TÜDEF: Bankalar krizi derinleştiriyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Mayıs 2009 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, ?Krizin derinleşmesinde bankalar ateşe körükle gittiler ve gitmektedirler. Bankalar işyerlerinin batışında kredi akışını keserek, firmaların tahsile verdiği çeklere el koyup vadesi gelmemiş kredilere sayarak krizin derinleşmesine işyerlerinin kapanmasına ve işçilerin işsiz kalmasına sebep olmuşlardır? dedi.

TÜDEF Genel Başkanı Çetin yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik krizin işçileri işsiz bıraktığını, işyerlerinin kapandığını ve sanayi üretiminin düştüğünü dile getirerek, ?Krizden en çok tüketiciler etkilendi. Kredi kartı borcunu, kredi borcunu ödeyemeyen tüketiciler cinnet geçirmektedirler? ifadesini kullandı.

Bankaların, Merkez Bankası'nda yüzde 11 ile aldıkları krediyi, tüketicilere kredi kartı faizi adı altında yüzde 57'ye satarak karlarına kar kattıklarını anlatan Çetin, ?Sorun sadece kredi kartlarının yüksekliği değildir. Banka hesap işletim ücreti altında tüketicilerden her yıl 5 milyar TL haraç almaktadırlar. Kredi kartı aidat bedeli olarak tüketiciler yılda 1.3 milyar TL ödemektedirler. Havale masrafları, havale komisyonları, çek senet tahsilat ücretleri, kredilerde zorunlu sigorta yapmaktan dolayı acenta primi, ATM ve internet bankacılığı işlem ücretleri ve akla gelip gelmedik bin bir yolla tüketiciler soyulmaktadır? diye konuştu.

TÜKETİCİLERİN KORUNMASI HAKKINDA YASA TASLAĞI

Tüketicinin korunması hakkındaki kanun değişikliğinin Başbakanlığa gönderildiğini belirten Çetin şunları söyledi:

?Bu değişikliklerde kredi kart yıllık aidat soygununun yasa yolu ile devam etmesi için yasal düzenleme yapılmıştır. Hiçbir hizmet karşılığı olmayan banka hesap işletim ücreti soygunu için hiçbir düzenleme öngörülmemiştir. Yüksek kredi kartı faiz oranı aynen korunmaktadır. Bu konuda yasa taslağı hazırlayan adalet komisyonu başkanı iktidar partisi milletvekili bizzat Başbakan tarafından, Sanayi Bakanı tarafından, Devlet Bakanı tarafından sırayla pazarlanmıştır.?

?BAŞBAKAN'IN SÖZÜNÜ UNUTMADIK?

Böyle bir tabloda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın finans sektörünü eleştirmesinin kayıkçı dövüşünden başka bir şey olmadığını söyleyen Çetin, Başbakan'ın kredi kartı ve bireysel kredi borçları için yeniden yapılandırma isteyen tüketicileri ahlaksız olarak suçlamasını unutmadıklarını ifade etti. Çetin, şunları kaydetti:

?Başbakan finans sektörü için değerlendirmesinde samimi ise, bu sadece bir kayıkçı dövüşü değilse gereğini yapmalıdır. Kredi kartı faizleri mevduat faizinin iki katından fazla olmamalıdır. Kredi kartı yıllık aidat yasa değişikliğinin ilk halinde olduğu gibi sadece bir kez alınmalı, mevcut kartlardan bir daha alınmamalıdır. Banka hesap işletim ücreti soygunu sona ermelidir. Bankaların fütursuzca tüketicileri soymasına son vermelidir. Ancak o zaman tüketiciler bunun bir kayıkçı dövüşü olmayacağına inanacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber