Akıllı kentler geliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2009 17:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geleceğin teknolojik şehirlerine örnek oluşturacak 21. Yüzyılın Akıllı Kentleri Platformu Sempozyumu'nun ikincisi İzmir'de düzenlendi. Açılışta konuşan İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Türkiye'de yakın geçmişte yaşanan hızlı şehirleşmenin, ''akıllı kentler'' gibi kavramları ön plana çıkardığını söyledi.

Swiss Otel Grand Efes'in Smyrna salonunda düzenlenen ve minyatür bir akıllı şehrin de bulunduğu sempozyumda konuşan Vali Kıraç, İzmir'in 21. yüzyılın ilk akıllı şehirleri arasına girmesini istediklerini, bunu da başaracaklarını söyledi. Kıraç, İzmir'de e-imza, IP telefon ve çağrı bilgi sistemi kurduklarını ifade etti. Türkiye'de bilgi teknolojileri alanında çok önemli gelişmeler yaşandığını belirten Kıraç, ülke yönetiminin yerelden başladığının altını çizerek, "İzmir, 8 bin 500 yıllık geçmişiyle muazzam bir şehirdir ancak yoğun göçler, gelişmesini olumsuz etkilemiştir.'' dedi. Bütün aktörlerin bilinçli olması halinde İzmir'in, orta vadede yaşam kalitesi yüksek bir şehir olacağını belirten Vali Krıaç, bürokrasi sürecini kısaltacak e-imza, çağrı bilgi sistemi ve MOBESE kamera projelerini en kısa sürede hizmete geçireceklerini dile getirdi.

Türkiye'nin, giderek derinleşen dijital bilgiyi kullanan tarafta yer almasını isteyen 25 firmanın bir araya geldiğini aktaran Sampaş Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya ise devletin de kararını, çağdaşlaşmaktan ve rekabette öne çıkmaktan yana aldığını söyledi. Geleceğe daha umutlu bakabildiklerini belirten Karakaya, "Şehirlere nasıl daha rasyonel hizmet edebileceğimizi düşünüyoruz. Bilginin kaynağından bulunması, derlenmesi ve günlük yaşamın bütün alanlarında kullanılması, hayati değer kazanmış durumda. Her geçen gün artan yaşam temposunda daha da değerli hale gelen zamanın verimli kullanımı ise teknolojiyle mümkün. Dünyadaki birçok gelişmiş ülke bilişim çağındayken biz de Türkiye olarak her alanda teknoloji çağını yakalamalıyız.'' şeklinde konuştu.

Daha sonra Vali Kıraç ve diğer katılımcılar, otelde oluşturulan minyatür akıllı kentişehri gezerek bilgi aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber