Valiler kararnamesinin dikkat çekenleri...

Haber Giriş : 13 Haziran 2009 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Valiler Kararnamesi yürürlüğe girdi: Altınova'daki olayları yatıştıramayan Balıkesir Valisi merkeze çekildi. Tunceli'de seçim öncesi 'beyaz eşya' yardımı gündeme oturan Vali Yaman Giresun'a, Batman Valisi Recep Kızılcık ise Trabzon'a atandı

Kamuoyunun merakla beklediği Valiler Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kimi valiler merkeze alınırken, kiminin yeri değiştirildi.

Merkeze alınan valilerden Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Altınova'da meydana gelen ve kısa süre sonra Türk-Kürt kavgasına dönüşen olaylara müdahalede yetersiz kalmakla eleştirilmişti. Merkeze alınan Sivas Valisi Veysel Dalmaz'ın Ergenekon kapsamında Sivas'ta gerçekleştirilen operasyon sonrası, 'Zanlılar, Türkiye'de sansasyonel suikast yapma hazırlığı içerisindeydi' dediği iddia edilmiş ancak zanlılar, delil yetersizliğinden serbest bırakılmışlardı. Eşinin kara çarşaflı fotoğrafları medyaya yansıyan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan da merkeze alınan valiler arasında.

Batman'ı projeler kenti haline getiren Vali Recep Kızılcık ise Trabzon'a atandı. Kadınlara iş imkanları sunan, Kızılcık, kadın intiharlarını önlemek için de Alo 182 hattını kurup 200 kadına psikolojik destek verilmesini sağlamıştı. Konya'ya atanan Tekirdağ Valisi Aydın N.Doğan'ın adı ise 113 bin euroluk makam aracı almasıyla duyulmuştu. Aracın banka promosyonuyla alındığı ortaya çıkmıştı.

'AB'ye girmek soğuk savaşın bitmesinden sonra bu coğrafyada yaşanacak en önemli olay olacak' diyen Giresun Valisi Mustafa Taşkesen ise Tunceli Valiliği'ne atandı. 29 Mart Yerel Seçimleri öncesinde AKP'nin 'beyaz eşya' dağıtımıyla 'Valilik eliyle seçim rüşveti veriliyor' eleştirilerine hedef olan Tunceli Valisi Mustafa Yaman ise Taşkesen'in yerine Giresun'a atandı. Vali Yaman o dönemde yaptığı açıklamalarda beyaz eşyaların bir rüşvet olmadığını söylemişti.

Ufuk TÜRKYILMAZ / AKŞAM


Valilere 29 Mart ayarı

29 Mart seçimleri öncesinde, illerinde 'dikkat çeken' valiler son kararnameyle 'yer değişikliği'ne uğradı

Kararname ile yer değiştiren valiler arasında, "29 Mart bağlantılı" isimler öne çıktı.

'DENETLEYEN' VALİ:

AK Parti'nin seçimi kaybettiği Şanlıurfa'da, başkan Ahmet Eşref Fakıbaba ile olan çekişmesi Ankara'ya yansıyan Yusuf Yavaşcan, merkeze çekilenler arasında yer aldı. Yavaşcan, AK Parti'nin temayül yoklaması yaptığı salona girip Fakıbaba'nın aleyhine müdahalede bulunduğu iddiaları karşısında, "Denetim yaptığı" nı söylemişti. Yerine, Trabzon Valisi Nuri Okutan getirildi.

SÜRPRİZ KAYIP:

Kararnameyle merkeze çekilen valilerden biri de AK Parti için, seçimi kaybettiği iller arasında en büyük sürprizlerden birini oluşturan Balıkesir'in valisi Selahattin Hatipoğlu oldu. Erdoğan, sonuçlara yönelik şaşkınlığını anlatırken örnek olarak Balıkesir'i vermişti.

'EŞYA DAĞITAN' GİTTİ:

"Beyaz eşya dağıtma" olayının başkahramanı Tunceli Valisi Mustafa Yaman da yer değiştirdi. YSK'nın da devreye girmesine karşılık, Yaman'ı Başbakan Erdoğan uzun süre korumuş ve "Valimi yedirtmem" demişti. Seçimde Tunceli de AKP'nin kaybettiği iller arasına girdi. Vali Yaman Tunceli'den alınıp Giresun'a verildi.

TAKVİM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber