MEB Personel'de 5,5 Saat (2)

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Haziran 2009 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Personel'de 5,5 Saat (1) başlıklı ilk yazı da benim de katıldığım 5,5 saatlik toplantı ile ilgili gelmeleri aktaracağımı belirtmiştim. Her hafta bir değerlendirme yapma düşüncesinde iken yaşanan gelişmeler neticesinde bu yazının kaleme alınması mecburiyet arz etmiştir.

Son günlerde basında da yer alan Eğitim Kurumları Yöneticileri ile ilgili taslak incelendiğinde bakanlıkta yapılan toplantıda ele alınan bir çok konunun taslağa yansıtıldığı görülmektedir.

Detaylı inceleme yapılınca anlaşılmaktadır ki bakanlık yetkilileri yapılan önerilerin bazılarını dikkatte almakla beraber bazılarını kayırmacılığa yönelik olarak algılamışlar ya da bu yönde gelen baskı ya da teklifleri geri çevirememişlerdir.

Bunun en bariz örneği;

MEB Personel'de 5,5 Saat (1) başlıklı yazıda;

Bakınız bu yönetmeliği çıkardınız ne oldu ona bakalım. Benim ilçemde o yıl 200'ün üstünde takdir belgesi dağıtıldı. Ben hariç. Farklı olmaktan hiçbir kriter olmadan tamamen kayırmacılık kriterine bağlı olarak herkesin aldığı ödülü almamaktan da gurur duyarım. Ben zaten tembel, çalışmayan,bilmeyen ve yapmayan biriyim verilmemesi de normaldir" ifadelerini kullandıktan sonra "Bu yönetmelikle ayrıca bu yıl da dahil olmak üzere aynı kişiye 4 yılda 3. kez aylıkla ödül veriliyor." Dedi.

Sayın genel müdür olmaz öyle şey deyince "Sayın genel müdürüm ben işkembeden atan bir insan değilim ben emin olduğu bilgiyi paylaşan bir insanım örnek istiyorsanız kayıtlar elinizde lütfen inceleyiniz ??..?. Lisesi müdür vekiline 4 yılda 3. kez verilmiş midir verilmemiş midir? En azından aynı ilçeyi bir inceleyin son 5 yılda üst üste aylıkla ödül alanların sayısı kaçtır? Bu konuda 1994/42 nolu genelge esaslarına uyulmuş mudur uyulmamış mıdır? Elbet ki bir kişinin bu ödülü birkaç kez alması mevzuata uygundur. Fakat 1994/42 no'lu genelge daha önce alan kişilerin aynı konuda tekrar almamaları ifade edilmektedir. Yani bir kişi örneğin yöneticiliğindeki başarıdan dolayı almışsa bu ödülü 2.kez aldığında olağanüstü başka bir iş yapması gerekmektedir. Eğer bu arkadaşımız bu kadar olağanüstü yeteneklere sahip ise lütfen harcamayalım ülke yararlansın değil okul müdürü bu arkadaşımızı buraya genel müdür yardımcısı olarak teklif ediniz." deyince Genel müdür "hemen not alın ben bunu bizzat inceleteceğim" demiştir.

ifadeleri ile özellikle vurgu yapılan konuda görülmektedir. Bu konuda toplantı sırasında özellikle üç sendika ödül puanlarının kısılması yönünde tavır almış. Eğitim İş birer ödülün geçerli olmasının yanı sıra aynı yıl alınan birden fazla belgenin sadece birinin geçerli sayılmasını talep etmiştir. Bu talep orada diğer iki sendika tarafından da olumlu bulunmuştur. Bakanlık ise yaptığı düzenleme ekindeki Yönetici Değerlendirme Formunda (Ek-2);

?Başvuru tarihi itibari ile son üç yıl içinde alınmış olan en fazla bir adet? ibaresini kullanmıştır.

Burada öncelikle ?en fazla bir adet? ibaresi çok anlamsızdır. Bu ibare ile anlatılmak istenen her bir ödülden birer tanesinin kabul edileceğidir. 1 tanesi geçerli olacak bir belgede ?en fazla bir? ibaresi kullanılamaz çünkü 1 sadece sıfırdan yani hiçten fazladır. Buradaki tabir ?Başvuru tarihi itibari ile son üç yıl içinde alınmış bir adet ? şeklinde olmalıdır.

Burada sadece cümle olarak hata varken; son üç yıl ibaresinin konulmuş olması çok düşündürücü bir ibaredir.

Son üç yılda alınan ödüllerle ilgili şaibeler yukarıdaki örneklerde de bariz olarak aktarıldığı ve toplantıda da dile getirildiği halde son üç yıl şeklinde bir sınırlamaya gidilmesi anlamsızdır. Ya da birileri için çok anlamlıdır?

Diğer bir husus toplantıda da gündeme geldiği gibi geçici/vekaleten görevlere puan verilmesi hususudur. Burada ki en önemli sorun toplantıda da dile getirildiği gibi geçici görev/ vekaleten görevlerin hiçbir kıstasa bağlı olmadan keyfiyete meydan verebilecek şekilde yapılabilmesindendir.

Bu iki husus çokça dikkat çekici olduğundan ele alma gereği duymam nedeniyle ele alınan bu yazıdan sonra toplantı, yönetmelik, gündemdeki taslak ve diğer konular hakkındaki değerlendirmeler devam edecektir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber