Sağlık Bakanlığı, 2004 yılı faaliyet raporunu açıkladı.

Haber Giriş : 31 Aralık 2004 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2004 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Rapora göre bakanlık, son bir yıl içinde doktorlar için çalışma ve muayene odası sayılarını sağlık ocaklarında 6 binden 12 bine, hastanelerde ise 5 binden 10 bine çıkardı. 2004 yılında memur, emekli, dul ve yetimlerin özel hastanelerden, SSK'lıların da yapılan Ortak Kullanım Protokolü ile devletin sağlık ocakları, dispanserler ve hastanelerinden yararlandırılması uygulamasını başlattı. Bakanlık ayrıca, 20 ili köylerine kadar gezerek 'Daha Sağlıklı Bir Türkiye' için 'Türkiye Sağlık Envanteri'ni çıkartmaya başladı. Hastaya hekim seçme hakkı tanıyan, hastanelerde Hasta Hakları Birim ve kurulları oluşturan ve Alo 184 SABİM'i hayata geçiren Sağlık Bakanlığı ayrıca, yasalaştırdığı 'Aile Hekimliği' uygulamasıyla her vatandaşa ücretsiz bir hekim vererek, sağlık sorunlarının modern ülkeler seviyesinde çözülmesi için adım attı.

Sağlık Bakanlığı'nca Bakan Akdağ imzasıyla hazırlanan 2004 yılı faaliyet raporunda, son bir yıl içerisinde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalar anlatıldı. Bakan Akdağ söz konusu raporda, göreve başladığında sağlık ocakları ve hastanelerde 3-4 doktora ancak 1 hasta muayene odası düştüğünü belirterek, "Bu durum yetişmiş insan bakımından çok önemli atıl bir kaynak oluşturuyor, vatandaşımıza sunulan sağlık hizmetlerinde çeşitli aksamalara ve gecikmelere sebep oluyordu. Sağlık ocakları ve hastanelerimizin fiziki olarak yeniden ele alınmasıyla bütün birimlerimizin fiziki bakımdan güçlenmesi çalışmalarına önem verdik. Sağlık kuruluşlarımızda artık her hekime bir çalışma ve muayene odası uygulamasına geçiyoruz" ifadesini kullandı. Akdağ, son bir yıl içinde hekimler için çalışma ve muayene odası sayılarını
sağlık ocaklarında 6 binden 12 bine, hastanelerde ise 5 binden 10 bine çıkardıklarını bildirdi.

Akdağ, öncelikle sağlık sorunlarını çözmeye yönelik sistematik bir program ortaya koyduklarını, bu programı da "Sağlıkta Dönüşüm" olarak isimlendirdiklerini ifade ederek, "Biz bir yandan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın alt yapı çalışmalarını kapsamlı ve hızlı bir biçimde sürdürürken, diğer yandan acil müdahalelerle sağlık alanındaki birçok sorunu Türkiye'nin gündeminden kaldırdık. Kaldırmaya da kararlı bir biçimde devam ediyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN İLK FİİLİ SAĞLIK ENVANTERİ
Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde gerçekleştirdikleri ilk ve önemli faaliyetlerden birisinin, 'Türkiye Sağlık Envanteri' çalışması olduğunu vurgulayan Akdağ, şunları kaydetti:
"Bu çalışmayla ülkemizin mevcut sağlık potansiyelini tespit etmeyi, bu tespitlerle elde edilen veriler ışığında kısıtlı kaynakların etkin bir şekilde kullanımını sağlamayı, yapılacak sağlık yatırımlarını en uygun ve en kısa sürede hizmete sokmayı amaçladık. Bu çerçevede, ben ve bakanlığımın üst düzey yetkilileri, Türkiye'yi il il dolaşıyoruz. Ziyaret ettiğimiz bir ili, bütün ilçeleri; hatta köyleriyle birlikte yerel yöneticilerimizin görüşlerini de alarak değerlendiriyoruz. Envanter verilerini bizzat sahada değerlendirerek, yerinde ve acil müdahalelerle 'Daha Sağlıklı Bir Türkiye' hedefimize emin adımlarla yürüyoruz. 2004 yılı içerisinde şu ana kadar 20 ilimizi sadece bu çalışma için ziyaret ettik, değerlendirdik. Bütün sağlık şartlarını yerinde gördük ve inceledik. Çözülebilecek sorunları yerinde müdahalelerle çözdük. Çözmeye devam ediyoruz."

HEKİM SEÇME HAKKI VE HASTA HAKLARI BİRİMLERİ
Alt yapısı hazır hale getirilen 11 hastanede "Hekim Seçme Hakkı Uygulaması" başlattıklarını ifade eden Bakan Akdağ, 2005 yılı içerisinde bu uygulanın diğer hastanelerde de yaygınlaştırılarak sürdürüleceğini kaydetti. Başlattıkları başka bir başka çalışmanın da hastanelerde 'Hasta Hakları Birimleri'nin kurulması olduğunu belirten Akdağ, "Vatandaşlarımız gerek bizzat gerekse kendilerini temsil edecek sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla hastanelerimizde haklarını arayabilmekte ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın gücünü kullanabilmektedirler. 2004 yılı sonu itibariyle 81 ilde 131 bakanlık hastanesiyle 274 özel hastanede 'Hasta Hakları Kurulları ve Birimleri' tamamlanmış olmaktadır. Uygulama 2005 yılında ülke geneline yaygınlaştırılacaktır" şeklinde konuştu.
2004 yılı içerisinde memur, emekli, dul ve yetimlerin özel sağlık kuruluşlarından faydalanmalarının yolunu açtıklarını anlatan Akdağ, böylece bu vatandaşların hak ettikleri sağlık hizmetini diledikleri sağlık kurumundan kolaylıkla almalarını temin ettiklerini vurguladı. Akdağ, ayrıca özel sektörden bina, cihaz kiralama ve hizmet satın alma uygulamalarını gerçekleştirerek, kısa sürede eksiklerini tamamlayarak kamu sağlık hizmeti açısından kapasiteyi genişletip kaliteyi artırdıklarını kaydetti.

"ORTAK KULLANIM PROTOKOLÜ İLE SSK'LILARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜK"
2004 yılında imzalanan protokolle SSK'lıların Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerden yararlanması uygulamasını başlattıklarını ifade eden Akdağ, şunları kaydetti:
"Bildiğiniz gibi, SSK'ya tabi vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kuruluşlarından yararlanması ülkemizde yıllarca konuşulmuş; ama gerekli adımlar yeterince atılamamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla gerçekleştirdiğimiz Ortak Kullanım Protokolü ile bütün sağlık ocağı, dispanser ve hastanelerimizi SSK'ya tabi hastalarımızın ortak kullanımına açarak bu alanda büyük bir atılım gerçekleştirdik. 2004 yılının ilk 11 ayında Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kuruluşlarında muayene edilen SSK'lı hasta sayısı yaklaşık 33 milyona ulaştı. Bu rakamın büyüklüğü, 2003 yılında SSK'ya ait bütün sağlık kuruluşlarında muayene edilen hasta sayısının 68 milyon oluşu göz önüne alındığında daha iyi anlaşılacaktır. Yine hükümet programımızda ve Acil Eylem Planı'nda yer aldığı şekilde, bütün kamu sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülmesi çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi."

"ALO SABİM 184" VE "AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI"
Bakan Akdağ açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Sağlıkta Dönüşüm Projesi çerçevesinde attığımız önemli bir adım, Alo 184 SABİM uygulamamızdır. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) halkımızın Sağlık Bakanlığı ile ilgili her türlü sorun, şikayet, öneri ve taleplerini dinleyip değerlendirerek sorunlara anında çözüm üretmekte ve bürokratik süreçleri hızlandırmaktadır. 2003 yılında uygulamaya başladığımız SABİM'e bütün Türkiye'ye yaygınlaştırıldıktan sonra 2004 Kasım sonuna kadar 102 bini bilgi alma amaçlı olmak üzere 120 bin müracaat olmuştur. Bu müracaatların tamamı incelenmiş ve 112 bin müracaat cevaplandırılmıştır. Diğer müracaatların cevaplandırılma işlemleri devam etmektedir. Bakanlığımızca yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın en önemli bileşenlerinden biri; Aile Hekimliği Uygulaması'dır. Vatandaşımıza kendi doktorunu seçme hakkı tanıyan Aile Hekimliği Uygulaması ile sağlık hizmetlerinden yararlanmada çağdaş normlara ulaşmanın temelini atıyoruz. Böylece her vatandaşımızın bir hekimi olacak, bireylere hekim seçme özgürlüğü sağlanacak ve aile hekimleri, bireylerin sağlık sorunlarında ücret ödemeksizin başvuracakları ilk basamağı oluşturacaktır. Bu uygulamayla sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşılacak, hizmette eşitlik, kalite ve süreklilik sağlanarak hastanelerdeki yığılmaların önüne geçilebilecektir. Aile Hekimliği'nin pilot uygulamalarına ilişkin tasarı yasalaştı. Seçtiğimiz ilk pilot il olarak Düzce'de Aile Hekimliği Uygulaması'nı başlatıyoruz. 2005 yılı içerisinde pilot il uygulamalarıyla sürdüreceğimiz Aile Hekimliği'ni 2006'dan itibaren bütün Türkiye'ye yaygınlaştıracağız."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber