TMSF'nin önemli başarısı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 14 Mayıs 2009 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzan Grubu'nun İsviçre'deki hesabına el konuldu

Özlem ERMİŞ BEYHAN / VATAN

TMSF 5 yıldır sürdürdüğü hukuk mücadelesini kazandı, Uzan'ın İsviçre'deki parası Türkiye'ye transfer edildi. TMSF bünyesindeki 10 Türk avukatın gerçekleştirdiği operasyonla 175 milyon doları UBS'ten olmak üzere 196 milyon dolar TMSF hesaplarına geçirildi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan Grubu şirketlerinin İsviçre'deki hesaplarından 196 milyon dolar tahsilat gerçekleştirdi. 5 yıldır süren hukuki mücadelede tamamı TMSF bünyesindeki 10 avukat görev aldı. Çoğunluğu UBS bankasından olmak üzere 196 milyon 453 bin dolar Ziraat Bankası İstanbul Gayrettepe Şubesi'ndeki TMSF hesaplarına aktarıldı.

Para Altıntaş üzerine

Uzan Grubu şirketleri ve Uzan Ailesi adına İsviçre bankalarında bulunan ve İsviçre Federal Savcılığı tarafından tedbir konulan para ve varlıkların Türkiye'ye getirilmesi için yapılan hukuk savaşı başarıyla sonuçlandı. Söz konusu 196 milyon dolar Uzan'dan TMSF bünyesine geçen 5 ayrı şirketin bilançolarında görünen paralardan oluşuyor. Bu miktarın büyük bölümü Altıntaş şirketinin bilançosunda kayıtlı.

TMSF, verdiği hukuk savaşında önce İsviçre makamlarında bu paranın hakim olduğu şirketlerin varlıkları arasında olduğunu ispat etti. Sonraki süreçte Uzan'ın TMSF'ye borçlu olduğu mahkemeye ispat edildi. Bundan sonra iki ayrı cephede, hem bu paralar üzerine tedbir koyduran İsviçre makamlarıyla, hem de Uzan'ın avukatlarıyla hukuk mücadelesi yürütüldü.

Bu paralelde aynı varlıklar üzerinde pay iddia eden Motorola ve Nokia ile pazarlık süreci başladı. Motorola ve Nokia şirketleri ile yapılan müzakereler sonucunda, daha önce uygulanan Telsim satışındaki paylaşım oranının, İsviçre'de tespit edilen Uzan varlıkları için de uygulanması konusunda uzlaşmaya varıldı.

Toplam 270 milyon $

Buna göre, hesaplardaki toplam 270 milyon doların yüzde 72.5'inin TMSF'ye, yüzde 27.5'inin ise bu iki şirkete verilmesi kararlaştırıldı. Burada TMSF'nin payına 196 milyon 453 bin dolar düştü. Alacaklıların uzlaşması üzerine, İsviçre Federal Savcılığı hesaplardaki tedbirini kaldırarak Uzan Grubu şirketlerinin para ve varlıklarının uzlaşılan alacaklıların hesaplarına aktırılmasına izin verdi. TMSF halen Polonya, Cayman Adaları da dahil 10 ülkede Uzanlar ile hukuki bir mücadele sürdürüyor.

1 dolarını getiremezsiniz diyorlardı, rekor para getirdi

?UZAN'ın 1 dolarını getirirseniz büyük başarı? denilirken İsviçre'deki 196 milyon doları Türkiye'ye getirip hesaplarına geçiren TMSF yetkilileri, 5 yıl süren bu operasyonun başarısından büyük gurur duyuyor. Operasyon sonrasında TMSF 196 milyon doları kasasına koyarken, Motorola 54.7 milyon dolar, Nokia ise 19.4 milyon dolar tahsil etmiş. Böylece Uzan'ın 270 milyon doları banka hesabından çekilmiş oldu.

Başkan Ertürk ve ekibi büyük iş başardı

- İSVİÇRE kara parayı teşvik ettiğine ve koruduğuna dair eleştiriler alsa da bankacılık sektöründe müşteri mahremiyetine en çok önem veren ülke. Bu ülkeden, müşterinin rızası olmaksızın para çıkarmak büyük bir hukuk başarısı olarak kabul ediliyor. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Başkan Yardımcısı Fethi Çalık ve ekibi bu davaya büyük önem verdi. Yurtdışından hukuki bir yardım almadan tamamı Türk 10 avukat yaklaşık 5 yıl boyunca bu paranın peşini bırakmadı. Her biri 2-3 dil bilen, çok iyi yetişmiş TMSF avukatları yıllar boyunca iğneyle kuyu kazarcasına bu dava üzerinde çalıştı. Geriye dönük olarak dünyadaki buna benzer tüm davalar okundu, incelendi. Ve sonunda çok önemli bir hukuk başarısına imza atıldı. İsviçre'deki sistemi bilenler, TMSF, Uzanlar'ın İsviçre'deki parasını tespit ettiğinde ?Başarı şansı yok? demişti. Ancak yapılan operasyonla Türkiye'ye şimdiye kadar hukuki yollarla yurtdışından getirilen en büyük miktarlı para transferine imza atılmış oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber