Sağlık Bakanlığından KKKA uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2009 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, geçen yıl Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının yüzde 95'inin 15 ildeki bin 200 köyde ortaya çıktığını belirterek, şehir merkezlerindeki kenelerin bu hastalığı bulaştırmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığının KKKA hastalığına karşı aldığı önlemlerle ilgili bilgi veren Torunoğlu, Türkiye'de vakaların Tokat, Çorum, Yozgat, Sivas, Samsun, Kastamonu ve Karabük başta olmak üzere Orta Karadeniz ve Orta Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaştığını söyledi.

Virüsü taşıyan keneler nemli iklimlerde yerleşemediğinden denize yakın bölgelerde hastalığın görülmediğini, bodur orman ve tarlaların iç içe olduğu, hayvanların orman içerisinde otlatıldığı kırsal bölgelerde kenelerin yoğun olarak bulunduğunu anlatan Torunoğlu, ''Geçen yıl vakaların yüzde 95'i 15 ildeki bin 200 köyde ortaya çıktı. Şehir merkezlerindeki keneler bu hastalığı bulaştırmıyor. Yine geçen yıl sağlık kurumlarına 283 bin kişi başvururken, bunların sadece bin 315'i hasta çıktı'' dedi.

Türkiye'de hastalığın ilk görüldüğü tarihten 2008 yılı sonuna kadar toplam 3 bin 135 KKKA vakası ve 155 ölüm meydana geldiğini ifade eden Torunoğlu, sağlık ekiplerinin bu yıl tespit edilen riskli bin 200 köyü 2 haftada bir ziyaret ederek halkı bilgilendirdiğini belirtti.

Bu ekiplerin halka kene öldürücü sprey de dağıttığını kaydeden Torunoğlu, şöyle konuştu:

''Binde 5 permentin içeren bu spreyler giysilerde kullanıldığı takdirde 3-4 hafta süreyle kene öldürücü etkiye sahip oluyor. Zehir, keneyi elbisenin üzerinden geçerken felç ederek öldürürken insanlara herhangi bir zarar vermiyor. Kırsal kesimde riskli bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızda artık kene öldürücü özelliğe sahip bir iş elbisesi edinme mantığını geliştirmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımız ilaçlanmış elbiseyi giyerek tarlaya gitmeli, evlerine dönünce de mutlaka vücut muayenelerini yapmalılar. Geçen yılki en temel gözlememiz, KKKA hastalarının kene tutunmasını fark etmedikleri için bu hastalığa yakalandıkları. Hastalıktan hayatını kaybedenlerin genelinde böyle bir durum var. Bu kişiler sağlık kurumlarına 'beni kene tuttu' diye değil, hastalığın ileri evresinde, hatta kanamayla başvurmuş.''

Yürüttükleri çalışmaların bu yıl sonucunu almaya başladıklarını bildiren Torunoğlu, geçen yıl Ocak-Mayıs ayları arasında 328 vaka görüldüğünü, bu yılın aynı dönemindeki vaka sayısının ise 107 olarak tespit edildiğini söyledi. Torunoğlu, yine geçen yılın Ocak-Mayıs döneminde 17 kişi KKKA hastalığından hayatını kaybederken, bu yıl aynı dönemde 7 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

-''SERUM ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR''-

KKKA'ya karşı, bu hastalığı geçirenlerin kanlarından elde edilen antikorlarla geliştirilen hiper immün serum üzerinde faz-3 çalışmasının devam ettiğini bildiren Torunoğlu, aynı amaçla atlardan serum elde edilmesi için de çalışmalara başlandığını belirtti. Torunoğlu, at serumundan daha fazla ürün elde edilebildiği için çok daha fazla sayıda hasta üzerinde kullanılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber