'Satacak ikinci el araç bulamıyoruz'

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 18 Mayıs 2009 09:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye'nin en büyük otomobil açık artırma şirketi Manheim'ın Genel Müdürü Temel, 'Satacak ikinci el araç bulamıyoruz. Sıfır araç bulunamadığı için araç sahipleri ellerindeki eski aracı da satmıyor' dedi

İLKER PEHLİVAN

İSTANBUL - Üç ay sürecek ÖTV indirimi kararından sonra tükenen sıfır otomobil stokları ikinci el pazarını da etkiliyor. Piyasada ikinci el araç bulunamıyor. Dünyanın en büyük ikinci el otomobil değerlendirme şirketi Manheim'ın Türkiye Genel Müdürü Cengiz Temel, piyasada ikinci el araç kalmadığını söyledi.

İkinci el sektörü ile ilgili konuştuğumuz Cengiz Temel, geçen yıl krizin başladığı ağustos-eylül ayında ikinci el pazarının şoka girdiğini ancak kısa sürede atlatıldığını belirtti. Piyasanın canlandığını anlatan Temel, ?Eylülden kasıma kadar çok iyi iş yaptık. Ocaktan itibaren hareketliydi. Yeni otomobillere getirilen ÖTV indirimi ile beklentiye girildi. ÖTV geçici bir indirim. Fiyatlardaki düşüş kalıcı olmayacak diye düşünüldü ve üç hafta içinde satışlar eski rayına oturdu? dedi.

?Kaynak olsa satarız'

?Kaynak olsa daha çok araç satarız. Piyasada araç sıkıntısı var? diyen Temel, istenen şartlarda yeni araç olmadığı ve stoklarda kalmadığı için talebin ikinci ele kaydığını vurguladı. Sıfır araç almak isteyenlerin yüzde 60'ının elindeki aracı vererek otomobil sahibi olduğunu ifade eden Temel, sadece yüzde 40'lık oranın kredi ya da nakit parayla araç aldığını aktardı.

ÖTV indiriminin ikinci el araç fiyatlarını değiştirmediğini söyleyen Temel fiyatlarla ilgili şöyle konuştu: ?Türkiye'de dünyanın en pahalı otomobilini alıyoruz. Avrupa'nın üçte biri oranında kazanıp üç katı fiyatı fiyata araç alıyoruz. ÖTV'nin mutlaka düşmesi lazım. Bundan sonra ÖTV böyle kalacak denirse ikinci el araç fiyatları da yüzde 15 oranında düşer.?

Açık artırmayla satıyor

Dünyanın en büyük ikinci el otomobil pazarlama şirketi ABD'li Manheim, 18 ülkede 10 milyon araç satıyor. Otomax ile internet üzerinden otomobil satışı yapan Borusan, 2008 yılında Manheim ile yüzde 50-50 oranında ortaklığı gitti. Bu yılın başında ise Otomax kapanıp hem isim Manheim olarak değişti hem de açık artırma işine daklanıldı.

Manheim Türkiye, geçen yıl açık artırmaya Tuzla'da başladı. Şuan 25 bin metrekarelik alanda her hafta açık artırma yapılıyor. Eylül ayında ise İstoç'da açık artırmaya katılım başladı. Şimdiye kadar Artırmatik isimli cep bilgisayarıyla İstoç'daki katılımcılar Tuzla'daki açık artırmaya online olarak katılıyordu. Geçtiğimiz hafta cuma günü ise ilk kez İstoç'ta açık artırma yapıldı. Artık çarşamba günleri Tuzla, cuma günleri ise İstoç'ta açık artırmayla araç satılacak.

Cengiz Temel, haftada 400 aracın açık artırmaya çıkarıldığını ve ilk haftada yüzde 45-50'sinin satıldığını söylüyor. Satılamayan araçlar ise ikinci haftada yüzde 80 olasılıkla satılıyor. Temel, ?En büyük açık artırma şirketiyiz. Araçlara değer katıyoruz. Detaylı temizlik ve ekspertizini yapıyoruz. Satış da bizim garantörlüğümüzde oluyor? diyor.

İki şehirde daha açılacak

Geçen yıl 10 bin araç sattıklarını söyleyen Temel, bu yıl 20 bin araç satışına aralık etmeyi planladıklarını söylüyor. Cengiz Temel, ?5 yıl içinde her yıl iki kat artış hedefliyoruz satışlarımızda. Yılda 70 bin araç satışına ulaşmayı planlıyoruz? diye konuşuyor. Önümüzdeki dönemde İstoç'ta haftada iki açık artırma istediklerini anlatan Temel, İstanbul dışında iki büyük şehirde daha açık artırma yapmak istiyor.

?Bankaların hacizli araç otoparkı yok'

Manheim Türkiye, açık artırmaya çıkaracağı araçları Türkiye'nin en büyük filo kiralama şirketleri, banka, sigorta ve kamu şirketlerinden alıyor. Araçların ekspertizi yapıldıktan sonra sadece esnaf ve yetkili satıcılara satılıyor. Kendilerine bankaların da hacizli araçlarını getirdiğini anlatan Cengiz Temel, ?Bankaların hacizli araçları krizden sonra arttı ama korkutucu rakamlar değil. Tüketici kredilerinin yüzde 40'ını veren üç büyük banka ile çalışıyoruz. Haftada üç bankadan şimdi 25-30 araç geliyor. Daha önce 20 araç geliyordu? diyor. Türklerin borcuna sadık olduğunu anlatan Temel, krediyi aksatanların bankalarla anlaştığını ve satış aşamasına gelmediğini belirtiyor. Temel, ?Bankaların hacizli araçlar için özel otoparkları yok. 2001 krizinde vardı ama şimdi yok? diye konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber