Sınava girecek adaylara uyarı: Eski sorular önemli

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Mayıs 2009 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınav günü için geri sayım başladı. Şimdi kaygılarınızı bir kenara bırakıp son hazırlıkları yapmanızın tam zamanı.

SINAVLAR yaklaşıyor! SBS ve ÖSS öğrencilerimizde heyecan en üst düzeye çıktı. Tabi ki bununla beraber kaygı düzeyleri de oldukça arttı. Evet! Geri sayım başladı ve biz değişik ruh hallerine bürünmeye başladık. Kaygı düzeyimizi orta seviyede tutmaya çalışmak öncelikli yapmamız gereken şeydir. Unutulmamalıdır ki, kaygının fazlası da azı da aynı düzeyde tehlikelidir. Orta düzeyde yaşanan kaygı bizi olumlu yönde etkileyecektir. Heyecanın doruğa çıktığı bu günlerde sizlere heyecanınızı azaltacak ve sizleri rahatlatacak bazı önerilerimiz olacak. Bu önerileri iki başlık etrafında toplamak mümkün. Sınavdan önce yapılması gerekenler ve sınav günü yapılması gerekenler. Bugün daha çok sınavdan önceki şu kısa dönemde yapılması gerekenler üzerinde duracağız.

ESKİ SORULAR ÖNEMLİ

ÖNCELİKLE yeni konuları çalışmayı azaltın. Öğrenilen ama unutulmaya yüz tutan konular ile ilgili genel tekrarlar yapınız. Genel tekrarlarda konuları belirlerken eski yıllara ait sınav sorularının çıktığı konulara ağırlık veriniz. Alanınızda yer alan ana derslere ve bu derslere ait sorulara öncelik verin. Sınava kadar yapılacak çalışmalarda konuya daha az, test çözümüne ise daha fazla zaman ayırınız. Sınava bir hafta kala hiç görmediğiniz yeni konulara bakmaktan ziyade genel tekrarlar ile zamanınızı değerlendiriniz. Ders başarınız ile ilgili motivasyon bozucu olumsuz düşüncelerden uzak durmaya çalışınız. Öncelikle yapabileceklerimize inanmalı ve kendimize güvenmeliyiz. Şu ana kadar hatalar yapmış olabiliriz. Ve bu hataları görmezlikten gelerek kendimizi kandırmış da olabiliriz. Ancak kalan zaman kısa gibi görünse de başarmak için yeterlidir. İlk olarak geriye kalan zamanda bu hataları yapmamakla başlayabiliriz.

TESTLERE YOĞUNLAŞIN

Bu kendimizi yönetmeye başladığımız anlamına gelir. Kendini idare etmeyi öğrenen bir birey artık her şeyi başarmaya hazırdır. Daha sonra bir türlü içinize çalışma isteği getirmeyen ilhamı bahane etmekten vazgeçin. Genel tekrar mahiyetinde testlere ağırlık verin, test sayısını ve test türünü artırın. Her hafta en az 2 deneme çözün. Bunu da hazırlandığınız sınavın süresi kadar bir zamanda ve tek oturumda tamamlayın. Yanlış cevaplandırılan veya boş bırakılan soruların ait olduğu konulara geri dönüş yaparak hatalarınızı tespit edin. Alanınıza katkısı yüksek olan derslerle ilgili testlere ve genel tekrarlara ağırlık verin. Süre kullanımına dikkat edin. Yanınızda sürekli bir saat bulundurun. Hatalı okuma, yanlış anlama ve acelecilik gibi test çözümünü olumsuz etkileyen alışkanlıklarınızı düzeltin. Sınava 2 gün kala test çözmeyi ve ders çalışmayı bırakın.

Sınav öncesi hazırlık

SINAVLARDA giriş evraklarınız en geç sınavı bir hafta öncesine kadar elinize geçmiş olmalıdır. Sorun varsa derhal okullarınızdaki veya dershanelerinizdeki rehber öğretmenlerinizden yardım isteyiniz. Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi olmayan adaylar sınava alınmazlar. Sınavda yanınızda bulunması gereken evrakları ve malzemeleri akşamdan hazırlayınız. Yanınıza bir adet vesikalık fotoğraf, kağıt mendil, su, ağrı kesici ilaç, şeker ve benzeri malzemeler alınız. Sınavda yanınızda bulunmaması gereken malzemeler de vardır. Cep telefonu, çağrı cihazı, walkman, hesap makinesi vb... kesinlikle bulundurmayınız. Sınav salonunuzun nerede olduğunu kontrol edip ulaşım zaman ve şeklini belirleyiniz. Sınav sabahı aceleci davranmayınız ve paniklemeyiniz. Evde, yolda veya sınav salonu önünde kimsenin moralinizi bozacak davranışlar yapmasına zemin hazırlamayınız. Sınavın başlamasına en az otuz dakika kala sınav merkezine ulaşınız. Sınav salonuna giderken ve salon önünde sınavla ve çıkacak sorularla ilgili konuşma yapmaktan kaçınınız. Sınav salonuna bir aile büyüğü veya bir arkadaş ile gidilmesi güven verir. Fakat bu kişilerin en iyi diyalog kurduğunuz, sizi anlayan, espri yapabildiğiniz insanlar olmasına özen gösteriniz.

Kontenjanlarda beklenen artış yok

YÖK Genel Kurulu'nun 2009-2010 akademik yılı öğrenci kontenjanlarını belirlemek üzere yaptığı toplantıdan kontenjan müjdesi çıkmadı. Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanan kurul kontenjanların geçen yıl kadar artırılmaması kararı verdi. Prof. Özcan ?Geçen yılki artışlar 20 yılın telafisiydi. Bu yıl yarısını yakalasa sevinmemiz lazım' dedi. Fen-Edebiyat fakültelerinin kontenjanlarına sınırlama getirileceğini de açıklayan Prof. Özcan ?Sayıları çok fazla oldu. Bu fakülteleri öğretmenlik formasyonu ile güçlendirmek istiyoruz. Hiç olmazsa bu fakülte mezunlarının öğretmenlik yapmasını istiyoruz' diye konuştu.

HEMŞİREYE 2+2 EĞİTİMİ

PROF. ÖZCAN, hemşirelere 2+2 lisans eğitimi verilmesi için uygulama başlattıklarını da belirterek ?Bu şekilde 38 bin hemşiremiz var. Onlara İngilizce eğitim de vereceğiz. En azından okuduklarını anlamalarını istiyoruz' ifadesini kullandı. Özcan araştırma görevlilerinin yurtdışına gönderilmesiyle ilgili de şunları söyledi: Bunun usul ve esaslarını da hazırladık. Hangi ülkeyi istiyorlarsa gitmelerini öneriyoruz. Yıldız Teknik Üniversitesi'nden bir arkadaşımız müracaat etti, ona sanıyorum 6 ay 12 bin Euro para verildi ve yurt dışına gönderildi.

Marmara'da ikili dönem başlıyor

GENEL Kurul'da Marmara Üniversitesi'nin bölünmesiyle ilgili de karar alındı. Prof. Özcan ?Marmara Üniversitesi Senatosu karar almış. Nasıl bölünmek istediklerini de belirtmiş. Onlar bir isim önermiş ama YÖK yeni bir isim için çalışma yapacak. Marmara 1, Marmara 2 olabilir mi bilmiyorum. Diğer üniversitelerden daha bir başvuru gelmedi' dedi. Özcan YÖK'ün yetkilerinin kısıtlanmasına ilişkin ?Biz sadece insan gücü planlaması ile ilgili üniversitelerin takip edeceği politikaları düzenlemeliyiz. Bölüm açma ve kapamaya karar vermemeliyiz. Bunları üniversiteler yapmalı belki de rektörler Komitesi gibi bir şey olmalı' açıklaması yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber