Eğitim hizmet kolunda yetkili sendika..

Sendikal çalışmalar açısından 15 Mayıs çok önemlidir. Zira 15 Mayıs'ta sendika üyelik aidatı kesilen kamu personeli sayısına göre hem 15 Ağustos'ta yapılacak toplu görüşmelere katılacak yetkili sendikalar belirlenmekte hem de kurumsal düzeyde çalışma koşulları ve kanunların kamu görevlilerine eşit uygulanması konularında görüş bildirmek üzere kurum idari kurul toplantısına katılacak sendika temsilcisi belirlenmektedir. Bu husus anlaşılmadan sendikalar tarafından yayınlanan rakamları anlamlandırmak çok zor olacaktır. İşte bu çerçevede, eğitim hizmet kolunda yetkili sendikanın kim olduğuna dair bir açıklama için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Mayıs 2009 12:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

RESMİ RAKAMLAR

4688 sayılı Kanunun 30. maddesinin son fıkrasına göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, her hizmet kolundaki yetkili kamu görevlileri sendikaları ile konfederasyonların toplam üye sayısını belirler ve sonuçları her yıl temmuz ayının ilk haftasında Resmi Gazetede yayımlar.

Ancak bundan önce Mayıs ayında kurumlarda toplantı yapılır ve sendikalarla mutabakat imzalanır. Milli Eğitim Bakanlığı açısından bu toplantı 28 Mayıs 2009 tarihi itibariyle yapılmıştır.

EĞİTİM HİZMET KOLUNDA HANGİ KURUMLAR VAR?

Bir hizmet kolundaki yetkili sendika, o hizmet kolunda bulunan tüm kurumların toplamında en çok üye sayısına göre belirlenmektedir. Eğitim hizmet kolunda da yetkili sendika sadece MEB'e göre değil üniversite ve Kredi Yurtlar Kurumuna da bakılarak belirlenmektedir.

KURUM İDARİ KURUL TOPLANTISI AÇISINDAN EN ÇOK ÜYEYE ULAŞAN SENDİKA?

Yukarıda da belirtildiği üzere MEB, üniversite ve Kredi Yurtlar Kurumu açısından bu belirlemenin ayrı ayrı yapılması gerekmektedir. MEB'deki sayı 28 Mayıs itibariyle belli olmuştur.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDA EN ÇOK ÜYEYE SAHİP SENDİKA

Yukarıda yer alan raklam sadece Milli Eğitim Bakanlığında en çok üye tespitine ilişkindir. Buna göre Milli Eğitim Bakanlığında en çok üyeye ulaşan sendika Eğitim Bir Sen olup, bu sendika Nisan ve Ekim aylarında Milli Eğitim Bakanlığında yapılacak Kurum İdari Kurul toplantılarına katılacaktır.

YETKİLİ SENDİKA

Ancak daha önce de belirttiğimiz üzere, 15 Ağustosta yapılan ve hükümet temsilcilerinin de katıldığı toplu görüşmelere katılacak olan sendika sadece MEB'deki üye sayısına göre değil üniversite ve Kredi Yurtlar Kurumundaki sayılara göre de belirlenmektedir. Bu bakımdan üniversiteler ve Kredi Yurtlar Kurumundaki sayıların ne olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bu konuda Türk Eğitim Sen tarafından bir açıklama yapılmıştır. Türk Eğitim Sen'in açıkladığı ve kesinlik içermeyen rakamlar şu şekildedir:

Yukarıdaki verilere göre 15 Ağustos'ta yapılacak olan toplu görüşmelere yetkili sendika olarak Türk Eğitim Sen katılacaktır.

SON 3 YILDAKİ SENDİKA ÜYE SAYISINDAKİ DEĞİŞİM

2007 2008 2009
TÜRK EĞİTİM SEN 145.791 146.127 155.430 (Kesin değil)
EĞİTİM BİR SEN 95.949 119.046 142.212 (Kesin değil)
EĞİTİM SEN 119.909 112.366 111.084 (Kesin değil)

SON BİR AÇIKLAMA

Bir kez daha ifade edilmesinde yarar görüyoruz: Mayıs itibariyle yapılan belirleme iki yerde kullanılmaktadır. 1- 15 Ağustos'ta yapılan toplu görüşmeler, 2- Nisan ve Ekim ayında sadece o kurumda yapılan kurum idari kurul toplantıları... Sendikalar tarafından yapılan açıklamların, bu husus göz önüne alınarak değerlendirmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber