Büyükanıt: Kişisel bilgilerimin Eruygur'da çıkması suçtur

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Mayıs 2009 07:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Kanal D'de yayınlanan 32. Gün programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ergenekon sanığı emekli Orgeneral Şener Eruygur'da kendisi ve ailesine ait kişisel dosyaların bulunmasını 'suç' olarak niteleyen Büyükanıt, Eruygur'dan böyle bir şey beklemediğini belirtti.

Eski Genelkurmay Başkanı, "Çok şaşırdım. Yani ne alakası var. Kızımın arkadaşları, ablamın rahatsızlığı..." dedi. Aleyhindeki karalama kampanyasının da darbe iddialarının gündeme geldiği 2003'te başladığını söyleyen Büyükanıt, "O dönemde çevrenizde böyle bir mekanizmanın harekete geçtiğini hissediyor muydunuz? Önlem alıyor muydunuz?" sorusu üzerine "Hissetmeyi bırakın, yaşıyordum." ifadesini kullandı. Büyükanıt, bu yönüyle kendisinin de Ergenekon mağduru olduğunu vurguladı.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen darbe günlükleri ile ilgili sorulara da cevap veren Büyükanıt, "Ben 'Sarıkız', 'Yeşilkız' diye bir şey duymadım. Araştırdım var mı diye. Hiçbir şey bulamadım. Mümkün mü böyle bir şeyi araştırtmamak? Bilgi, belge hiçbir şey bulamadım. Bir şeyler oluyor; ama ne yapanı biliyorum ne de edeni biliyorum." ifadelerini kullandı.

Yaşar Büyükanıt, 'e-muhtıra' ile ilgili de ilk kez konuştu. 11. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun yapıldığı 27 Nisan 2007'de saat 23.17'de Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde ilginç bir bildiri yayımlanmıştı. Gece yarısı gelen bildirinin zamanlaması kadar üslubu da tartışma konusu olmuştu. Büyükanıt, '27 Nisan bildirisi'ni kendisinin kaleme aldığını açıkladı. "Neden o saatte yazdınız?" sorusuna "Ertesi sabah erkenden Ankara'dan ayrılıyordum." karşılığını verdi. Bildiride Türk Silahlı Kuvvetleri'nin laiklik vurgusu yaptığını savunan Büyükanıt, bunun bir müdahale olmadığını öne sürdü. Emekli Genelkurmay Başkanı, "Pişman oldunuz mu bu bildiriyi yayımladığınız için?" sorusu üzerine şunları kaydetti: "Bir kere Anayasa Mahkeme'sinin kararı bizi haklı çıkardı. Ne kadar isabetli bir şey yaptığımızı düşündük. Ayrıca aylara göre eğilimleri Tarhan Erdem çıkarmıştı. Ocak 2007'den itibaren sürekli artış var. 27 Nisan bildirisinden önce % 45'ti. Tesir etmiştir, etmemiştir onu ben bilemem."

Bildiriden bir gün sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la telefonda medeni bir şekilde konuyu görüştüğünü anlatan Yaşar Büyükanıt, 8 gün sonraki Dolmabahçe buluşmasının ardından ortaya atılan "Başbakan'ın, Büyükanıt'ın eşinin harcamalarına ilişkin faturaları önüne koyduğu, Genelkurmay Başkanı'nın da bu görüşmeden sonra sessiz kaldığı" yönündeki iddialara şu cevabı verdi: "Bu konuda çok çirkin şeyler yazıldı çizildi. Ben Sayın Başbakan'la görüşmeye gittiğimde benim önüme dosya koymuş. Ne dosyası? Eşimin evdeki harcamaları. Ben de 'eyvah' demişim. 'Durum kötü o zaman ben artık konuşmayayım' demişim. Böyle bir şey yok. Şunu da düşünmek lazım: Niye hiçbir şey sızmadı? Türkiye'de hiçbir şey sır kalmıyor. Hiçbir şeyin sızmaması demek o şantajın yapıldığı anlamına mı geliyor?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber