İyot yetersizliğinin zararları

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2009 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, insan sağlığı için önemli olan iyotun, yetersiz alınması durumunda bebeklerde zeka geriliğine, kadınlarda ise kısırlığa sebep olabileceğini söyledi.

İnsan vücudunda çok az bulunan normal büyüme ve gelişme için gerekli temel besin maddelerden birisi olan iyotun yetersiz alınması insan sağlığını olumsuz etkiliyor. İyot tiroid hormonlarının sentezi için gerekli bir besin kaynağı olduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, okul çağı çocuklarda iyot yetersizliği hastalıklarının önem taşıdığını belirtti. İyot yetersizliği sorunuyla karşı karşıya kalan topluluklarda bir dizi rahatsızlığın oluşabileceğinin altını çizen Çetinkara, iyotun yetersiz alınması sebebiyle bebeklerde zeka geriliğine, kadınlarda düşük doğum ve kısırlığa yol açabileceğini vurguladı. Çetinkara, "Hayvanlarda et, süt, yün, ve yumurta konusunda verim düşüklüğüne ve cılız yavrulara yol açan iyot yetersizliğine bağlı zeka geriliği ve beyin hasarı önlenebilir. Bu konunun gündem tutulması için Sağlık Bakanlığı tarafından haziran ayının ilk haftası 'İyot Yetersizliği Haftası' olarak belirlenmiştir" dedi.

"SOFRADA İYOTLU TUZ KULLANIN"

Çetinkara, iyot yetersizliği hastalıklarından korunmak için sofralarda iyotlu tuzun kullanılması gerektiğini belirterek, satın alınan iyotlu tuzun iyot içeriğinin korunması için şu yöntemlerin uygulanması gerektiğini söyledi:

"Koyu renkli ve kapaklı kavanozlarda tuzunuzu koruyunuz. Tuzu, serin ve kuru yerde saklayın. Güneş ışığından uzak tutun. Tuzunuzu kendi torbanızın içerisinde saklayacaksanız, torbanın ağzını mutlaka kapalı tutun. Yemeğinize tuzu, yemeği pişirdikten sonra ve sofrada katın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber