Söz dinlemeyen hastaya ceza

Haber Giriş : 27 Aralık 2004 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarafların görüşüne açılan yasa taslakları arasındaki genel sağlık sigortası yasa taslağı, sigortalılara da yükümlülükler getiriyor ve sistemin suiistimal edilmesini engellemeye dönük cezalar içeriyor

Toplumun tüm kesimlerini kapsamına almayı hedefleyen genel sağlık sigortası, hastaya da sorumluluk getiriyor. Hekimi dinlemeyen, önerilerine uymayan sigortalıya, bu nedenle ortaya çıkan ek masrafların yüzde 50'si kurumca ödettirilecek.

Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından dün Başbakanlığa gönderilen Sosyal güvenlik reformu yasa taslağının önemli ayaklarından birini oluşturan Genel Sağlık Sigortası, ödeme gücü olmayanlar dahil toplumun tümünü sağlık sigortası kapsamına alacak. Uygun görülen sevk zincirine uymadan yararlanılan sağlık hizmetleri de kapsam dışı tutulacak.

Tartışmaya açılan yasa taslağı, sağlık alanında aile hekimliği ve sevk zinciri uygulamasını getiriyor, sigortalılara da sorumluluklar yüklüyor. Buna göre, hekim ya da diş hekimi tarafından alınması istenen önlem ve önerilerine uymakla yükümlü tutulan sigortalılar, bunlara uymamaları yüzünden tedavi süresinin uzamasına, malul kalmasına veya malullük derecesinin artmasına sebep olurlarsa, bu nedenle oluşacak ek masrafların yüzde 50'sini ödemekle karşı karşıya kalacaklar.

Genel Sağlık Sigortası Kurumu'nun yazılı bildirisine rağmen, teklif edilen tedaviyi kabul etmeyen sigortalıya, bu hastalığı nedeniyle sağlık yardımı verilmeyecek. Kurumun yardımı açması ise ancak hastanın tedaviyi kabul etmesi halinde mümkün olacak.

Bilgiler kontrol edilecek
Hazırlanan taslak, sağlık sigortası sistemindeki suiistimalerin önlenmesine yönelik tedbirleri de içeriyor. Buna göre, sağlık hizmeti verilen hastanın kimlik bilgileri ile beyan edilen belgenin başvuruda bulunan kişiye ait olup olmadığı kontrol edilecek. Bu tespitin yapılmaması nedeniyle kurumun zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık kurum ve kuruluşlarından uğranılan zararın beş katı tutarı geri alınacak.

Acil durumda sağlık hizmeti sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın herkese verileceği için kimlik kontrolü zorunluluğu bir tek acil durumlarda aranmayacak.
Benzer şekilde, sağlık hizmetini fatura edenler, tedavi hizmetlerinin bedeline ilişkin gerçeğe aykırı düzenleme yapmaları halinde de uğratılan zararın beş katını ödemekle yükümlü olacaklar.

Ayrıca, hastanın tedavi edildiği sürenin uzamasında, işgörmezlik durumunun artmasında kastı, ihmali veya suç sayılır bir hareketi görülen üçüncü kişilere, kurum tarafından yapılmakta olan sağlık yardımları rücu edilecek.

Yasa taslağı, işverenlere de sorumluluk yüklüyor. İş kazası veya meslek hastalığı ile ilgili durumlada sorumlu tutulan işverenin, ihmali veya gecikmesinden dolayı sigortalılının tedavi süresinin uzamasına veya malul kalmasına, malulukluk derecesinin artmasına neden olması durumunada, kurumun uğrayacağı zararı ödemekle yükümlü tutulacak.

İşverene de yükümlülük
Hekim raporuyla kesinlikle çalışamayacağı belgelenen kişileri çalıştıran işverenler, sigortalıya aynı hastalık nedeniyle verilen tedavinin masraflarını karşılamakla yükümlü olacak. Çalışamayacağı hekim raporuyla belgelenen sigortalı bir başka işyerinde çalıştırılmış ise sigortalı, işveren birlikte sorumlu olacaklar.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber