Cumhuriyet Mitingi sona erdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2009 16:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürkçü Düşünce Derneğinin öncülüğünde düzenlenen ve bazı sivil toplum kuruluşlarının desteklediği ''Cumhuriyet Mitingi''ne katılanlar, Tandoğan Meydanı'nda toplanmaya başladı.

Ankara dışındaki illerden otobüslerle gelen katılımcılar, otobüslerin yönlendirildiği Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) toplanarak Tandoğan Meydanı'na doğru yürümeye başladı.

Miting alanına gelenlerin, Türk bayrakları ve Atatürk posterlerinin yanı sıra ''Vatan toprağı kutsaldır'', ''Laiklik adam olmaktır'', ''Ya istiklal ya ölüm'', ''Yargıya uzanan eller kırılsın'', ''Türkiye laiktir laik kalacak'' yazılı pankartlar taşıdıkları görüldü.

Katılımcılar, Tandoğan Meydanı'na, oluşturulan kontrol noktalarından kapsamlı üst araması yapıldıktan sonra alınıyor. Miting alanı çevresinde emniyet güçlerince geniş güvenlik önlemleri alınırken, Tandoğan Meydanı'nda yaklaşık 4 bin polisin görev aldığı bildirildi.

Herhangi bir sağlık sorunu yaşanması durumunda müdahale için ambulans ve sağlık görevlileri hazır bekletilirken, seyyar tuvaletler de oluşturuldu.


"CUMHURİYET MİTİNGİ" ATA'YI ZİYARETLE SONA ERDİ

- Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Sekreteri Suay Karaman, "Önümüzdeki büyük bir ekonomik ve siyasi kriz var. Bunu atlatmanın yolu Kemalizmin 6 okudur" dedi.

ADD'nin öncülüğünde, bazı sivil toplum kuruluşlarının desteklediği "Cumhuriyet Mitingi" Tandoğan Meydanı'nda yapıldı. Miting, Atatürk ve silah arkadaşları için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Mitingde konuşan ADD Genel Sekreteri Karaman'dan sonra sanatçılar adını kürsüye çıkan tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncay da bu ülkenin Mustafa Kemal ve arkadaşlarının emaneti olduğuna işaret ederek, "Bunları hiç unutamayız, unutturmanın da hainlik olduğunun bilincindeyiz." dedi.

Devlet Tiyatro Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı Başkanı Tamer Levent, "Biz neden buradayız? Demek ki yolunda gitmeyen bir şeyler var." diyerek görüşlerini açıklarken, şair Ataol Behramoğlu konuşmasında dörtlüklerle seslendi. Türk Hukuk Kurulu Başkanı Tuncay Alemdaroğlu da Atatürk ve laik Cumhuriyete inananların sindirilmek istendiğini öne sürerek, "Bugün yapılanlar darbe hukukudur" dedi.

Konuşmaların ardından sanatçı Edip Akbayram, konser verdi.

Mitinge katılanlar Tandoğan Meydanı'ndan Anıtkabir'e kadar yürüdü. Atatürk'ün kabrine çiçek bırakan ziyaretçiler daha sonra dağıldı.

Yaklaşık 4 bin polisin görev yaptığı mitingde, alanın çeşitli yerlerine seyyar tuvaletler konuldu. Sağlık ekipleri de mitingde rahatsızlananlara müdahale etmek için hazır bekletildi.

Bu arada, polis helikopteri havadan miting alanını kontrol ederken, Tandoğan Meydanı'nın etrafındaki yüksek binaların çatılarında polis ekipleri alanı gözledi.

Miting sırasında ADD görevlisi tarafından katılımcılara, "Hep birlikte aralarında Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın da bulunduğu çok sayıda içeride olan bilim adamlarına ve Prof. Dr. Türkan Saylan'a bayrakları yukarı kaldırarak selam gönderelim" denildi.

Mitinge katılanların bir kısmı Doğu Perinçek, Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın fotoğraflarını taşıdı.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek ile bazı CHP'li milletvekilleri, bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, eski bakanlardan Yaşar Okuyan, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ADD'nin Azerbaycan Şube Başkanı İslam Aliyev, sanatçı Bedri Baykam, eski Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan il eşi gazeteci Emin Çölaşan da mitinge katıldı.

Sıcak dolayısıyla fenalık geçiren çok sayıda kişiye, alanda bekleyen sağlık görevlileri müdahale etti.

Danıştay saldırısının yıl dönümü dolayısıyla, saldırıda yaşamını kaybeden Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ile ölüm yıl dönümünde Aşık Mahzuni Şerif de anıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber