Eğitim İş'in yönetici atama önerisi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Mayıs 2009 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim İş Yönetmelik Önerisini Bakanlığa İletti

Bakanlığın 17.04.2009 tarihli yazı ile talep ettiği MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri yönetmeliği görüş, öneri ve taslağı konusundaki çalışmayı tamamlayan Eğitim İş (Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası) sendikası öneriyi 06.05.2009 Çarşamba günü bakanlığa teslim etti.

Daha önce de Türk Eğitim Sen önerisini bakanlığa sunmuştu.

Eğitim İş'in önerilerini sizlerle paylaşıyoruz:

EĞİTİM-İŞ SENDİKASININ YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ ÖNERİSİDİR.

Değerlendirme formu önerisi için tıklayınız.

İlgi: 17/04/2009 tarih ve 38228 sayılı yazılarınız.

İlgi yazı ile Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği hakkında sendikamızın görüş, öneri ve temel yaklaşımları talep edilmektedir.

Öncelikli olarak ifade etmeliyiz ki bakanlıkta son dönemde yapılmakta olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 76.maddesine göre ?Bakan Onayı? ile yapılan atamalar bu önerilerimizi anlamsız kılmak bir yana idarenin konuya yaklaşımının da bariz göstergesidir. Bu atamalar geri alınmadan yapılacak iş ve işlemler 76.maddeye göre yapılan atamaların iptali için yargı sürecini sendikamız da dahil olmak üzere gündeme getirecek iptaller yaşandığı taktirde konu daha da karmaşık hale gelecektir. Mevcut şartlarda çözümün anahtarı; konuyu keyfi değil, kamu yararı, hizmetin gereği, kariyer, liyakat ve hukuk normları çerçevesinde ele almaktır.

Buna rağmen konuya olan hassasiyetimiz ve konunun çözümü noktasındaki duyarlılığımız nedeniyle bakanlığın yaklaşımı doğrultusundaki önerimizi hukuk normları göz önüne alınarak aşağıya çıkarılmıştır:

Oluşturduğumuz taslağa geçmeden önce biz Eğitim-İş sendikası olarak, eğitimin her kademesinde ve her statüsünde demokratik ve özgür bir ortamın örgütlenebilmesi için çağdaş, demokratik, laik ve bilimsel bir eğitimin hayata geçirilebilmesi için eğitimin bütün taraflarının katıldığı, ayrıntılarının ve usullerinin eğitim emekçilerinin görüş ve önerileri alınarak, onların temsilcileri olan hak ve hukuklarını koruyan ve geliştiren sendikalarının da görüşlerinin alındığı bir ortamda ortaya çıkacak olan taslağın ideali ortaya çıkaracağına olan inancımızı her şeyden önce belirtmeliyiz. Bu taslağın nirengi noktası eğitimin her kademesindeki yöneticilerin yine eğitimin tarafları olan eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve temsilcilerinin katılımının sağladığı demokratik ortamlarda yapılan seçimlerle gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu öneri gelecekte eğitimin taraflarının tartışacağı ve olgunlaştıracağı bir zeminde hayat bulacağına inancımız tamdır.

Ancak bugün için sorunun acil çözüm beklemesinin yanı sıra, idarenin Konuya yaklaşımının da belli olması nedeniyle yılan hikayesine dönen yönetici atama yönetmeliği hakkında mevcut hukuk normları ve bakanlığın yönetmeliklerinin yargıda iptali sonucu oluşan yargı kararlarının gereği doğrultusunda öneri ve görüşlerimizi aşağıda sunuyoruz.

Sorunu Çözebilmek için sorunu ortaya koymak gerekmektedir:

Konu sadece yönetici atama konusundaki mevzuat iken ortaya çıkardığı mağduriyetlerle artık büyük bir sorun halini almıştır.

Sorun şu anda hangi kriterlere göre belirlendiği belli olmayan on binlerce yöneticilik kadrosu vekâleten ya da geçici görevlendirme ile yürütülmektedir. Geçici görevlendirme ile vekalet işlemleri mevzuatımız ve yargı kararları gereği zorunluluktan kaynaklanan kısa süreli olması gerekirken adeta kalıcı bir hal almaya başlamıştır. Bu durum her şeyden çok eğitimimize zarar vermektedir. Eğitim bizim için hiçbir çıkara ya da getiriye feda edilemeyecek kadar önemlidir.

Gelinen noktada;

1- 2004-2005-2006 yıllarında yapılan müdür yardımcılığı seçme sınavına girip mevzuatların iptali nedeniyle atamaları yapılmayan eğitimciler,

2- 04/03/2006 tarihli yönetmelik değişikliğine göre Müdür Yardımcılığı sınavına alınmayan ve o yönetmelikte öncelikli atanmaları gereken daha önce yöneticilik,(müdür,müdür yardımcısı, müdür yetkili öğretmenlik ve kurucu müdürlük) yapan eğitimciler

3- Yıllardır isteğe bağlı yer değiştirme yapmak isterken yaamayan yöneticiler

Konu ile ilgili olarak ilk etapta mağdur olan eğitimcilerdir.

Sorunu çözmek için temel yaklaşımlar;

a- En önemli husus norm kadro gereği açık bulunan tüm kurum ve pozisyonların açık ilan edilmesi (duyurulması). Kurumun kadrosu atama sürecinin başladığı ilk tarihte (başvuruların başladığı gün öncesi) boşalmışsa ya da tahsis edilmişse o atama döneminde açık ilan edilir.

b- 04.03.2006 yönetmeliğinde olduğu gibi atamalar İsteğe Bağlı Yer değiştirmeler, Yeniden Atama ve İlk kez atama sıralaması izlenerek yapılmalıdır.

(1)- İsteğe bağlı yer değiştirmeler:

bulunduğu yöneticilik görevine ya da bir alt göreve yer değiştirmeyi kapsar. Objektif kriterlere bağlı olarak yeniden düzenlenecek Yönetici Değerlendirme Formuna göre gerçekleştirilir.

Göreve başlama dahil tüm iş ve işlemler 2. Yarıyılın başlamasından 1 hafta önce ve Haziran ayının son iş günü tamamlanacak şekilde yılda 2 kez planlanır.

Her kademe için duyuruya aynı anda çıkılır, öğretmen şartlarının tuttuğu kademelerin tümüne müracaat edebilir birden fazla kademeye müracaat edenlerden, birden fazla kurumda puan üstünlüğü sağlayanların atamaları bu kurumlardan üst kademeye yapılan atama gerçekleştirilir.

(2)-Yeniden Atama:

Daha önce müdürlük, müdür yardımcılığı, müdür yetkili öğretmenlik, kurucu müdürlük ya da bunlara eşdeğer görevleri yapıp her hangi bir nedenle görevden çekilenlerin yeniden yönetici olmalarını kapsar.

Objektif kriterlere bağlı olarak yeniden düzenlenecek Yönetici Değerlendirme Formuna göre gerçekleştirilir.

Her kademe için duyuruya aynı anda çıkılır, öğretmen şartlarının tuttuğu kademelerin tümüne müracaat edebilir birden fazla kademeye müracaat edenlerden, birden fazla kurumda puan üstünlüğü sağlayanların atamaları bu kurumlardan üst kademeye yapılan atama gerçekleştirilir.

Bu tür atamalar her yıl duyuru, başvuru, atama dahil Temmuz ayının son iş günü tamamlanacak şekilde planlanır. Göreve başlamalar Temmuz ayının son iş günü gerçekleştirilir.

(3)-İlk kez atama;

İlk kez atama işlemleri ile ilgili duyuru, başvuru, atama ve göreve başlama dahil tüm iş ve işlemlerle ilgili planlama Eğitim öğretimin (derslerin) başlamasından 1 hafta önceki ilk iş gününde tamamlanacak şekilde planlanır.

Bu atamalarda Göreve başlamalar Eğitim öğretimin başlamasından 1 hafta önceki ilk iş günüdür.

Her kademe için duyuruya aynı anda çıkılır, öğretmen şartlarının tuttuğu kademelerin tümüne müracaat edebilir birden fazla kademeye müracaat edenlerden, birden fazla kurumda puan üstünlüğü sağlayanların atamaları bu kurumlardan üst kademeye yapılan atama gerçekleştirilir.

Müdür Yardımcılığına ilk kez atama için;daha önce yöneticiliği olmayan, adaylığı öğretmelikte kaldırılmış en az üç yıl öğretmenlik yapmış olan öğretmenlerin müdür yardımcısı olarak atanmalarını kapsar. Müdür yardımcılığı için Seçme Sınavından alınan puanın %50 si ile Objektif kriterlere bağlı olarak yeniden düzenlenecek Yönetici Değerlendirme Formundan elde edilen puanın toplamı sonucu oluşan puanda puan üstünlüğüne göre gerçekleştirilir. Daha önce sınava girip başarılı olanlar sınav geçerlilik süresi ile sınırlı kalmak kaydıyla bu puanlarını kullanabilirler yeniden sınava girmeleri durumunda yüksek olan puan geçerli sayılır.

Sınavların geçerlilik süresi bir sonraki sınava kadar olup her yıl Temmuz ayının son haftasında sınav düzenlenir. 15 gün içerisinde sonuçlar açıklanır. Sınav ÖSYM tarafından düzenlenir.

Böylece sınav kazanıp atanamayanlar ile bundan sonraki süreçte atanmak isteyenlerin mağduriyetleri giderilecek sınav ve atama döneminin belli olması nedeniyle öğretmenler önlerini görebilecekler planlamalarını buna göre gerçekleştirebileceklerdir.

Müdür Baş Yardımcılığına ilk kez atama için; En az 3 yıl öğretmenlik ve bunun bir yılını yöneticilik görevinde geçirmiş olanları kapsar. Objektif kriterlere bağlı olarak yeniden düzenlenecek Yönetici Değerlendirme Formundan elde edilen puanın toplamı ile puan üstünlüğüne göre atamaları gerçekleştirilir. Bu atamalarla ilgili planlama, duyuru ve atama işlemleri her yılın Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilir.

Müdürlük görevine ilk kez atama için; A tipi kurumlar için en az 4 yıl, B tipi kurumlar için en az 3 yıl ve C tipi kurumlar için en az 2 yıl yöneticilik hizmeti bulunanların Müdür olarak atanabilmelerini kapsar.

Müdürlük için Seçme Sınavından alınan puanın %50 si ile Objektif kriterlere bağlı olarak yeniden düzenlenecek Yönetici Değerlendirme Formundan elde edilen puanın toplamından oluşan puana göre puan üstünlüğüne göre gerçekleştirilir.

Sınavların geçerlilik süresi bir sonraki sınava kadar olup her yıl Temmuz ayının son haftasında sınav düzenlenir. 15 gün içerisinde sonuçlar açıklanır. Sınav ÖSYM tarafından düzenlenir.

Eğitim Kampusu Müdürü için atama: Kadronun tahsis edildiği ya da boşaldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde duyuru yapılarak, Yönetici Değerlendirme Formuna göre en yüksek puan alanın ataması yapılır. Eğitim Kampüsü müdürü olarak atanacaklarda A tipi Kurum müdürlüğünde en az 3 yıl müdürlük veya A,B ve C tipi kurum müdürlüklerinde toplam 5 yıl müdürlük yapmış olmak şartı aranır.

Herhangi bir nedenle boş kalan ya da boşalan görevlere yapılacak görevlendirmelerde;

Müdürlük için; varsa o Kurumun Müdür başyardımcısı yoksa İlçe Milli Eğitim müdürlüğünce yapılacak duyuru sonucunda o Kurumda görev yapan yönetici ve öğretmenlerden müracaat edenlerin Objektif kriterlere bağlı olarak yeniden düzenlenecek Yönetici Değerlendirme Formuna göre en yüksek puanlı olanın asaleten atama yapılıncaya kadar görevlendirilmesi sağlanmalıdır. Bu görevlendirmelerde o kuruma asil olarak atanabilme şartını taşıyanlara öncelik verilir. Kurum içerisinde başvuru olmadığı taktirde İlçe içerisinden aynı yöntemle görevlendirme gerçekleştirilir. Valilik makamından onay alınır.

Müdür baş yardımcılığı kadrosunun boşalması ya da boş kalması durumunda asaleten atama yapılıncaya kadar görevlendirme yapılmaz.

Müdür yardımcılığı için; İlçe Milli Eğitim müdürlüğünce yapılacak duyuru sonucunda o Kurumda görev yapan öğretmenlerden müracaat edenlerin Objektif kriterlere bağlı olarak yeniden düzenlenecek Yönetici Değerlendirme Formuna göre en yüksek puanlı olanın asaleten atama yapılıncaya kadar görevlendirilmesi sağlanmalıdır. Bu görevlendirmelerde o kuruma asil olarak atanabilme şartını taşıyanlara öncelik verilir. Kurum içerisinde başvuru olmadığı taktirde İlçe içerisinden aynı yöntemle görevlendirme gerçekleştirilir. Valilik makamından onay alınır.

Kurucu Müdürlük Görevi: İlçe Milli Eğitim müdürlüğünce yapılacak duyuru sonucunda o ilçede görev yapan yönetici ve öğretmenlerden müracaat edenlerin Objektif kriterlere bağlı olarak yeniden düzenlenecek Yönetici Değerlendirme Formuna göre en yüksek puanlı olanın asaleten atama yapılıncaya kadar görevlendirilmesi valilik onayıyla sağlanmalıdır. Bu görevlendirmelerde o kuruma asil olarak atanabilme şartını taşıyanlara öncelik verilir. İlçe içerisinde başvuru olmadığı taktirde İl içerisinden aynı yöntemle görevlendirme gerçekleştirilir. Kurucu müdür tarafından yönetilen kurumun kadrosu o kurumda eğitim öğretim yapılıyor olması kaydıyla müdürlük için yapılacak ilk duyuruda açık ilan edilir ve yapılacak asaleten atamayla kurucu müdürlük görevi sona erer. Müdür yetkili öğretmen tespitinde de aynı yöntem izlenir.

Tüm atamalarda TTKB'nin 119 sayılı kararı gereği atanacağı kurumda maaş karşılığı girebileceği ders bulunması zorunluluğu vardır.

Başvuru süreci:

Başvurular İLSİS'ten eş zamanlı alınmalıdır. Puan hesaplamaları da İlsis sistemi tarafından otomatik olmalıdır. Başvuru sürecinde başvuruyu değerlendirmek üzere Kurum, İlçe ve İllerde komisyonlar kurulmalı komisyonlarda;

Kurumlarda; Müdür başkanlığında bir müdür yardımcısı, bir öğretmen, ilgili öğretmenin varsa sendika Kurum temsilcisi ile ilgili öğretmenin kendisinden oluşur. Komisyon tarafından; sunulan belgeler incelenerek imza altına alındıktan sonra İLSİS'te Kurum onayı verilir. Kurumdaki komisyon tutanaklarla beraber sunulan belgelerin birer örneğini İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderir.

İlçelerde; İlçe Milli Eğitim ya da Şube Müdürü Başkanlığında o ilçedeki müdürler arasından seçilen bir İlköğretim Kurumu müdürü, bir Ortaöğretim kurumu müdürü ve o ilçede en çok üyeye sahip 3 sendikadan birer temsilciden oluşur. Komisyon kurumlardan gelen belgeleri inceler. Uygun olanlara İLSİS onayı verir. Uygun olmayanlarla ilgili tutanaklar tutularak düzeltilmesi için Kurum komisyonuna aynı gün geri gönderilir ve ertesi gün geri istenir. İlçe komisyonu tüm tutanaklar ile belgeleri İl komisyonuna gönderir.

İllerde; İl Milli Eğitim Müdürü ya da Görevlendireceği Müdür Yardımcısı başkanlığında, Personel Atamadan sorumlu müdür yardımcısı, değerlendirme yapılacak ilçe'nin(öğretmenin görev yaptığı ilçe'nin) İlçe Milli Eğitim Müdürü, bir ilköğretim müfettişi, İlçe komisyonlarındaki müdürlerin kendi aralarından seçtikleri bir ilköğretim, bir ortaöğretim kurumu müdürü ve o ilde en çok üyeye sahip 3 sendikanın belirleyeceği birer temsilciden oluşur.

Başvuru sürecinde kurumlarda ve ilçelerde yapılan değerlendirme sonucunda İLSİS'te son puan durumu görülecek şekilde onay gerçekleştirilir. İlçe onayı sürecinde oluşan puanlar 3 gün süre ile İLSİS'te ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin resmi web sitelerinde duyurulur. Duyuruda tüm başvuru sahiplerinin;

DEĞERLENDİRME FORMU GENEL TOPLAM PUANI
MÜDÜRLÜK İÇİN SINAVA GİRMİŞSE MÜDÜRLÜK İÇİN SINAV PUANI
MÜDÜR YARDIMCILIĞI İÇİN SINAVA GİRMİŞSE MÜDÜR YARDIMCILIĞI İÇİN SINAV PUANI
MÜDÜR YARDIMCILIĞI ATAMALARI İÇİN PUANI (SINAV PUANININ %50'Sİ+ DEĞ.FORMU PUANI)
MÜDÜR BAŞYARDIMCILIĞI ATAMALARI İÇİN PUANI
MÜDÜR YARDIMCILIĞI ATAMALARI İÇİN PUANI (SINAV PUANININ %50'Sİ+ DEĞ.FORMU PUANI)

Puanları ayrı ayrı belirtilir.

Duyuru sonucunda 2 gün içerisinde ilgili öğretmen tarafından gerekçeleri ile beraber silsile izlemeksizin İl komisyonuna puanı ile ilgili olarak itiraz edilebilir. İtiraz edilen puanlarla ilgili değerlendirme kararı İl komisyonunca verildikten sonra son puan durumuyla beraber listeleri yayımlar ve İLSİS'te İl onayı geçekleştirilir.

Bu puanlara göre atamalar tamamlanarak hangi kuruma kimin atandığı ve kaç puanla atandığı liste halinde ilan edilir.

Tüm atamalarda başvuru tarihinin bittiği gün mesai saati bitiminde sistem kapatılarak müracaat eden öğretmenler ile tercih ettikleri kurumları belirten liste isteyen sendika temsilcilerine İLSİS üzerinden alınarak bir örneği komisyonca onaylanarak verilir.

Hizmetiçi Eğitim; Kurum müdürlüğüne ilk kez atananların yapılacak planlamaya göre 1 yıl içerisinde; mutlak suretle bakanlık merkez teşkilatı ve üniversiteler yönetiminde hizmet içi eğitime alınmaları ilgiliye 30 gün öncesinde tebliğ edilmesi kaydıyla, genel yönetim, genel mevzuat, iletişim, halkla ilişkiler, zaman yönetimi, planlama, müfredat gibi konularda en az 90 saatlik eğitime tabi tutulmaları sağlanmalıdır.

Bu uygulama süreç içerisinde mevcut yöneticiler ile diğer kademelerdeki yöneticiliklerde de uygulanmalıdır.

Genel Yaklaşım Gerekçelerimiz:

Sınav esasının öneminin yanı sıra objektifliği tartışılmaz olmakla beraber yönetici atamanın sadece sınava dayalı olmasının da işin özüne uygun olmadığından Sınav+ Değerlendirme puanı esası gözetilmiştir.

Geçmişte sınava alınmayan yöneticiler ile sınava alındığı halde yönetmelik iptalleri nedeniyle atanamayan yöneticilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik öneriler ele alınmıştır.

Değerlendirme formunun yargı kararları gereği vekaleten ve geçici görevlendirmelerde geçen sürelere yer verilmemiştir. Ödül odaklı olmaktan çıkarılmasına özen gösterilmiştir.

Değerlendirme sürecine Kurum, il ve ilçe komisyonları kanalıyla kişinin de dahil edilmesiyle daha demokratik ve objektif bir hale getirilmiştir.

Süreçler sabit takvimlere bağlanarak eğitimcilerin önceden hazırlıklı olmaları sağlanmış eğitim öğretimin aksatılmayacağı dönemlerde atamaların yapılmasına özen gösterilmiştir.

Sınavların ÖSYM tarafından yapılması olabilecek şaibelerin ortadan kaldırılmasına yönelik olup sınava girecek adayların sınav giriş yerlerini tatil yerleri ya da yakın iller olarak belirlemelerine de olanak verilmeli, sınavın objektifliğine de gölge düşürülmemelidir.

Atamalarda göreve başlama tarihlerinin tek günde yapılması her türlü karmaşayı da giderecektir. Örneğin A Kurumunun müdürü ve müdür yardımcısı isteğe bağlı yer değiştirmede ayrılmışsa o Kurumda boş kadroya atanan başka bir müdür yardımcısı aynı gün göreve başlayacağından Kurumun idarecisiz kalması önlenecektir.

Boş kadrolara vekaleten ve geçici görevle görevlendirme ile kurucu müdürlük görevlendirmelerinde belli bir kuralın getirilmesi konu ile ilgili ayyuka çıkan şaibeleri ve adam kayırmacılığı da önleyecektir.

Atamalarda sistemin Kurum ve ilçe denetimli olarak yapılması ve İLSİS' te öğretmenin sürekli takibinin sağlanması nedeniyle İl komisyonlarının yükü hafifleyecek İl komisyonları olası şikayet ve itirazları değerlendiren genel bir komisyon halini alacaktır.

Tüm yöneticilerin (mevcutlar dahil olmak üzere) seminere alınmaları gelişen ve değişen dünyada eğitimcilerin kendilerini geliştirmelerine olanak sağlayacaktır.

Bu seminerlerin üniversitelerimizin yönetiminde yapılması akademik bir işlerlik kazandıracaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber