MEB, yargı kararını dinlemedi

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 02 Haziran 2009 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bakanlık, ilköğretim müfettişlerinin görev alanlarını Anayasa Mahkemesi'nin kararına aykırı olarak yeniden düzenledi

MEB yargı kararını dinlemedi

MAHMUT LICALI

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Anayasa Mahkemesi'nin MEB Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Yasa'nın 52. maddesindeki ?ilköğretim müfetişlerinin görev alanlarının yönetmelikle düzenlenmesine? ilişkin hükmü iptal etmesine karşın, iptal hükmünün yeni düzenleme yapılabilmesi için 1 yıl sonra yürürlüğe girmesini fırsat bilerek yeniden yönetmelik değişikliği yaptı. Yapılan değişiklikle ?öğrenci yurtları?, ?halk eğitim merkezleri? ve ?öğretmen evleri? gibi pek çok önemli görev alanı ilköğretim müfettişlerinin denetiminden alındı.

MEB, 24 Mayıs 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanan ?MEB İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği?nde yaptığı değişiklikle ilköğretim müfettişlerinin görev alanında köklü düzenlemeler yaptı. Anayasa Mahkemesi ise 5 Mart 2009 tarihinde ?2008/3 Esas No'lu? kararıyla MEB Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Yasa'nın 52. maddesindeki ?İlköğretim müfettişlerinin ve yardımcılarının görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usulü, nitelikleri, yetişme şekli ve atanmalarına ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir? hükmünü iptal etmişti. İptal kararına karşın, MEB bu konuda yeni bir düzenleme yapılması amacıyla ?iptal hükmünün 1 yıl sonra yürürlülüğe girmesini? fırsat bilerek Yüksek Mahkeme'nin kararına aykırı olarak yeniden yönetmelik değişikliği yaptı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilköğretim müfettişlerinin görev, yetki, sorumlulukları ve atamalarının yönetmelik yerine, tüzükle düzenlenmesi gerekirken, MEB'in yönetmelik değişikliği yapması tepki çekti.

ÖĞRENCİ YURTLARI DENETİMDEN ÇIKTI

Yönetmelik değişikliği ile çoğu tarikat ve cemaatlerin elinde olan öğrenci yurtlarının denetimi ilköğretim müfettişlerinin görev alanından çıkarıldı. Müfettişler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ceylan, yönetmelik değişikliğiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ilköğretim müfettişlerinin görev alanıyla ilgili 42. maddenin 2005 yılında Danıştay tarafından iptal edildiği, 2006 yılında yapılan değişikliğin ise yürütmesinin durdurulduğunu anımsattı. İlköğretim müfettişlerinin görev alanının 1999'daki ilk yönetmelikte belirtilen kurumlar olarak kabul edildiğini dile getiren Ceylan, MEB'in yaptığı son değişiklikle, ?öğrenci yurtları?, ?halk eğitim merkezleri?, ?öğretmen evleri?, ?rehberlik ve araştırma merkezleri?, ?çıraklık (mesleki) eğitim merkezleri?, ?milli eğitim yayınevleri?, ?hizmet içi eğitim enstitüleri?, ?hizmet içi eğitim merkezleri?, ?spor ve izcilik okulları? ile ?gençlik ve izcilik eğitim tesisleri?nin ilköğretim müfettişlerinin görev alanı dışına çıkarıldığını kaydetti.

Değişiklikle ayrıca teftiş bölgelerinin, teftiş gruplarının ve grup başkanının belirlenmesine ilişkin valilik onayı, milli eğitim müdürlüğü düzeyine indirildi. Böylece milli eğitim müdürlerinin onaylamaması durumunda ilköğretim müfettişleri yetki alanındaki herhangi bir kurumu denetlemeyecek. Bu durumun da denetimlerin artık tamamen MEB'in kontrolüne girmesine neden olacağı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber