Hiçbir yan etkisi olmayan yüzde 100 güvenli ilaç yoktur

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2009 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göknur Aktay, hiçbir yan etkisi olmayan yüzde 100 güvenli ilaç olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Göknur Aktay, 14 Mayıs Eczacılar Haftası münasebetiyle bir açıklama yaptı. İnsanoğlunun çevresinde kendisine zarar verebilecek her şeye karşı temkinli davranması ve uyanık olmak zorunluluğu olduğunu söyleyen Prof. Dr Aktay, tarihe 'talidomit faciası' olarak geçen ve 1961 yılında ABD ve Avrupa'da 10 bin civarında bebeğin sakat doğumuyla sonuçlanan felaketi hatırlattı. Aktay, "Bu facia insanoğluna, ilaç kullanırken daha çok uyanık olmak zorunda oldukları konusunda en büyük uyarı olmuştur. Bu ilaç, gebe sıçanlarda yapılan deneysel çalışmalarda son derece güvenli bulunduğu halde, gebe kadınlarda kullanımı sonucunda fok balığına benzeyen ve fokomeli olarak bilinen kısa kol ve bacakları olan bebeklerin doğumuna yol açmıştır. Talidomit, dünyada pek çok ülkede farmakovijilans komisyonlarının kurulması için bir milad olmuştur" ifadesini kullandı.

Hastaların, gıda veya herhangi bir madde kullanımına bağlı acil durumlarda Türkiye'nin her yerinden, il kodu çevirmeden doğrudan 114'ü arayabileceklerini belirten Aktay, vatandaşları ilaç kullanımı konusunda dikkatli olmaya çağırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber