30 bin öğretmen kadrosu ihdası ne anlama geliyor?

21 mayıs 2009 tarihi itibariyle, Bakanlar Kurulu tarafından Meclise önemli bir kanun tasarısı sevk edilmiştir. Tasarının tam metnine bugün ulaştık. Kanun tasarısına göre 30 bin yeni öğretmen kadrosu ihdas edilmektedir. Ziyaretçilerimizden gelen iletilerde, söz konusu tasarıda yer alan "ihdasın" en anlama geldiğinin açıklanması istenmekte olup, konuya ilişkin bir açıklama için başlığa tıklayınız.

MEB: 30 bin kadro ihdası 2009 yılıyla ilgili değil

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Mayıs 2009 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temel açıklamalar

Kanun tasarısı: Bakanlar Kurulunun tüm üyelerince imzalanarak meclise sevk edilen kanunlara "tasarı" denmektedir. Bakanlar Kurulunun meclise kanun sevk etmesi, söz konusunun kanunun yasalaşması konusunda hükümetin iradesinin olduğunu gösterir.

Milletvekillerinin Mecliste verdikleri kanun önerilerine ise kanun teklifi denmektedir. Milletvekillerinin verdikleri kanun teklifleri, mecliste çoğunluğa sahip olan hükümet tarafından desteklenmediği sürece ne yazıkki kadük kalmakta yani yasalaşamamaktadır.

Bu çerçevede bakanlar kurulunun meclise sevk ettiği kanun tasarılarının ayrı bir önemi bulunmaktadır.

İhdas: Bir kadroya atama yapabilmek için öncelikle kadro olması gerekmektedir. Örneğin MEB'de eğer 670 bin öğretmen kadrosu var ise bu kadroların tümü doluysa, istense dahi kadrolu öğretmen ataması yapılamaz. Bu tür durumlarda, yani ihtiyaç olması halinde kadro ihdası yoluna gidilmektedir. Kadro ihdasları ise kanun ile olmaktadır.

Kadro ihdası ne anlama gelir?

Kadro ihdasları, ilgili kurumun kısa ve orta vadede ortaya çıkacak ihtiyacını gidermeye yöneliktir. Meclise sevk edilan kanun tasarısının yasalaşması sonrasında kadro dağılımı denen teknik bir işlem yapılacaktır. Bu işlemlerin bu yıla yetişmesi mümkündür. Ancak, kadro ihdası, hemen bu yıl, 30 bin daha kadrolu öğretmen alınacağı anlamına gelmemektedir.

Zaten aşağıda yer alan kanunun genel gerekçesinde de, 30 bin kadrolu öğretmen alımının hemen bu yıl olacağına dair bir açıklama yer almamaktadır.

Diğer taraftan, kadro ihdası ile Bakanlığa tahsis edilecek öğretmen kadroları; sadece açıktan öğretmen alımında (KPSS yolu) değil, naklen öğretmen alımı veya illere yapılacak tahsis ile eş durumu veya sağlık durumu özürlerinde de kullanılabilir.

Dolaysıyla, MEB'den aksi önde bir açıklama yapılmadığı sürece, söz konusu düzenlemenin 30 bin öğretmen DAHA alınacak şeklinde algılanmaması gerekmektedir.


GENEL KADRO VE USULÜ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- Ekli listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Milli Eğitim Bakanlığına ilişkin bölümüne eklenmiştir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

LİSTE

KURUMU :MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

TEŞKİLATI :TAŞRA

İHDAS EDİLEN KADROLARIN

Sınıfı Unvanı Derecesi Tutulan Kadro adedi Serbest Kadro adedi TOPLAM
EÖH Öğretmen (1-9)   30.000 30.000
    TOPLAM: 30.000 30.000

GENEL GEREKÇE

Milli Eğitim Bakanlığı, 1739 Milli Eğitim Temel Kanununda ifadesini bulan eğitim-öğretim hizmetlerini yürütmek üzere, gerek 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, gerekse diğer mevzuatla verilen görevlerin yerine getirilmesi için çağdaş bir anlayışla gerekli plan ve programları sürekli yapmakta, dinamik bir şekilde de uygulamaya koymaktadır.

Her kademedeki öğretim kurumlarımızda kaliteli ve çağdaş eğitim olanaklarının yaratılması için kanunlar, kalkınma planları ve hükümet programlarında öngörülen hedefler doğrultusunda gerekli mevzuat düzenlemeleri plan ve programlar yapılarak uygulamaya konulmuş olup, bu doğrultudaki çalışmalar süreklilik arz etmektedir.

Ayrıca, bilim ve teknoloji alanında meydana gelen bilgi patlaması, kısa sürede daha gelişmiş ürünlerin tüketime sunulması, iş gücü piyasasının rekabetçi ve yarışmacı doğası, bireysel iş yaşamı kalitesinin sürekli olarak gelişmesi diğer sistemleri etkilediği, yenileşmeye ve değişmeye zorladığı gibi eğitim sistemlerini de değişim için zorlamaktadır.

Bilgiyi üreten ve verimli kullanan ülkelerin dünya çapında söz sahibi olduğu, bunu yapamayan ülkelerin geri kaldığı çağımızda, ülkeler eğitim sistemlerini bilgi çağının ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap verecek şekilde yeniden yapılandırmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı bilgi çağının gereklerine ve bilgi toplumunun beklentilerine cevap verebilmek için çeşitli değişim ve gelişim projeleri geliştirmektedir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bilgi çağının ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap verecek ve yetişmelerini sağlayacak şekilde eğitim ve öğretimin aksatılmadan sürdürülebilmesi bakımından öğretmen kadrosu ihdasının yapılması zorunlu hale gelmiştir.

Tasarı bu amaçla hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile; eğitim ve öğretimin aksatılmadan sürdürülebilmesi amacıyla 30.000 (otuzbin) adet öğretmen kadrosu ihdas edilmesi öngörülmektedir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber