Sınav kaygısından kurtulmak için yumruğunu sık ve bırak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Mayıs 2009 20:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meltem ÖZGENÇ

Duygusal algılama uzmanı Mustafa Kılınç SBS ve ÖSS'ye girecek öğrenciler için sekiz dereceli gevşeme tekniği öneriyor.

DUYUSAL Algı Programlama Uzmanı Mustafa Kılınç, 6-7-13 Haziran tarihleri arasındaki Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile 14 Haziran'daki Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) girecek öğrencilere, sekiz dereceli gevşeme tekniğiyle sınava nasıl rahat hazırlanabileceklerinin ipuçlarını verdi. Kılınç'ın tekniği şöyle: Başlamadan önce, bir sandalyeye beliniz dik olacak şekilde oturun. Egzersizleri en az 15 dakika yapın.

4 1- Sağ yumruğunuzu sıkın, bir süre tutun ve gevşetin. El kaslarınız sıkılıyken ve daha sonra gevşeyince, nasıl hissettiğinize dikkat edin.

4 2- Yine sağ yumruğunuzu yavaş yavaş sıkın ve bir süre sonra yavaş yavaş gevşetin. Dikkatinizi kaslarınızdan ayırmayın. Yumruk sıkılırken ve gevşerken nasıl bir değişiklik olduğunu gözlemleyin.

4 3- Sol yumruğunuzu sıkın ve bir süre tutun, gevşetin.

4 4- Sol yumruğunuzu yavaş yavaş sıkın ve öyle tuttuktan sonra yavaş yavaş gevşetin.

4 5- Sanki bir ağırlık kaldırıyormuş gibi her iki kolunuza da bileklerden bükerek pazılarınızı gerin, bu gerginliği iyice artırın ve tamamen gevşek bırakın.

4 6- Kolunuzu aşağı indirin, ellerinizin arkasını bacaklarınızın üzerine koyun ve kollarınızı geriye doğru gittikçe artan bir kuvvetle itin. Daha sonra tümden gevşetin ve kolunuzun arkasındaki kaslarınızı fark edin.

4 7- Sınavınızı düşünün. Sınavı beyninizde görün, seslerinizi duyun ve sizi engelleyen duyguları içinizde hissedin.

4 8- Sizi engelleyen 'kaygı ve heyecan' duygularını boşaltmak için, kollarınızı bedeninizin yan taraflarına bırakın ve bütünüyle gevşetin ve gerginliğin kolunuzdan akıp dışarıya doğru çıktığını görün.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber