Adana Üniversitesi çalışmaları

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2009 13:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, ATO Adana Vakıf Üniversitesi çalışmalarının, Adana milletvekilleri ve bürokratların gereken desteği vermemeleri yüzünden kilitlendiği savundu.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, yaptığı açıklamada, son derece büyük bir şevk ve heyecanla yola çıktıkları ATO Adana Vakıf Üniversitesi çalışmalarında, tüm girişimlerine karşın henüz yer tahsisinin bile yapılamamış olmasının büyük üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Baş, "Ekonomik göstergeleri sürekli gerileyen kentimizin yeniden yükselişe geçmesini sağlayacağına inandığımız üniversite projemizin hayata geçirilebilmesine yönelik çabalarımızın sonuçsuz kalması Adana'nın sahipsizliğinin en önemli göstergesidir" dedi.

Üniversite kuruluş çalışmalarına, ATO Meclisi'nde alınan karar doğrultusunda 3 yılı aşkın bir zaman önce başlandığını, Adana Valiliği, büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile kentteki tüm meslek odaları, kurum ve kuruluşlarla sivil toplum örgütlerinin açık desteğiyle önemli yol alındığını kaydeden Şaban Baş, öncelikle üniversitenin bünyesinde yer alacağı Adana Eğitim ve Kültür Vakfı'nın kuruluşunun gerçekleştirerek Mütevelli Heyeti'nin oluşturulduğunu ifade etti. İlk 5 yıl içerisinde 20 milyon TL harcama

yapılması planlanan, yine aynı sürede öğrenci sayısının ise 2 bine ulaşması hedeflenen üniversite projesinin hayata geçirilebilmesi konusunda daha sonra sırası ile Yüksek Öğretim Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve TBMM nezdinde girişimlerde bulunduklarını kaydeden Şaban Baş, ancak bu yöndeki girişimlerin bir türlü nihai noktaya taşınamadığını söyledi.

Çalışmaların hedefine ulaşamamasında, siyaset ve kasıt olduğu yönündeki iddiaları düşünmek istemediklerini belirten Baş, "Adana milletvekillerimizin konuyu sahiplenmemekten kaynaklanan ilgisizlikleri ve ilgili bürokratik çevrelerin de benzer nitelikleri yaklaşımları, bugün içerisinde bulunduğumuz, aslında Adana için birlik ve beraberliğin sağlanamamasından kaynaklanan ve bugüne kadar hemen her konuda benzer örnekleri ile karşılaştığımızdan hiç de yabancısı olmadığımız bu olumsuz tablonun ortaya çıkmasına yol açmıştır" diye konuştu. Halen İstanbul'da 11, Ankara'da 5, İzmir'de ise 2 vakıf üniversitesinin bulunduğunu, kendi bölgelerinde ise vakıf üniversitesi olarak sadece Çağ Üniversitesi'nin eğitim verdiğini kaydeden Baş, Adana'nın da bir "üniversite kentine" dönüştürülmesi için gereken adımların atılması gerektiğini söyledi. Adana'nın dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında yer alabilecek kapasitede bir üniversiteye sahip olmasının önemini vurgulayan Baş, üniversitenin kuruluşunun önündeki bürokratik engellemelerin kaldırılmasına yönelik olarak Adana Ticaret Odası Meclisi'nde alınan karar doğrultusunda kamuoyuna yapılan açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"Gerek dünya, gerekse ülkemizdeki gelişmiş il göstergelerinde; üniversitelerin çok önemli bir yere sahip olduğu açıkça ortaya konulmaktadır. Uzun yıllardır Çukurova Üniversitesi ile yüksek öğretim ve yetişmiş bilimadamı boşluğunu gidermeye çalışan Adana'nın, özellikle yüksek öğrenim alanındaki sıkıntıları, geçtiğimiz yıllarda yakın komşumuz İçel il sınırları içerisinde bulunan Çağ Üniversitesi'nin de devreye girmiş olmasına karşın aşılamamıştır. Bölgemizden çok sayıdaki öğrencimiz, zorunluluktan dolayı başka kentlerdeki üniversitelere yöneldiklerinden, mezun olduktan sonra da Adana'ya dönmek yerine mesleklerini Adana dışındaki büyük kentlerde sürdürmektedirler. Adana'nın uzun yıllardır ciddi problemlerinden birsini oluşturan beyin göçü dediğimiz olgu da bu sorundan kaynaklanmaktadır. Coğrafi bakımdan önemli bir kavşakta yer alan Adana'nın, Doğu ve Güneydoğu'dan eğitimsiz göç alıp, eğitimli göç vermesinin altında yatan neden de budur. Adana'nın, ekonominin yanı sıra, eğitim, sosyal ve kültürel alanlardaki sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlayan ve her konuda öncülük misyonunu üstlenen Odamız, bu düşüncelerden yola çıkarak bir vakıf üniversitesi oluşumu gibi eğitim alanında ülkemiz ve bölgemiz için son derece önemli bir proje geliştirmiş ve bu proje, Odamız Meclisi'nde tereddüt edilmeden oybirliğiyle kabul edilmiştir. Ancak bölge ekonomisi ve kent kültürünün en üst noktalara taşınması açısından önemli bir kilometre taşı olacağına inandığımız Adana Vakıf Üniversitesi'nin hayata geçirilmesi, çalışmalarımıza destek vermeleri gerektiğine inandığımız milletvekillerimiz, bürokratlarımız ve bazı çevrelerin ilgisizliği, hatta destek yerine köstek olmaları yüzünden sonu belli olmayan bir bekleme sürecine girmiştir. Konuyu bu alanda umutlu bir bekleyiş içerisinde bulunan Adana ve Çukurovalıların bilgisine sunarak, ilgili kişi ve çevrelerin harekete geçirilebilmesi konusunda bir kamuoyu baskısı oluşturulmasını beklemenin dışında bir alternatifimiz kalmamıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber