Mardin'deki köyden göç başladı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Mayıs 2009 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin'deki köyden göç başladı

Bilge Köyü'nde 44 kişinin katledilmesinin ardından saldırıyı gerçekleştirdikleri gerekçesiyle tutuklananların aileleri ve yakınları, köyden göç etmeye başladı.

Bugün akşam saatlerinde ölenlerin yakınlarından bir grup kadın, tutuklananların evlerine taşlı saldırıda bulunmak istedi. Jandarma ekipleri saldırganları önlerken, evlerin çevresinde önlemi artırdı.

Tutuklananların yakınları, akşam saatlerindeki saldırı girişimi ve kendilerine yönelen suçlamalardan bulandıkları için göç etme kararı aldı. İlk aşamada 12 ailenin taşınması için talepleri üzerine eşyayı taşıyacak kamyonlar getirildi. Göç edecek aileler eşyayı kamyonlara yüklerden jandarma evlerin damları ile çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Jandarmalar arasında kadın görevlilerin de bulunduğu dikkat çekti. Göç eden ailelerin nereye gidecekleri konusunda ise güvenlikleri gerekçesiyle herhangi bir bilgi verilmedi.

TUTUKLU SAYISI 10'A ÇIKTI

Katliamla ilgili dün gece 8 kişinin tutuklanmasının ardından jandarmada sorguları tamamlanan 2 kişi de bugün öğleden sonra adliyeye sevk edildi. Çıkarıldıkları nöbetçi mahkemede tutuklanan 2 kişi cezaevine gönderilirken, böylece saldırıyla ilgili tutuklananların sayısı 10'a yükseldi.

Kızılay'dan Bilge Köyü'ne yardım

Türk Kızılayı, 44 kişinin ölümüne neden olan saldırının yaşandığı Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyüne 7 kişilik ekip ile yardım malzemesi gönderdi.

Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkez Müdürü Ahmet Taşar, yaptığı açıklamada, bir ekip başkanı, iki aşçı, bir sayman, bir lojistik görevlisi ve iki yardımcı personelden oluşan yedi kişilik ekibi Mardin'e gönderdiklerini söyledi.

Ekiple birlikte köyde sıcak yemek çıkarılacak malzemelerin de gönderildiğini ifade eden Taşar, şöyle dedi:

?Köyde üç büyük taziye çadırı, bir tane psikososyal destek çadırı, bir tane de mutfak çadırı olmak üzere 5 çadır kurulacak. Oradaki mutfakta sıcak yemek çıkarıp, vatandaşlara ikram edilecek.?

Taşar, ayrıca Kızılay Afet Operasyon Merkezinden uzman psikolog Meltem Kılıç, Türk Psikologlar Derneğinden Prof. Dr. Nedret Öztan ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneğinden Doç. Dr. Nilgün Küçük Karaca'nın da yarın sabah İstanbul'dan uçakla Mardin'e hareket edeceğini bildirdi.

Uzmanların köydekilere destek çalışması yapacağını ifade eden Taşar, ?Uzmanlar şiddet olaylarının etkileriyle başa çıkılmasına yönelik bilgilendirme toplantıları yapıp, vatandaşlara destek verecekler? dedi.

Katliam 70 çocuğu öksüz ve yetim bıraktı

Mardin'de 44 kişinin öldüğü katliamın yaşandığı Bilge Köyü'nde aralarında süt emen bebeğin de bulunduğu 70 çocuğun öksüz ve yetim kaldığı belirlendi.

Bu çocuklara Kürtçe bilen psikologlar tarafından destek veriliyor. Mardin Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fevzi Hamidi, köylülere sosyal destek vermek amacıyla bir ekip oluşturduklarını belirterek, şunları söyledi:

?Saldırı nedeniyle 35 çocuğun hem annesi, hem de babası ölmüş. Ayrıca annesi ölen 20, babası ölen 15 çocuk tesbit ettik. Biz köyde Kürtçe bilen bir psikolog görevlendirdik. Kadın ve çocuklara yönelik rehabilitasyon çalışması başlattık. Anne ve babasını kaybeden çocukların yakınları kabul ederse devlet koruması altına alıcağız. Kabul etmezlerse her çocuk için ailelere 350 TL para yardımında bulunacağız.?

Ancak çocukların devlet koruması altına alınma teklifine ailelerin sıcak bakmadığı ve ilk gün teklifleri geri çevirdiği öğrenildi.

ACILI ÇOCUKLAR

Mezarlıkta dua eden 12 yaşındaki Sıddık Çelebi, olayda annesi Arife Çelebi ile, 2 amcası ile 2 dayısını kaybettiğini belirterek, ?Annem nişana gitmişti. Biz kardeşlerimizle birlikte evdeydik. Silah sesleri duyduk. Muhtarın kızının sesi geldi. Olay yerine gittiğimizde çok yaralı vardı, her yer kan içindeydi. Babam ve diğer köylüler, herkesi arabalara koydu. Hastaneye götürdüler. Sonra kara haber geldi. Annemin öldüğünü duydum? dedi.

Saldırı mağduru çocuklardan biri de 11 yaşındaki Muhammet Selim Çelebi. Katliamcıların şaşırtmak için önce trafoya ateş açtığını söyleyen Muhammet Selim Çelebi, annesi, ablası ve 1 yaşındaki yeğinini kaybettiğini belirterek, ?Çok zor bir olay? diye konuştu.

Anne ve babasını kaybeden 11 yaşındaki Canan Çelebi de, ?Biz ortada kaldık. Teyzem bizi yanına alacağını söyledi. Durumumuzun ne olacağını bilmiyoruz. Kardeşlerimle birlikte mezarın başından ayrılmak istemiyoruz? dedi.

Mehmet Akyol da olayda amcasının oğlu ve 9 aylık hamile olan eşi Abide Akyol'u kaybettiklerini ifade ederek, ?Ölenlerin hepsi bizim akrabalarımız. Neden yapıldığını bilemiyoruz. Dayanılacak gibi değil? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber