'81 İlden 81 Yıldız Eğitim Projesi'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2009 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, ''81 İlden 81 Yıldız Eğitim Projesi'' kapsamında seçilen başarılı gençlere seslenerek, ''Biz size '81 yıldız' adını verdik. İnanıyoruz ki, ışığınızla yarınlarımızı aydınlatacak, başarılarınızla milletimizin gurur kaynağı olacaksınız'' dedi.

Hayrünnisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen ''81 İlden 81 Yıldız Eğitim Projesi''nin tanıtım toplantısı Çankaya Köşkü'nde yapıldı.

Toplantıya, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve eşi Reyhan İsen, Servet Çetin ve Emre Belözoğlu'nun da aralarında bulunduğu bir grup sporcu, bazı iş adamları, gazeteciler ve davetliler katıldı.

Hayrünnisa Gül, konuşmasına, gençlerle bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı.

İnsanın dünyaya geldiği ilk andan itibaren öğrenmeye ve kendini geliştirmeye başladığını ifade eden Gül, gelişmenin temel kaynağının eğitim olduğunu dile getirdi. Bu nedenle her fırsatta eğitimin önemine dikkat çektiklerini kaydeden Gül, ailelere ''çocuklarınızı okutun'', çocuklara da ''okuyun, mutlaka eğitiminizi tamamlayan'' dediklerini belirtti. Gül, ''Çünkü bugün karşı karşıya olduğumuz pek çok sorunun nedeni cehalet'' dedi.

Gençlere seslenerek eğitimin önemini anlatan Hayrünnisa Gül, şöyle konuştu:

''Her biriniz, gerek okul hayatında gerekse sportif faaliyetlerde bizleri gururlandıran başarılara imza atıyorsunuz. Farklı şehirlerden, farklı ailelerden geliyorsunuz, ancak sizi Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde bir araya getiren ortak nokta, azminiz, gayretiniz, içinde bulunduğunuz şartlara rağmen çok çalışarak başarılı olmanız.

Aksaray'dan Murat, Giresun'dan Hatice, Hakkari'den Rojbin, İzmir'den Begüm, Hatay'dan Deniz, Malatya'dan Bayram, Yalova'dan Engin ve burada ismini sayamadığım diğer gençlerimiz, sizler aynı başarı öyküsünün kahramanlarısınız. Biz size '81 yıldız' adını verdik. İnanıyoruz ki, ışığınızla yarınlarımızı aydınlatacak, başarılarınızla milletimizin gurur kaynağı olacaksınız.''

-SPORCU GENÇLERE DAHA FAZLA YATIRIM-

Proje kapsamında seçilen 81 gencin sadece derslerindeki değil, spordaki başarılarının da göz önüne alındığını söyleyen Gül, Türkiye'de bir kaç spor dalı dışında dünya çapında sporcu yetişmediğini ifade etti. Bunun üzerinde düşünülmesi gereken bir tablo olduğunu belirten Gül, sporcu gençlere daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Seçilen öğrenciler arasında, Türkiye'yi uluslararası yarışmalarda temsil eden sporcular bulunduğuna dikkati çeken Gül, Trabzon'dan seçilen ve Dünya Yıldızlar Boks Şampiyonasında Türkiye'yi temsil edecek olan Osman Tolip'in, Milli Takım Kampında olduğu için törene katılamadığını belirtti. Gül, genç sporcuya başarılar diledi. Hayrünnisa Gül, gençlere şöyle seslendi:

''Benim sizden tek bir istediğim var, hedefinizi belirlerken çıtayı hep yüksek tutun. Dünya çapında başarılara imza atın, bilimde, sanatta, sporda geleceğin yıldızları sizler olacaksınız. Başarmamanız için hiç bir sebep yok. Hepinizin gözünde bu ışık var. Beni, anneniz olarak kabul edin. Çünkü ben hepinizi evladım gibi görüyorum. Her birinizin hangi şartlarda neler başardığınızı biliyor, sizlerle gurur duyuyorum. Gayret ve başarılarınızla diğer gençlere de ilham kaynağı olmanızı diliyorum.

Biz bugün suya sadece bir taş attık, halkaların genişlemesi ise hepimizin elinde. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hayırsever insanlarımız evlatlarına sahip çıkacak ve 81 ilimizden binlerce yıldız daha doğacaktır.''

-''GENÇLERİMİZE DE GELECEĞİMİZE DE GÜVENİYORUZ''-

Gençlerine güvenmeyen toplumların geleceklerini de kuramayacaklarına işaret eden Gül, ''Bizler gençlerimize de geleceğimize de güveniyoruz. Onlara yarınlarımızı emanet ediyoruz. Emanetimize en iyi şekilde sahip çıkacaksınız bundan hiç kimsenin şüphesi yok'' dedi.

Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracaklarına inandığı gençlerden kendilerine güvenmelerini, ellerinden gelenin en iyisini yapmak için gayret göstermelerini ve hedeflerinden asla vazgeçmemelerini isteyen Gül, konuşmasını, ''İstiklal mücadelemizin başlangıcını temsil eden 19 Mayıs'ı sizlere armağan eden Büyük Önder Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor sevgili gençlerimizin bayramını kutluyorum'' diyerek bitirdi.

-ÖĞRENCİLER ADINA KONUŞAN SEKMEN-

Törende, proje kapsamında Ankara'dan seçilen, Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi 9. sınıfında okuyan Sultan Sekmen de öğrenciler adına bir konuşma yaptı.

Satrançta başarılı olan Sekmen, annesinin ev hanımı olduğunu, babasının da geçici işlerde çalıştığını belirterek, 4 kardeşiyle sobalı bir evde oturduklarını anlattı. Okumak, iyi bir meslek sahibi olmak için çalıştığını ve kaymakam olmak istediğini belirten Sekmen, ''Her genç gibi benim de hayallerim var. Fakat zaman zaman koşullardan dolayı, bunların gerçekleştirmek bana çok zor ve uzak görünüyordu'' dedi.

Ailesinin içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan dolayı bir an önce işe girmesi gerektiğini ve bunun için okulu bırakmayı düşündüğünü söyleyen Sultan Sekmen, bu kaygılarını paylaştığı okul müdürünün, kendisine eğitiminin sonuna kadar destek olacağı sözünü verdiğini aktardı.

Çevresinde ideallerini gerçekleştirmiş, hayallerine kavuşmayı başarmış çok fazla insan olmadığını ifade eden Sultan Sekmen, ''Bir genç için gelecekten bir şeyler beklememek, hayal kuramamak ne kadar zor ve acıdır bilirsiniz. Artık sizin desteğinizle ben ve benim durumumda olan arkadaşlarım hayallerimizi gerçekleştireceğiz. Zaman zaman 'doğuştan kaybetmiş biriyim diye düşünerek çok üzülürdüm tüm bunlara rağmen yine de derslerime çok çalışıp elimden geleni yaptım'' diye konuştu.

Seçilen öğrenciler gibi kendisinin de ''Cumhurbaşkanımızın eşi niye bizimle ilgilensin'' diye düşündüğünü anlatan Sekmen, ''Hepimiz şu anda buradayız, benim bundan sonra iki annem var. Biri beni doğuran, büyüten annem. Diğeri de beni hiç tanımamasına rağmen benim gibi gençleri düşünen, eğitimleri için çırpınan, geleceğimi düşünen annem. Teşekkürler Hayrünnisa annem...'' dedi.

Sekmen'in konuşması salonda bulunanları duygulandırdı.

Toplantıda, öğrenciler Hayrünisa Gül'e çiçek takdim ederek, fotoğraf çektirdi.

-''BEN DE ZOR ŞARTLARDAN GELDİM''-

Törenin sonunda, futbolcu Servet Çetin, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu tür projelerin çok önemli olduğunu belirterek, seçilmiş öğrencilerin öncelikle kendilerinin başarıyı istemesi gerektiğini söyledi. Servet Çetin, ''Ben de o zor şartlardan bu konumlara geldim. Ama çok istedim, işimi çok sevdim çok çalıştım, sonunda da başarılı olmasını bildim. Onlar da öncelikle işlerini sevip çok çalışırlarsa bizlerden daha iyi yerlere gelme şansları oldukça yüksek. Çünkü gördüğüm kadarıyla oldukça destek var. Umarım bu destek diğer insanlar tarafından da gençlere verilir'' diye konuştu.

Futbolcu Emre Belözoğlu da projeyle ilgili ''Ne mutlu onların da ikinci bir anneleri var. Bizler de onlara destek olabilir, onların güzel geleceklerine katkıda bulunabiliriz'' dedi.

-SORULAR-

Toplantının ardından Hayrünnisa Gül, gazetecilerin, çocukların eğitimleriyle ilgili nasıl destek verileceğine ilişkin sorularını yanıtladı.

Hayrünnisa Gül, şunları söyledi:

''Kendi çocuklarımız gibi düşünüyoruz. Bu 81 yıldızımız inşallah diğer 81'lerin de örneği olacak. Hayırseverlere de örnek olacak. Ben katlanarak bu sayı büyüyecek diye düşünüyorum. Ben onların mektuplarını okurken gerçekten göz yaşlarıma hakim olamadım. Arkadaşlarımızla seçerken o kadar zorlandık ki hepsini kucaklamayı çok isterdim. Keşke her ilden 10-20 çocuğum olabilse, şu anda 81'ine kucağımızı açtık, inanıyorum bu çocuklar ileride spor veya başka dallarda başarılı oldukça hepimiz gurur duyacağız.''

Törende, seçilen öğrencilerin Hayrünnisa Gül'e yazdıkları mektuplarından oluşan kitap da dağıtıldı.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, proje tanıtım toplantısı için Çankaya Köşkü'ne gelen milli futbolcular Çetin ve Belözoğlu'nu kabul etti.

-PROJE-

Hayrünnisa Gül himayesinde gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesinde, 81 ilden, eğitimlerinde veya spor dallarından birinde başarılı, maddi imkansızlık içinde bulunan orta öğretim kurumları 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri arasından seçilmiş 81 yıldız gencin eğitimine destek olunacak.

Proje, bu öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlamanın yanı sıra eğitime katkı konusunda toplumsal bilinçlendirmeyi arttırmayı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın önemine vurgu yaparak, sağlıklı nesiller yetiştirmenin temel şartlarından biri olan spora dikkat çekmeyi, gençleri bu anlamda destekleyerek yol gösterici bir misyon edinilmesini sağlamayı, Türkiye'yi uluslararası alanda başarıyla temsil edecek sporcuların yetiştirilmesini önemine dikkat çekmeyi ve bu konuda ebeveynler başta olmak üzere tüm ilgililerin teşvik edilmesini amaçlıyor.

Valilikler ve il milli eğitim müdürlüklerinin işbirliğinde yürütülecek proje kapsamında, maddi durumu yetersiz, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ailelerin, derslerinde veya sporda başarılı olan çocukları arasından 1 asil, 1 yedek öğrenci seçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber