MEB Personel'de 5,5 Saat (1)

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Haziran 2009 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Sayı Necmettin YALÇIN'ın çağrısı üzerine 27 Mayıs 2009 günü 14.30'da başlayıp 20.00'da sona eren MEB Merkez Binası Toplantı Salonunda "Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" konulu bir toplantı yapılmıştır.

Toplantıya Bakanlık adına Genel Müdürle beraber Mevzuat Dairesi Başkanı Sayın Tahir KILIÇARSLAN, Mevzuat Dairesi Şube Müdürü Sayın Kutlay ŞİMŞEK katılmışlardır.

Toplantının konusu her ne kadar da Yönetici Atama Yönetmeliği ise de eğitim adına bir çok konu gündeme gelmiştir.

Bunlardan bir kaçı;

Sözleşmeli Öğretmenler
Kariyer Basamakları
76.madde
Özür grubu yer değiştirmeleri
MEB Uygulamaları
Bilgi edinme (edinememe)
Kasım ya da Aralık'ta yapılan atamalar (öğretim yılı ortasında zamansız atamalar)

şeklindedir.

Bu yazı serisinde, toplantıda gündeme gelen ve Personel Genel Müdürü ile diğer yetkililere iletilen konular ile sendikalarca mutabakat sağlanan konuları ele almaya çalışacağım.

Bunu yaparken kendi ifadelerimi dahi şahsımın cümleleri olarak aktarmanın doğru bir yaklaşım olmayacağı düşüncesiyle toplantıda yapılan bir konuşma olarak ele almanın yerinde olacağı düşüncesiyle kişileri belirtmeden aktaracağım.

Öncelikle ifade etmeliyim ki toplantının demokratik bir tavırla sürmesi için zaman zaman hararet yükselse de gerek bakanlık yetkilileri gerekse sendika temsilcileri maksimum gayret göstermişlerdir.

Bu tavırları ile toplantının kilitlenmesi önlenmiş fikirler karşılıklı olarak paylaşılmıştır. Bu paylaşımların neticesinde bir çok konuda bazen 4/4 bazen de ¾ ya da 2/4 oranında ortak tavırlar ortaya çıkabilmiştir. Alınan ortak karar ve ortaya atılan fikirler neticesinde konunun uygulayıcısı olan bakanlığın takınacağı tavrın ön planda olacağı aşikardır.

Sayın Personel Genel Müdürü de konulara yaklaşımında ortak akla uygun hareket etmeye özen gösterdiyse de taslağın sunulacağı MEB Müsteşarı Sayın Muammer Yaşar Özgül ve MEB Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU'nun getirilen önerilere yaklaşımının ne olacağı merak konusudur. Bu merak sendika ve bakanlık yetkililerinin ortak görüşü olarak ön plana çıkmıştır.

Gündeme ilk gelen konu yargının sürekli olarak yönetmeliği iptal etmesi konusudur. Konuyu bu şekilde dile getiren MEB yetkililerinin bu cümleleri;

"Biz yargı kararlarını yargılama değil yargı kararlarını uygulamakla mükellefiz" cümleleriyle eleştirilmiştir. Bunun üzerine "yanlış anlaşıldı galiba karar ne olursa olsun uygulamak zorundayız fakat yargı da bazen çelişkili kararlar verebiliyor" cevabı gelmiştir.

Bunun üzerine; "Bakınız siz yargı kararlarına uygun hareket ederseniz yargı bunu iptal etmez. Kaldı ki sayın genel müdürün görevde olmadığı dönemden başlayarak işi bir hatırlarsak konu daha iyi anlaşılacak ve yargıya karşı yapılan samimiyetsiz, kayırmacılığa açık uygulamalar daha net görülebilecektir. 2004 yılında çıkarılan yönetmelikte ek-2 ye göre ilk 5 e girenler mülakata alınırdı. Yargı objektif bulmayarak iptal etti. Bunun üzerine sanki daha objektifmiş gibi ilk 5'e girenlerden her hangi birini atama yetkisi idareye bırakıldı, bu da iptal olunca mülakatı iptal eden yargının karşısına sözlü sınavla gelindi. Burada idare yargı ile dalga mı geçmektedir? Bunu da geçelim 13 Nisan 2007Cuma günü çıkan yönetmelikle bilmem ne partisinin il binalarında bilmem ne sendikasının şube binalarında verilen kararlarla hafta sonuna gelen birkaç gün içerisinde bile binlerce atama yapıldı. Bu mudur yargı kararlarına saygı göstermek? Ya da yargının bunu da iptal etmesinde çelişki mi vardır?" ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık yetkilileri "son çıkardığımız 24.04.2008 tarihli yönetmelikte ne var bu uygun değil mi?" denilince bir sendika temsilcisi;

"Bakınız bu yönetmeliği çıkardınız ne oldu ona bakalım. Benim ilçemde o yıl 200'ün üstünde takdir belgesi dağıtıldı. Ben hariç. Farklı olmaktan hiçbir kriter olmadan tamamen kayırmacılık kriterine bağlı olarak herkesin aldığı ödülü almamaktan da gurur duyarım. Ben zaten tembel, çalışmayan, iş bilmeyen ve yapmayan biriyim verilmemesi de normaldir" ifadelerini kullandıktan sonra "Bu yönetmelikle ayrıca bu yıl da dahil olmak üzere aynı kişiye 4 yılda 3. kez aylıkla ödül veriliyor." Dedi.

Sayın genel müdür olmaz öyle şey deyince "Sayın genel müdürüm ben işkembeden atan bir insan değilim ben emin olduğu bilgiyi paylaşan bir insanım örnek istiyorsanız kayıtlar elinizde lütfen inceleyiniz ???. Lisesi müdür vekiline 4 yılda 3. kez verilmiş midir verilmemiş midir? En azından aynı ilçeyi bir inceleyin son 5 yılda üst üste aylıkla ödül alanların sayısı kaçtır? Bu konuda 1994/42 nolu genelge esaslarına uyulmuş mudur uyulmamış mıdır? Elbet ki bir kişinin bu ödülü birkaç kez alması mevzuata uygundur. Fakat 1994/42 no'lu genelge daha önce alan kişilerin aynı konuda tekrar almamaları ifade edilmektedir. Yani bir kişi örneğin yöneticiliğindeki başarıdan dolayı almışsa bu ödülü 2.kez aldığında olağanüstü başka bir iş yapması gerekmektedir. Eğer bu arkadaşımız bu kadar olağanüstü yeteneklere sahip ise lütfen harcamayalım ülke yararlansın değil okul müdürü bu arkadaşımızı buraya genel müdür yardımcısı olarak teklif ediniz." deyince Genel müdür "hemen not alın ben bunu bizzat inceleteceğim" demiştir.

(Not:İncelenip incelenmediği halen muammadır.)

Bunun üzerine üç sendika temsilcisi tarafından 76.madde kapsamında yapılan atamalar gündeme getirilmiştir. "Bu atamalar geri alınmadığı taktirde idarenin samimiyetinden söz etmek mümkün olmayacaktır. Kaldı ki bu atamaların hukuki olduğuna dair açıklama yaptığınıza göre burada konuşmanın anlamı yoktur. MEB deki Hizmetli personel dahil olmak üzere tüm kadrolara 76.maddeye göre yapın atamaları biz de burada boşu boşuna konuşmayalım hakkımızı nerede arayacaksak orada arayalım. Madem ki 76 var ve hukukidir o zaman yönetmeliğe de gerek yoktur." ifadeleri dile getirilmiştir.

Kaldı ki yaptığınız açıklamada (metinden okunarak) "Eğitim kurumlarına yargı kararlarından dolayı uzunca bir süredir yönetici atanamaması, hizmetin geçici olarak görevlendirilen yöneticiler tarafından yürütülmesi bu durumun da hem ilgili personeli hem de eğitim öğretimi olumsuz etkilemesi, Uzunca bir süredir yöneticilik görevini geçici görevlendirme ile yürütenlerin bu süre içerisindeki performansları, başarılı çalışmaları ve eğitim kurumuna sağladıkları olumlu katkılar birlikte değerlendirilerek, Devlette devamlılık ilkesi, yönetim kademelerindeki iş ve işlemlerin boşluk kabul edemeyeceği gerçeğinden hareketle 657 sayılı kanunun 76 ncı maddesi ile verilen yetki çerçevesinde giderayak değil özellikle son bir yıl içerisinde kamu yararı ve hizmet gerekleri göz önünde bulundurularak bazı illerimizdeki eğitim kurumu yöneticiliklerine dönemin Milli Eğitim Bakanı sayın Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK tarafından yasal mevzuat çerçevesinde atamalar yapılmıştır" cümleleri ile ilgili olarak;

1- Sayın bakan giderayak değil özellikle on bir yılda yönetmelik iptalleri nedeniyle bu yetkiyi kullanmıştır diyorsunuz. Son bir yıldır yürürlükte olan bir yönetmelik varken neden yönetmelik hükümlerine göre atama yapmayı değil de 76.maddeye göre atamayı tercih ettiniz? Bu samimiyetsizlik değil midir?

2- Uzunca bir süredir yöneticilik görevini geçici görevlendirme ile yürütenlerin bu süre içerisindeki performansları, başarılı çalışmaları ve eğitim kurumuna sağladıkları olumlu katkılar birlikte değerlendirilerek diyorsunuz. Bakınız size 3 örnek vereyim İstanbul'un en gözde ilçelerinden biri olan Bakırköy'de Tevfik Ercan Lisesine müdür olarak atadığınız kişi o okulun vekil müdürü değildir. İlçe Milli Eğitim'de şube müdür vekilidir ve bir okulda müdür yardımcısı kadrosunda iken ataması yapıldı.

Yine aynı ilçe de Bakırköy Adalet Meslek Lisesine atanan kişi de İlçe Milli Eğitim'de şube müdür vekilidir ve bu okulda vekil müdür değildir kaldı ki bu okul yeni açılmıştır ve henüz binası dahi yoktur sadece 9.sınıf öğrencisi vardır bu kişinin performansını bu okulda nasıl ölçtünüz?

Yine aynı ilçede Ataköy Lisesine atadığınız kişi bu okulun müdür vekili değildir. Bağcılarda bir okulda müdür yardımcısı olarak görev yaparken bu okula müdür olarak atanmıştır.

Bu arkadaşlar bu eğitim kurumlarının yolunu dahi bilmezken nasıl katkı sağlamışlardır?

İşte sayın genel müdürüm bu nedenle bu atamaları geri almadığınız taktirde samimiyetten söz etmek mümkün değildir. Bu örnekler dahi yaptığınız açıklamadaki yanlışlıkları ortaya koymaya yeterlidir. Bu atamalar yargıdan dönmeden sayın bakanı da ikna ederek geri alınmalıdır.

İfadeleri kullanılmıştır.

NOT: Özellikle 3 sendikanın toplantı süresince konu hakkında ortaya koydukları ısrarlı tavırlarına rağmen bakanlık yetkililerince savunma da dahil olmak üzere hiçbir söz sarf edilmemiştir. Buradan konu hakkında bakanlık yetkililerinin de rahatsız olduğu izleniminin yanı sıra atamalarda 76.maddenin kullanılmasında mimarlığı toplantıya katılanların mı yaptığı sorusunu akla getirmiştir?

Sözü fazla uzatmadan 5,5 saat süren toplantı hakkındaki değerlendirmeleri ele aldığımız yazı serisinin ilkini burada noktalıyoruz.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber