Resmi belgede sahtecilikte ceza çelişkisi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Mayıs 2009 12:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oya ARMUTÇU

TÜRK Ceza Kanunu (TCK) ile Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun, "Resmi belgede sahtecilik" suçunun cezalandırılmasında çeliştikleri ve çok büyük ceza adaletsizliği olduğu ortaya çıktı. Sahte ikametgáh ve nüfus cüzdanı talep belgesi düzenleyen köy ve mahalle muhtarları, bu konuda özel düzenleme getiren Nüfus Hizmetleri Kanunu'na göre alt sınırdan altı ay hapse mahkûm edilebiliyor, üst sınırdan en çok 4 yıl ceza veriliyor. Belediyeden kömür ya da gıda yardımı alınırken kullanılan "gerçeğe aykırı yoksulluk belgesi verme" suçunun cezasının alt sınırı TCK'de altı kat, üst sınırı iki kat fazla. Sahte yoksulluk belgesi düzenleyen köy ve mahalle muhtarları üç yıldan sekiz yıla kadar hapse mahkûm ediliyorlar.

Kitapta eleştirdiler

"Sahtekárlık suçları" adlı kitabı yazan Yargıtay üyeleri Kubilay Taşdemir ve Ramazan Özkepir'den, TCK'ye bu konuda eleştiri geldi. "Resmi belgede sahtecilik" başta olmak üzere tüm sahtekarlık suçlarını yeni TCK'ye göre örnek kararlar ve içtihatlar ışığında değerlendirip yorumlayan iki üye şöyle dedi:

"Gerçeğe aykırı yerleşim yeri belgesi veren köy veya mahalle muhtarı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 67/1 maddesi uyarınca altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasına rağmen, gerçeğe aykırı yoksulluk belgesi veren köy veya mahalle muhtarı TCK'nin 204/2 maddesi gereğince üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecektir. Düzenlenen belgenin niteliğine göre gerçeğe aykırı yerleşim yeri belgesi düzenlemek suçunun cezası gerçeğe aykırı yoksulluk belgesi düzenlemek suçundan daha fazla olmalıydı. Çelişkinin yasa koyucu tarafından giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber