Topbaş'tan metrobüs salvoları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2009 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İETT Genel Müdürlüğü görevinin Mehmet Öztürk tarafından vekaleten yürütüldüğünü belirterek, henüz bir genel müdür ataması yapılmadığını söyledi.

Topbaş, İstanbul'un fethinin 556. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Zeytinburnu Belediyesince verilen Fetih Resepsiyonu'nda basın mensuplarının İETT Genel Müdür Vekili Mehmet Öztürk'ün görevden alınacağı iddialarına ilişkin sorularını yanıtladı.

İETT'nin hizmetlerini göz ardı edenlerin ve başarısını gölgelemeye çalışanların bu tür söylemleri çıkardığını ifade eden Topbaş, ?Bizim kurum içinde yaptığımız şeyler ayrı. İstanbul'a hizmet etmek için ne gerekiyorsa o yapılıyor. İETT Genel Müdürlüğümüz şu an vekaleten yürümekte. İETT Genel Müdürü atamasını yapmadık daha önce. Henüz bir genel müdür ataması yok. Genel müdürlüğe vekaleten Mehmet Öztürk devam ediyor? diye konuştu.

Topbaş, toplu ulaşımda İstanbul'da en güzel ve en büyük ölçekte hizmet veren kuruluşun İETT olduğunu belirterek, İETT'nin geçmişten bugüne kadar devamlı revizyona tabi tutularak yeni araçlarla, yeni ulaşım sistemleriyle genişletildiğini, şu anda günde 2 milyon 800 bin civarında insanı İstanbul'da taşıyan bir kurum haline geldiğini vurguladı.

Kadir Topbaş, ?İETT'nin ulaşımdaki başarısını gölgelemek isteyen, özellikle metrobüsün İstanbul'a kattığını göz ardı ederek, onu kentlinin nezdinde bir zafiyet olarak göstermeye çalışanlar, şimdi de (İETT Genel Müdürü gidecek mi?), (Yönetimler değişecek mi?) gibi bir takım doğru olmayan bilgiler aktarmakta? diye konuştu.

Topbaş, Genel Müdürlük görevini götüren Öztürk'ün, kurum içinde yetişen, sistemi iyi bilen, başarılı bir yönetici olduğunu bildirdi.

METROBÜS

Metrobüsün başarılı bir uygulama olduğunu vurgulayan Topbaş, halkın rahatlıkla kullandığı bu güzelliği, birilerinin gölgelemeye hakkı olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Özellikle Phileas otobüslerinin alınışında bir takım yolsuzlukları iddia edenler, (Burada kimler araya girdi) diye söyleyenler, bunun doğru olmadığını, İETT'nin Hollanda'dan Phileaslar'ı doğrudan aldığı için aracı kuruma ihtiyaç duyulmadığının bilgilendirilmesi sonucunda özür dahi dilemediler.

Bir itham ortaya atılıyorsa, arkasından bu bilgisizce, bilgiye doğrudan erişmeden bir ifadede bulunuluyorsa özür dilemek lazım. Sanki burada Türkiye'de bir takım temsilcilerle bu iş halledilmiş, aradan bir şeyler götürülmüş gibi kamuoyu yanıltmaya çalışıldı. Metrobüslerdeki sistemin uygulamalarında, kent için önemli bir aks oluşturuldu. Bir takım aksaklıkları, büyük aksaklıklar gibi aktarmak suretiyle metrobüs hattının başarısına gölge düşürmeye çalıştılar. Çalışmaya da devam ediyorlar. Bu iddiada bulunanların, mantık ve felsefeleri İkaruslar ile ölçülebilir. Onlar İkaruslar getirmişlerdi, biz bu kente çok çağdaş, çevre dostu ve ileri teknolojili, hibrit sistemli otobüsler getirdik. Bunu algılamamaları mümkün değil.?

Kadir Topbaş, yüzlerce otobüsü, doğal gazlı işler hale getirdiklerini, ayrıca dünyanın yeni nesil olarak kabul ettiği çevre dostu otobüs sistemlerini tanıttıklarını anlatarak, buna rağmen bir takım karalamaların devam edeceğine inandığını belirtti.

GÜNDE 700 BİN KİŞİ KULLANIYOR

Günde 700 bin kişinin metrobüsü kullandığını hatırlatan Topbaş, şunları kaydetti:

?Metrobüsü daha da geliştireceğiz. Bazı aksaklıklar var gidereceğiz. Sıkıntılar tamamen ortadan kalkacak. Kullanım hatası var mutlaka. Bir takım teknolojik müdahaleler yapılmakta. Kurum olarak her zaman, yönetimlerde bulunanlarda tasarruf etme hakkımız var. Görev değişiklikleri her bir kurumda, her bir kademede olabilir. Bu tip bir adımımız şu anda yok. İleride yapacağımız bir adımı da sanki şimdiden (İETT ile ilgili bazı iddialarda bulunduk. Bunun gereği de yapıldı. Başkan İETT Genel Müdürlüğü'ne yeniden atama yapıldı) demek gibi onlara böyle bir fırsat vermemek adına, kendi işlemlerimizde geri adım atacak değiliz. Bunlar kendilerini haklı çıkarmaya çalışıyorlar. İETT'de görev, atama ve değişiklik olduğu taktirde, sanki iddiaların doğruluğunun ispatı olacak gibi...?

FİRMAYA GECİKME FAİZİ

Phileas otobüslerin, Hollanda'dan alımı sırasında ?Hangi aracı kurum?? sorusunun yöneltildiğini belirten Topbaş, ?Doğrudan alım yapıldı, bu nedenle aracı kurum yok. Bu nedenle bizden ve İETT'den özür dilemeleri lazım. Ama çok pişkin olduklarını biliyoruz. Asla özür dilemezler? dedi.

Sefer yapan 16-18 civarında metrobüs bulunduğunu, her hafta bir kaçının daha devreye girdiğini kaydeden Topbaş, çok yoğun yolculuk talebinden dolayı metrobüslerin şaftının değiştiğini, kısa bir zaman içinde bütün sistemin devreye gireceğini söyledi.

Topbaş, aldıkları 50 civarındaki otobüsün sadece 36'sının kendilerine teslim edildiğini, diğerlerinin henüz gelmediğini, firmaya 60 milyon civarındaki bedelin 14 milyonunu, gecikmeden dolayı protokol gereği gecikme faizi olarak keseceklerini ilettiklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber