Otomobilde fırsat erken bitti

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Haziran 2009 10:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ÖTV avantajının bitmesine 11 gün kalırken, indirimli otomobil bulmak imkansız hale geldi. Bayiler satacakları otomobillere şimdiden fatura kesemediği için ön satış da yapamıyor. En erken randevu temmuz için veriliyor.

OTOMOTİV sektöründe ÖTV indiriminin uzatılması için sektör temsilcilerinin Ankara'daki kulis faaliyetleri artarken, tüketici de uzamaması halinde son fırsatı değerlendirme peşinde. Ancak 15 Haziran'da sona erecek ÖTV indiriminden faydalanmak isteyenlerin son fırsatı değerlendirmesi çok zor. Çünkü otomotiv bayilerinde otomobil kalmadı. ÖTV indirimiyle otomobil fiyatları 6-10 milyar lira ucuzlayınca mart ayında stoklar tükenmişti. Bazı otomotiv firmaları stokları erittikten sonra dolar kurundaki artışı gerekçe göstererek nisan ayında piyasaya sürdükleri zamlı otomobiller de tükendi. Birçok firmanın modelleri yok satıyor. Hatta bazı modeller ağustos ayında ancak piyasada satışa sunulabilecek.

BAYİDE ÖN SATIŞ YAPILAMIYOR

ÖTV indiriminden yararlanmak için şimdiden sipariş vermek ya da ön satış yapmak ise mümkün değil. Satılacak otomobillerin şase numarası olmadığından bayiler fatura kesemedikleri için 15 Haziran sonrasına ön satış yapamıyorlar. Yani 15 Haziran sonrası alınacak otomobillerde ÖTV indirimi olmayacak.

Temmuzdan önce otomobil bulmak zor

Renault: Clio ve Megane model otomobiller kalmadı. Haziran sonu gelme ihtimali var. Ancak ÖTV indiriminden yararlanma şansı yok.

Ford: Binek modelleri kalmadı. Yeni otomobiller haziran sonunda bayilerinde olacak.

Tofaş-Fiat: Her modelden seçenek bulmak zor. Sınırlı sayıda araç kaldı ama bayilerde yoğunluk yaşanıyor, var olan otomobiller her an bitebilir.

Audi: A3 Audi, bayide kalmadı. 2010 model ağustosta gelecek.

BMW: ÖTV indirimi çıktığında 3 günde araçlarını bitirdi. Ancak fabrikadan ek üretim aldığı için şu anda bayilerinde otomobil var.

Chery: Binek modelleri kalmadı. 1 ay sonra zamlı fiyatla yeni otomobiller piyasaya sunulacak.

Citroen: Bazı modellerinde çok sınırlı sayıda aracı kaldı. ÖTV'ye yetişecek aracın gelme ihtimali yok. Yeni otomobillerin gelmesi temmuzu bulacak.

Chevrolet: Bayilerinde otomobil bulunan ender markalardan.

Nissan: Qashqai modeli yok. Diğer bineklerinden Micra ve Note modellerinden seçenekleri az sınırlı sayıda otomobili var.

Dacia: Logan, Logan MCV ve Sandero modelleri yok. Temmuzda gelme ihtimali bulunuyor.

Honda: Tüm modellerinde sınırlı aracı var.

Opel: Seçenekleri az, sınırlı sayıda otomobili kaldı.

Lada: Binek modelleri yok. 4x4 modelleri bulunuyor.

Hyundai: Hindistan limanından çıkan son partiler gemide satıldı. Şu anda sınırlı sayıda aracı bulunuyor.

Mazda: Mazda 3 modeli yok. Mazda 2, 6, 9 modelleri bulunuyor.

Seat: Araç yok. 2010 modelleri ağustos ayında piyasaya sunulacak.

Skoda: Araç gamındaki bütün modelleri bulunuyor.

Tata: Binek otomobilleri kalmadı. 1-2 ay içerisinde gelmesi bekleniyor.

Volswagen: Polo ve Golf kalmadı. Yeni kasa 2010 model Polo ve 2010 model Golf de ağustos ayında piyasaya sunulacak. VW'nin SUV aracı Tiguan'dan da ÖTV'den dolayı az sayıda kaldı.

Toyota: Binek modelleri kalmadı.

Mercedes: Araç kalmadı. Yeni araçlar için temmuz başına randevu veriliyor.

Mayısta satış % 40 arttı

ÖTV indirimi otomobil satışlarını patlattı. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nden yapılan açıklamaya göre mayıs ayında otomobil satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40.38 artışla 44 bin 188'e yükseldi. Geçen yıla göre yüzde 10.99 artışla 19 bin 3 adede yükselen mayıs ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30.03 artışla 63 bin 191 adede ulaştı. Ocak-Mayıs'ta otomobil satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.55 artışla 148 bin 677 adede yükseldi. Ocak-mayısta ise otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yüzde 2.05 düşüşle 212 bin 290 adede geriledi.

VAROL NALBANT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber