Gönül: Genelkurmay mayın temizleme şirketi değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2009 13:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Mayınların temizlenmesinden sonra, Suriye'nin hudut bölgesinde yeniden engel koymamız gerekecek. 350 metre genişliğin, 50 metresi geri alınacak. Mayın temizleme makinelerini ne yapacağız? Genelkurmay, mayın temizleme şirketi değil ki..." dedi.

Gönül, TBMM Adalet Komisyonunda CHP'li milletvekillerinin sözlerine, "Kimseye söz verilmiş değildir. Açık ihalede önceden kimseye söz verilmez. Kimseye, hakimiyet hakkı devrolunmuyor" diyerek itiraz etti.

Gönül, Suriye kara sınırına mayın döşenmesine 1956 yılında karar verildiğini, 1957-1959 yılları arasında mayınların döşendiğini belirterek, mayın döşenen arazinin boyunun 510 kilometre, eninin de ortalama 350 metre olduğunu söyledi.

Mayın temizlemeyle ilgili hukuki süreç hakkında bilgi veren Gönül, Bakanlar Kurulunda 1992 yılında, "Buranın temizliğini, Genelkurmay yapsın" diye karar alındığını, 2001 yılına kadar bir faaliyet olmadığını söyledi. Gönül, şöyle devam etti:

"2001'de Genelkurmay, bir proje ofisi kurmuş. Proje ofisi kurulunca, işin maliyeti ortaya çıkmaya başlamış. O günkü Hükümetten belli bir ödenek istenmiş. Sonradan bu bütçeye konmamış. Faaliyete geçirilememiş. 2003 yılına gelindiğinde Kara Kuvvetleri, bu işi ciddiyetle ele aldı. Daha önce temizlik yapılmış ülkelere uzmanlar gönderildi. Uzmanlar yetiştirilmeye çalışıldı. Esasen Kara Kuvvetlerinin bir mayın temizleme birliği var. Bu birlikten hareketle yola çıkıldı. Bu birlik, insan gücü kullanarak elle temizliyor. Ancak dünyada böyle elle temizleme yapılmıyor. Makinelerle temizleme yapılıyor. Üçlü bir kombinasyon şeklinde çalışan makinelerin fiyatları soruldu. Bunların fiyatı, 5 milyon dolar civarındaydı. Ama biz toplu olarak girince fabrikalar fiyatları yükselttiler. Kara Kuvvetleri, kullanılmış makinelerin fiyatlarından yola çıkmış ama hiçbir yerde böyle hazır makine yok.

Siparişe girildiği zaman bakıldı ki 14-15 milyon dolara mal olacak 3'lü ekip. Tabii onlarca alınacak. Bunun üzerine Genelkurmay, konuyu yeniden inceledi. Makinelerin alınması önemli bir faaliyet. Makinelerin çalıştırılması, ikinci önemli faaliyet. Uzman kişileri kullanmanız lazım. Üçüncüsü, idame ettirilmesi ne olacak? Bunlar nasıl idame edilecek? Dördüncüsü, bunlar bitti, biz bu makineleri ne yapacağız? Genelkurmay, mayın temizleme şirketi değil ki... Bunun üzerine elinde makine bulunan birkaç şirket var. 'Bunlardan hizmet alımı suretiyle yapılabilir mi diye bir araştırma yapın' diye Genelkurmay bizden istedi. Bakanlık olarak davet çıkardık. Davet üzerine 14 şirket 'biz yaparız' diye müracaat etti. 700 milyon dolar ile 3,5 milyar dolar arasında bir tablo çıktı. Bizim bütçeden böyle bir ödenek koymamız mümkün değil."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber