İnşaat sırasında temelinde kemik çıkan okulun yeri değiştirildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2009 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Aydınocak köyünde, bir ay önce inşaatına başlanan 5 derslikli ilköğretim okulunun temelinde bazı kemik ve kafatasları çıkması üzerine okulun yeri değiştirildi. İnşaatın temelinde kemiklerin çıkmasından sonra savcılık tarafında inşaatı durdurulan okul için köydeki Yurdagül ailesi 5 dönümlük arazi hibe etti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü de köyde yeni okulun inşaatını başlattı.

Gevaş ilçesine bağlı Aydınocak köyünde bir ay önceye kadar temeli atılan 5 derslik ilköğretim okulu ve 4 dairelik öğretmen lojmanlarının hafriyat kazısı sırasında bazı kemik ve kafatasları çıkmıştı. Olayın basına intikal etmesi üzerine soruşturma başlatan Gevaş Cumhuriyet Savcılığı, okulun inşaatını durdurarak çıkan kemik ve kafataslarını İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderdi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise okulun gelecek eğitim sezonuna yetişmesi için soruşturmanın sonucunu beklemeden köyde yeni okul için yer arayışına girdi. Köyde mera ve hazine arazisinin bulunmaması üzerine okulun başka bir köye yapılması gündeme geldi. Köyde yaşayan Yurdagül ailesinin fertleri köylerine yapılacak okulu kaptırmamak için dedelerinden kalma yaklaşık 5 dönümlük araziyi okul için hibe etme kararı aldı. Arsanın hibe işlemlerinden sonra köy okulu eski yerinden yaklaşık 500 metre uzaklıkta inşaatına başlandı.

Okula arsa hibe eden aileden Gürgin Yurdagül, köyde 1 ay önceye kadar inşaatına başlanan okulun yerinin Ermeni mezarlığı olduğu iddiası üzerine inşaatının durdurulduğunu hatırlattı. Yurdagül, "Baktık ki okul elden gidiyor. Dedelerimizden kalma bu yaklaşık 5 dönümlük tarlamızı okula hibe ettik. Bir hafta önce inşaatına başlandı ve eğitim sezonuna yetişmesi için herkes gayret gösteriyor. Köyümüz için hayırlı olsun" dedi.

Yurdagül, okulun eski yerinin mezarlık olduğunun iddiasının doğru olmadığını savunarak, eski yerin mezarlık olduğuna dair şimdiye kadar bir bilgilerinin olmadığını söyledi. Eski inşaatta kemik ve bazı kafataslarının çıktığını hatırlatan Yurdagül, "Doğrusu bu kemikler kime ve neye ait olduğunu ben de bilemem, kimse de bilemez. Oranın Ermeni Mezarlığı olduğunun söylenmesi bize göre köye bir iftiradır" şeklinde konuştu.

Gürgin Yurdagül, arsa karşılığında okulun isim hakkı gibi bir taleplerinin olmadığını ancak, okula Aydınocak Yurdagül İlköğretim Okulu ismi verilmesi halinde memnun olacaklarını vurguladı.

Köy Muhtar Azası Fehim Yurdagül ise yapılan okulun 5 derslikli olduğunu belirterek, okul inşaatının yeniden başlamasından dolayı sevindiklerini kaydetti. Köylerinde yaklaşık 400 öğrencinin bulunduğunu ifade eden Yurdagül, "Köyümüzdeki mevcut okulumuz 3 dersliklidir. Orada sadece ilköğretim birinci basamak öğrencilerimiz eğitimlerini sürdürüyor. İkinci basamakta okuyan öğrencilerimiz taşımalı olarak başka bir köye gidip geliyor. Bu okulun tamamlanmasından sonra öğrencilerimiz burada eğitimlerini sürdürecek. Bize yakın olan köylerdeki öğrenciler buraya taşınmış olacak" dedi.

Öte yandan, Ermeni Mezarlığı olduğu iddiasıyla inşaatın durdurulduğu alandaki temeller köylü çocukların oyun alanı oldu. Soruşturma sonunda, açılan temellerin tekrar kapatılacağı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber