Bazı maddelerinde 'uygulamadan kalktı' notu düşülen yönetmelik

Milli Eğitim Bakanlığının ilginç bir yönetmeliği bulunuyor. Adı, ?Lise ve Ortaokullar Yönetmeliği?... 28.11.1964 tarihinde 11868 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. O günden bu güne 31 defa değişikliğe uğrayarak yamalı bir bohça haline geldi. Bu yönetmeliğin Milli Eğitim Bakanlığının sitesinde yayınlanan halinde, bazı maddelerine ?Kaldırıldı?, ?Uygulanmıyor?,?Uygulamadan kalktı?,?ilköğretim ile ilgili olduğu için alınmadı? gibi notlar düşülmüş durumda...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Haziran 2009 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir yönetmelik düşünün öğretmenleri ve hizmetlileri okul müdürü işe alıyor, gerekirse işten çıkarıyor.

Maddeleri de
?Madde 9
- Müdürün genel yönetim işleriyle memur, öğretmen ve görevlileri atama ilgili ödev ve yetkileri şunlardır:
g) Müdür, geçici nedenler ya da özürleri yüzünden ödevlerine gelmeyen öğretmenlerin yerine gerekli nitelikleri taşıyan ücretli öğretmenleri seçerek bunları işe başlatır.?,
Hizmetliler

Madde 41-
Okul hizmetlilerinin seçiminde ve çalışmalarında şu ilkeler göz önünde bulundurulur:
a) Okula alınacak hizmetlilerin, temiz ahlâklı, sağlık durumları elverişli ve hastalıksız olmaları ve okuyup yazma bilmeleri şarttır.
e) Hizmetliler okulda bulundukları sürece okul hekimi tarafından sık sık muayene edilir, bulaşıcı hastalıkları bulunanların, sakat oldukları anlaşılanların işlerine son verilir.?

Bunlar olsun. Şimdi bu yönetmelikte olmaz diyorsunuz değil mi? Ama var, ve şu an yürürlükte...

Evet, Bahsettiğimiz yönetmelik ?Lise ve Ortaokullar Yönetmeliği? 28.11.1964 tarihinde 11868 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. O günden bu güne 31 defa değişikliğe uğrayarak yamalı bir bohça haline geldi. Ortaokullar ilköğretim okulları ile birleştirildi ama yönetmelik'in adında hala Ortaokullar ibaresi bulunuyor.

Toplam 160 maddeden oluşan yönetmelik'in bu güne kadar tam 47 maddesi; 83, 84, 85, 86, 87, 88, 98, 99, 100, 101, 102, 107, 109, 110, 111, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 146, 147,150, 151,152, 154,155. maddeleri ya yürürlükten kaldırılmış ya da uygulanmıyor.

Bunun yanında 19 fıkra, bent, ibare; uygulanırlığını kaybetmiş, 42 madde, bend, fıkra; Yürürlüğe giren başka mevzuatlar ile uygulamadan kalkmış.

Mili Eğitim Bakanlığının internet sitesindeki mevzuat bankasından baktığımız yönetmeliğin birçok maddesi ve bendinin yanında;?,?yürürlükten kaldırılmıştır?, ?Kaldırıldı?, ?Uygulanmıyor?,?Uygulamadan kalktı?,?ilköğretim ile ilgili olduğu için alınmadı?, ?(*) Yürürlüğe giren başka mevzuatlar ortaokullar ve ortaokullarla ilgili hükümler uygulamadan kalkmıştır?,?(...) ile gösterilen yerlerdeki hükümler, uygulanırlığını kaybetmiştir? ibareleri bulunuyor.

İşte ilginç ve uygulaması olmayan maddelerden bazıları

Madde 9- Müdürün genel yönetim işleriyle memur, öğretmen ve görevlileri atama ilgili ödev ve yetkileri şunlardır:

f) Müdür, memurlarla öğretmenlerden ödevlerini gereği gibi yapmayanlar hakkında önce kanunî yetkisini kullanır. Yetkisi dışında kalan durumları, olağanüstü nedenlerle işten el çektirilmesi gerekli görülen memur ve öğretmenlerin durumunu tez elden ilgili makamlara bildirir.

g) Müdür, geçici nedenler ya da özürleri yüzünden ödevlerine gelmeyen öğretmenlerin yerine gerekli nitelikleri taşıyan ücretli öğretmenleri seçerek bunları işe başlatır...

Madde 10- Müdür, özel yönetmelik, emir ve kanunlarla kendisine verilen seferberlik, hava tehlikesinden korunma işlerini ve askerliğe hazırlık yönetmeliği hükümlerini yürütmekle yükümlüdür.

Madde 11- Müdür, kabul etmediği bir özre dayalı devamsızlıklarla, özürsüz devamsızlıkları kanunun verdiği yetkilerle işleme koyar. (*)

Madde 12- Müdür, devamsızlığı alışkanlık haline getiren öğretmenlerin durumunu saptayarak ilgili makama bildirir.

Müdür Başyardımcısı

Madde 13- Başyardımcı, okulun yönetimi bakımından müdürün en yakın yardımcısıdır. Müdür bulunmadığı zamanlarda kendisine vekâlet eder. Müdürün her türlü izinliliğinde ayrıca bir vekil atanmadan müdürlük görevini yerine getirir. Müdürün vereceği emir ve yönergeleri uygular. Başyardımcının ödevlerinin başlıcaları şunlardır:

h) Öğretmenlerin ve memurların, ödevlerine ve derslerine devamlarını yakından izleyerek ödevine geç gelen ya da gelmeyenleri yazı ile müdüre bildirir.

i) Öğretmenlerin ne memurların ödevlerinden ayrılma ve ödevlerine başlama tarihlerini saptayarak ilgili memurlara bildirir. Öğretmenlerden ve memurlardan ödevine gelmeyenlerin özür tezkerelerini ya da hastalık raporlarını alır ve bunlar hakkında gereken işlemleri yapar.

Madde 33- Okul eşyası, okul sınırları içinde de olsa, özel konutlarda kullanılmaz. Müdür evinin ya da ev olarak kullanılmak üzere ayrılan bölüğün demirbaş eşyası müdür tarafından tesellüm ve ardıla usulüne göre devredilir. Yeni müdürün burada oturması ve ailesi için gerekli olan okul eşyasını buraya götürmesi Bakanlığın iznine bağlıdır.

Madde 38- Ders aletleri memur ve mutemedinin ödevleri şunlardır:

a) Kendisine teslim edilen ders aletlerini korumak ve bu aletlerin saklandığı yerlerin düzenini ve temizliğini sağlamak;

b) Öğretmenlerin istedikleri aletleri belli zamanda ve kullanılacakları yerlerde bulundurmak ve dersten sonra öğretmenlerden teslim almak;

c) ?Ayniyat Yönetmeliği? hükümlerine uygun olarak ders aletleri ayniyat mutemetliği ödevini yapmak ve ders aletlerini demirbaş eşya defterini tutmak;

d) Ders aletleri ve gereçlerinin bilgi bölümlerine bölümlemeli bir defterini tutmak,

Hizmetliler

Madde 41- Okul hizmetlilerinin seçiminde ve çalışmalarında şu ilkeler göz önünde bulundurulur:

a) Okula alınacak hizmetlilerin, temiz ahlâklı, sağlık durumları elverişli ve hastalıksız olmaları ve okuyup yazma bilmeleri şarttır.

d) Hizmetlilerden ödevine özürsüz olarak gelmeyenlerin gündelikleri verilmez, ödevini iyi yapmayan hizmetliler önce uyarılır, dikkatleri çekilir, savsama ya da tembelliği devam eden hizmetlilerin bir günlükten 15 günlüğe kadar gündelikleri kesilir ya da bu gibiler gerekirse işten çıkarılır. Kesilen gündelikleri usulüne göre Mal Sandığına yatırılır.

e) Hizmetliler okulda bulundukları sürece okul hekimi tarafından sık sık muayene edilir, bulaşıcı hastalıkları bulunanların, sakat oldukları anlaşılanların işlerine son verilir.

Madde 44- Her okulda öğrenci ve personel sayısıyla oranlı olarak ücretli ya da maaşlı bir ya da daha fazla sayıda hekim bulunur.

Okul hekimi, her ders yılı başında okula yeni giren öğrencileri muayene ederek okula devam etmelerine engel hastalıkları olanları ayırır. (*)

Madde 45- Okul hekimi, her ders yılı içinde yatılı ve gündüzlü bütün öğrenciyi birer muayeneden geçirerek sonuçlarını her birinin dosyasındaki sağlık sayfasına yazar. Sağlık durumları bakım altında bulunmayı gerektiren öğrencileri ayırarak bir listesini müdürlüğe verir. Yatılı okullarda bu gibi öğrencilere verilecek güçlendirici besinleri ve ilaçları belirtir. Bu gibi öğrencileri sık sık muayene eder.

Madde 46- Okul hekimi, prevantoryum ve sanatoryuma gönderilmeleri gereken öğrencilerin raporlarını düzenleyerek okul müdürlüğüne verir.

Madde 47- Okul hekimi, yılda iki defa, okul beden eğitim öğretmenlerinin yardımı ile, öğrencilerin boy ve ağırlıklarının, dosyalarındaki sağlık sayfalarına yazılmasını sağlar.

Madde 48- Okul hekimi, her gün okul müdürünün belirteceği saatte okula gelerek okul tarafından muayeneye gönderilen öğretmen, memur, öğrenci ve hizmetlileri muayene eder ve durumlarını bir deftere yazarak her biri hakkında gereken tedbirleri alır. Okul müdürünün gerekli gördüğü memur ve öğretmenleri evlerinde muayene eder.

Madde 49- Okul hekimi, okulun revir ve eczanesini yönetir ve revirde yatan hastaları tedavi eder. Gerekli ecza ve ilaçların her zaman okulda bulundurulmasını sağlar.

Madde 50- Okul hekimi yiyecek ve içeceklerin cinsine ve ağırlığına dikkat eder. Yemek listelerinin düzenlenmesinde düşüncesini bildirir ve listelerin altını imzalar. Bundan başka okulun dershane, yemekhane, yatakhane, teneffüshane ve diğer kısımlarını sağlık bakımından sık sık denetleyerek gerekli gördüğü tedbirleri okul müdürlüğüne bildirir.

Madde 51- Hafif bir hastalık geçiren öğrenciler okul revirine yatırılır. Uzun süre tedavisi gerekenlerle azgın, ateşli ve bulaşıcı hastalıklara tutulanlar velilerinin yanına, ya da bir hastahaneye, prevantoryum ya da sanatoryuma gönderilir. Bulaşıcı hastalıklardan kurtulan öğrenci, diğer öğrenciler arasında bulunmasına sağlık bakımından bir sakınca olmadığını bildiren bir rapor getirmedikçe ve okul hekimi tarafından görülmedikçe okula devam ettirilmez.

Madde 52- Okul yöneticileriyle öğretmen ve hizmetlileri, hafif hastalıkları dolayısıyla kendi yatak odalarında istirahat edebilirler. Ancak bunların öğrenciye ayrılmış yerlerde yatmaları yasaktır. Bir haftadan fazla süren ya da azgın ve ateşli hastalıklarla, bulaşıcı hastalıklara tutulanların mutlaka okul dışında tedavi edilmeleri gerekir.

Madde 53- Okulda ya da çevresinde bulaşıcı ve salgın hastalıklar çıktığı zaman sağlık makamlarının verecekleri karara göre ve belirtilen süre içinde okul tatil edilir. Okul hekimi bu tatilde okul içinde alınacak tedbirleri alır, kendisi de denetler ve uygular. Okul içinde salgın bir hastalık çıktığı zaman bunu ve alınması gereken sağlık ve yönetimle ilgili tedbirleri yazı ile okul müdürlüğüne bildirir.

Madde 54- Okul hekimi, ders yılı sonunda, okulun genel sağlık durumunu ve ihtiyaçları, ders yılı içinde öğrenciler arasından çıkan hastalıklarla alınan tedbirleri ve öğrencilerin genel olarak sağlık durumlarıyla alınması gereken tedbirleri bildiren bir rapor düzenler. Bu raporun bir örneği, okul genel raporuyla birlikte Valilik yolu ile Bakanlığa gönderilir.

Madde 55- Eczacısı bulunan pansiyonların eczane ve revir gereç ve aletlerinin yönetimi ile korunmasından eczası sorumludur. Eczacı, hekim tarafından yazılan ilaçları hazırlamak, dışarıdan alınacakları vaktinde getirmek ve hastalara dağıtmakla yükümlüdür. Eczacı, revir ve eczane demirbaş eşya ve gereçleri hakkında ?Ayniyat Yönetmeliği? ve bu yönetmeliğin ayniyat işleri ile ilgili hükümleri içinde iş görür. Eczacı bulunmayan okullarda revir ve eczane ile ilgili ayniyat işleri okul hekiminin denetimi altında okul müdürlüğünce uygun görülecek memur tarafından yapılır.

Madde 73- Öğretmenlerin kendi okullarındaki öğrencilere özel ders vermeleri, başka okullar öğrencilerinden ya da dışarıdan olup da özel ders verdikleri öğrencilerin imtihanlarında bulunmaları yasaktır.

Madde 74- Öğretmenlerin imtihanlar dışında okulda öğrencilerin bulunduğu yerlerde ve öğrenci karşısında sigara içmeleri yasaktır.(**)

Madde 149- Okul kapısı, müdürün saptayacağı saatte açılır ve kapanır. Müdür ya da sorumlu nöbetçinin izni olmadıkça kapı kimseye açılamaz. (teftiş hakkı olanlar hariç.) Gündüzlü okullarda da sıra ile geceleri hizmetlilerden biri nöbetçi kalır.

Madde 158- Okul saati her gün belirli zamanda radyo ile, radyo bulunmayan yerlerde postahaneden ayar edilir. Öğretmen ve memurların bu saate uymaları şarttır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber