlendirerek bu yola devam ediyoruz. Bizler, zor olanı seçtik. Değişim, irade ister, güç ister, cesaret ister. Eğer bu gücünüz, cesaretiniz yoksa bu değişimi, dönüşümü de gerçekleştiremezsiniz. Değişim her türlü engeli aşmayı gerektirir. Hür türlü badireye göğüs germeyi gerektirir. Her türlü tehdide karşı durmayı, her türlü saldırıyı bertaraf etmeyi gerektirir. Eğer, kolay olanı seçmiş olsaydık, eğer pes etmiş olsaydık, eğer önümüze çıkan engeller karşısında geri adım atmış olsaydık açık söylüyorum: Milletimizin bize yüklediği emanete ihanet etmiş, o emaneti yere düşürmüş olurduk. Biz, milletimizin o emanetini şerefimiz bildik, onurumuz bildik ve yılmadan, usanmadan, vazgeçmeden, durmadan ve duraksamadan o emaneti yine milletimizin arzu ettiği seviyelere taşıdık.

Herhangi şart altında olursa olsun, yüklendiğimiz bu emaneti hakkıyla taşımaya ve milletimiz bizden bu emaneti alıncaya kadar da ona ihanet etmemeye, asla halel getirmemeye devam edeceğiz. Bizler sadece ve sadece milletimize hizmet etmek için bu koltuklardayız. Bunlar gelip geçici. Bunlar kalıcı değil. Bugüne kadar sadece ve sadece milletimize hizmet ettik. Bundan sonra da bu can bu tende olduğu müddetçe, milletimize hizmetten asla ve asla vazgeçmeyeceğiz."

-Erdoğan'dan Bahçeli'ye yanıt

Erdoğan, kabineye dışarıdan bakan alınmasını eleştiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, "Kendi koalisyon hükümetinizde battınız ve batarken, Amerika'dan Sayın Derviş'i hükümetinize dışarıdan aldınız. Bir şeyi söylerken samimi olalım, dürüst olalım. yani kendi yaptığınızda oluyor da bir başkası yaparken niçin olmuyor?" dedi.

Tarihte eşine az rastlanır bir finans krizinin içinden geçildiğini hatırlatan Erdoğan, bazı rakamlar vereceğini belirterek, "Bu rakamlar sizi sıkmasın. Belki not almak isteyenler olursa onlar da notlarını alsınlar, bunda fayda var. Çünkü, görüyorum ki ülkemizde herhalde notlar çok daha itibar görecek" diye konuştu.

"Bugün yine ilginç bir şey oldu" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağ olsun, muhalefette olan partilerden bir tanesinin lideri şu ifadeyi kullanıyor; 'Kabineye dışarıdan bakan almayı egemenlik ilkelerine uygun bulmadığını' söylüyor ve benim cumhurbaşkanlığı seçimlerinde parlamento dışında bir adayın olamayacağı noktasındaki düşüncelerimi bununla benzetiyor. Tabii bu, Sayın Bahçeli sadece elma ile armudu birbirine karıştırmak gibi bir şey... Bize bunu tavsiye ederken, önce aynaya bir bak. Kendi koalisyon hükümetinizde battınız ve batarken, Amerika'dan Sayın Derviş'i hükümetinize dışarıdan aldınız. Lütfen, yani bir şeyi söylerken samimi olalım, dürüst olalım. Yani kendi yaptığınızda oluyor da bir başkası yaparken niçin olmuyor? Kaldı ki bizim siyasi tarihimize baktığınızda, benim yaptığım incelemelerde 20'ya yakın bu şekilde kabinelere dışarıdan girmiş bakanlar vardır. Yasalar buna müsaade ediyor mu? Ediyor. Mesele bitmiştir. Ehliyetiyle, liyakatiyle her şeyiyle iyidir ama dışarıdan olması egemenlik ilkeleriyle bağdaşmıyor. Ne demek o yani? Ehliyet ve liyakatiyle iyiyse, ülke bundan istifade edecekse, mesele bitmiştir. Senin buradaki düşüncen beni o kadar da ilgilendirmiyor, kusura bakma. As olan ülkemin kazanması. Buna böyle bakacağız. İçinden geçtiğimiz bu süreçte, dış politikada çok çok önemli adımları, kararlı bir şekilde atmamız gerekiyor. Bu konuda da bizler, hakikaten çok önemli yükü almış, bizimle beraber, şahsen benim başmüşavirim olarak bu süreçte önemli görevleri üstlenmiş olan arkadaşımızı, bu göreve ehliyeti, liyakati buna elverdiği için, sadece teoride değil, pratikte bir çok faydasını yaşadığımız için getirdik, bu arkadaşımızı Dışişleri Bakanı yaptık. İnanıyorum ki burada da faydalı olacak. Tabii başımızı kuma gömmeyelim arkadaşlar. Ne görmek istiyorsanız ona göre bakarsanız, gerçekleri göremezsiniz. Ne görmek istediğinizi değil, görülmesi gerekeni arayın. Bunu ararsanız o zaman gerçekleri görürsünüz. Buna dikkat etmemiz lazım. Bu süreç içinde en küçük bir siyasi tartışma ekonomik krize dönüştü. Bunları gördük. Seçim kelimesi telaffuz edildiği anda, ekonomik dengelerin nasıl alt üst olduğunu hep gördük."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber