Mobil operatörlerde tarife bolluğu...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2009 14:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Avea Bireysel Müşterilerden Sorumlu Pazarlama Direktörü Emre Günerman, mobil operatör ve tarife seçiminde müşterilerin ilk önce kendilerini ve ihtiyaçlarını tanıması gerektiğini belirterek, ?Yakınındaki kişi bir operatörü seçti diye otomatik olarak oraya gitmesi, onun için en doğru seçenek olmayabilir? dedi. Mobil telefonlarda giderek çeşitlenen tarife seçeneklerine ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Günerman, tarifeler, tarife olmayıp geçici nitelik taşıyan kampanyalar, tarifeler üzerine gelen paketler nedeniyle müşterilerin kafa karışıklığı yaşadıklarına işaret etti.

Her operatörün farklı unsurları ön plana çıkarması nedeniyle, müşterilerin bunları karşılaştırmakta zorlandığını kaydeden Günerman, bu nedenle Avea olarak birkaç yıl önce bir sadeleşme çalışması başlattıklarını anlattı. ?HerYöne Sınırsız? tarifesiyle bu sadeleştirmede önemli bir aşama kaydedildiğini ifade eden Günerman, ?Ne kadar bu kolaylaştırma ve yön ayrımını kaldırma işini ön plana çıkardıysak, müşterilerin Avea'ya ilgisi de o kadar arttı ? dedi.

Günerman, bu yönde başka çalışmalar da yapmak istediklerini ancak bazı sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, ?HerYöne Sınırsız? tarifesini başlattıkları dönemde hakim operatör ile yaşadıkları port sıkıntısına değindi.

?HerYöne Sınırsız? tarifesinde yaşanan suistimallere ilişkin olarak da Günerman, ?Suistimal edecek şekilde kullanan kişiler oldu, o tarafta da epey bir tedbir aldık. Şu anda gerekli taahhütnameleri alıyoruz, suistimaller de genel olarak geride kaldı? diye konuştu.

Günerman, müşterilerin tarife seçerken dikkat etmeleri gereken unsurlar konusunda ise şunları kaydetti:

?Bir müşteri seçim yaparken öncelikle kimi, ne zaman, ne kadar süreyle aradığını, ihtiyacının ağırlıklı çağrı yapmakla mı, kısa mesaj atmakla mı, cepten internete girmekle mi ilgili olduğunu bilmeli. Genellikle farklı teklifler, farklı ihtiyaçları gidermek üzere uygulanır. Müşteri ilk önce kendini ve ihtiyacını tanımalı.

Müşterinin, yakınındaki kişi bir tarifeyi veya operatörü seçti diye otomatik olarak oraya gitmesi, onun için en doğru seçenek olmayabilir. Vaktiyle operatörler şebeke içi ve dışı arama fiyatlarını çok farklılaştırdığı için insanlarda, etrafımdaki çoğunluk hangi operatörü kullanıyorsa orada olmam lazım diye bir algı oluşmuş.

Kişiler şunu da düşünmeli; arama yaptığım zaman bir yerlerde gizli birşey var mı? Bir operatör sınırsız diyor ama her yöne mi, belli bir kitleye yönelik mi? Verilen vaatler hangi yöne hangi zamanlarda yapılan çağrıları içeriyor bakmak lazım.?

Rekabet arttıkça ve gerçek rekabetin önündeki engeller azaldıkça, piyasanın, daha kolay anlaşılabilir, basit ve gittikçe daha az ayrımcılık gözeten tarifeler yönüne gideceğini söyleyen Günerman, özellikle ara bağlantı fiyatlarının düşmesiyle birlikte, kendilerinin de, her yöne teklifleri daha da agresif şekilde piyasaya sürebildiklerini vurguladı.

?REKABET MOBİL İNTERNET ÜCRETLENDİRMESİNE KAYACAK?

Günerman, önümüzdeki dönemde farklılaşan ihtiyaçlara ve profillere yönelik farklı tekliflerin öne çıkacağını belirterek, numara taşıyanlara geçici avantaj getirecek kampanyaların ve paketlerin yaygınlaşmasını beklediğini bildirdi.

Emre Günerman, 3G ile birlikte cep telefonundan data kullanımının da büyük önem kazanacağına işaret ederek, ?O zaman da farklılaşan ihtiyaçlar ve farklılaşan profiller ortaya çıkacağı için, büyüyen pazarda, farklı fiyat alternatiflerinin, kampanyaların gündeme girmesini, rekabetin data ve mobil internet ücretlendirmesine kaymasını bekliyorum? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber