Yeni Gıda Kanunu tasarısı imzaya açıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2009 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'nun imzasına açılan Yeni Gıda Kanunu tasarısında bu değişiklikler yer alıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'nun imzasına açılan ''Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı; bitkisel ve hayvansal üretim, bitki sağlığı ve hayvan sağlığı, gıda ve yem üretimi, pazarlaması, kontrolleri gibi çok geniş bir alanı kapsıyor.

Tasarıya ilişkin gerekçede, sağlıklı bir toplumun oluşturulmasında halk sağlığı, hayvan sağlığı ve bitki sağlığının korunması, halkın yeterli ve güvenli gıdayla beslenmesinin büyük önem arzettiğine işaret edildi. Kanun ile çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin sağlanmasının hedeflendiği belirtilerek, bu amaçla gıda güvenliğinin şartı olan izlenebilirliğin sağlanmasına yönelik, çiftlikten sofraya gıda zincirinin bütün aşamalardaki yetki ve sorumluluğun tek otoritede toplanması öngörülüyor.

Genel gerekçeye göre kanun, insan sağlığı ve beslenmesi açısından büyük önem taşıyan hayvan ve bitki varlığının hastalık ve zararlılara karşı korunması, mücadele yöntemleri, hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların önlenmesi için alınacak tedbirleri düzenliyor.

Sağlıklı hayvan ve hayvansal ürünlerin elde edilmesi, sağlıklı ve güvenli yemle mümkün olduğuna işaret edilerek, bazı hastalık etmenlerinin yemlerden hayvanlara ve hayvanlardan elde edilen ürünlerle insanlara bulaşma riskine dikkat çekildi. Bu nedenle tasarıda hayvanlara yedirilen yemlerin sağlıklı ve standartlara uygun olmasını sağlamak için düzenlemeler getiriliyor.

Tasarıda, veteriner sağlık ürünleri, bitki koruma ürünlerinin üretimi, piyasaya arzı ve kullanımı yanında hayvan refahına ilişkin düzenlemelere de yer veriliyor.

Bu konudaki mevcut yasal düzenlemelerin günün gelişen şartlarına yanıt vermemesi ve dağınık bir şekilde düzenlenmesi nedeniyle bütün konuların yeni tasarıda bir araya getirildiği, ayrıca tam üyelik hedefi çerçevesinde AB mevzuatına uyumun öngörüldüğü kaydedildi.

Tasarı ile gıdanın uluslararası kabul gören standartlara uygun üretiminin sağlanması ve ülke ekonomisinin geliştirilmesi de hedefleniyor.

GIDA İLE İLGİLİ YETKİLER TEK ELDE TOPLANIYOR

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, AB'ye mevzuat uyumu kapsamında, veteriner hizmetleri, gıda ve yem üretim ve kontrolü konusunda hazırladığı üç ayrı yasa taslağını, yine AB'nin talebi üzerine 2007 yılında birleştirerek tek bir taslak haline getirmişti. Taslakta, gıda ile ilgili yetkilerin tek elde toplanması öngörülürken, veterinerlik hizmetleri konusunda da önemli düzenlemeler yer alıyor.

Geçen yıl kamuoyunun görüşüne açılan taslak, genel hükümler, hayvan sağlığı ve refahı, veteriner sağlık ürünleri, bitki sağlığı, gıda ve yem, hijyen uygulamaları, resmi kontroller, cezai kontroller ve çeşitli hükümler olmak üzere 9 kısımdan oluşuyor.

Türkiye, AB mevzuatına uyum amacıyla, 1995 yılında çıkarılan Gıdaların Üretimi, Tüketimi Ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname'yi yeniden düzenleyerek, 5179 sayı ile kanun halinde çıkarmıştı. Bu yasa, halen gıda alanındaki temel mevzuat niteliğinde bulunuyor.

Yeni kanun ile Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu, Yem Kanunu, Hayvan Islahı Kanunu ve bazı kanunlardaki bazı hükümler kaldırılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber