Kanserdeki devrimi anlattı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2009 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kanserde devrimin yolunu açan ekipteki Türk doktor Aslı Silahtaroğlu tekniklerinin hastaya ilaç olarak yansımasının 10-15 yıl alacağını söylediDanimarka'da kanserle mücadelede Mikro RNA 129 molekülü yöntemini bulan ekipte yer alan Doçent Doktor Aslı Silahtaroğlu, tekniklerinin 10-15 yıl içinde tüm hastalıklarda kullanılabileceğini söyledi.

Kopenhag Üniversitesi Hücresel ve Moleküler Tıp Enstitüsü Wilhelm Johannsen Genom Araştırmaları Merkezi'ndeki çalışma odasında Milliyet'i kabul eden Silahtaroğlu, geliştirdikleri metot hakkında ilginç bilgiler verdi.

Yapılan çalışmanın, kliniğe yansımadığını ve hastaya ilaç olarak yansımasının 10-15 yıl alacağını belirten Silahtaroğlu, laboratuvarda üretilen hücrelerde mikro RNA 129 molekülün kanser hücrelerini yok etme etkisini 24-48 saat içinde gösterdiğini söyledi. Ancak, bunun canlı organizmadaki etki süresinin ne kadar olduğunun şu anda bilinmediğinin altını çizdi.

Silahtaroğlu, ?Mikro RNA'ların, insan genomunda çok küçük olan diğer genleri kontrol eden mikro moleküller olduğunu; bunların anne karnındaki gelişim sırasında aktif rol oynadığını; her mikro RNA'nın birçok genden sorumlu olup bu genlerin her hücre ve dokuda ne zaman açılıp kapatılması gerektiğini kontrol ettiğini? söyledi.

Kanser durumunda mikro RNA üzerinde bozulma olduğuna işaret eden Silahtaroğlu, çalışmalarının mesane kanserinde ilk kez mikro RNA uygulamalarından biri olmasının önemine dikkat çekti.

Yöntemin henüz kliniğe yansımadığını belirten Silahtaroğlu, öncelikle yöntemin doğrudan tümörlerdeki etkisinin inceleneceğini ifade etti.

Yan etkileri bilinmiyor

Bu çalışmada RNA 129'un iki kanser geniyle olan ilişkisinin saptandığını belirten Silahtaroğlu, hastaya doğrudan verildiği durumda diğer genlerin ne şekilde etkilenip hastada ne gibi yan etkilerin ortaya çıkacağı hakkında bir çalışmanın henüz yapılmadığını da ifade etti.

10 yıl içinde kanserde her hastanın tümör tipine, RNA içeriğine göre tedavilerin geliştirileceğini söyleyen Doç. Dr. Aslı Silahtaroğlu, bu sayede yalnızca kanserde değil birçok hastalıkta kişiye yönelik tedavi yöntemlerinin geçerli olacağını açıkladı. Aslı Silahtaroğlu kimdir?

Doktora yapmak için Danimarka'ya gelen Aslı Silahtaroğlu, 10 yıldır Kopenhag Üniversitesi'nde doçent doktor olarak görev yapıyor. Silahtaroğlu, Danimarka'ya gelmeden önce, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü'nde öğretim üyesiydi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber