Geleceğin mesleği Bireysel Emeklilik Aracılığı

Haber Giriş : 02 Ocak 2005 03:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de bir buçuk yıldır uygulanan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yepyeni bir meslek doğurdu. Evhanımlarından yeni mezunlara, işsiz bankacılardan avukatlara toplam 13 bin kişi bireysel emeklilik aracısı lisansı almak için Emeklilik Gözetim Merkezi'ne başvurdu. İngiltere ve ABD'de olduğu gibi Türkiye'de de BES'te 2 tür çalışma şekli bulunuyor. Ya tam zamanlı olarak bireysel emeklilik şirketinde bordrolu olarak çalışıyorsunuz ya da işe gitmeden evden işlerinizi yapabiliyorsunuz.

Bireysel emeklilik aracısı olmak isteyenler çalışma şekillerini kendileri belirliyorlar. Ancak genellikle yeni mezunlar bordrolu olarak tercih ediliyorken, birkaç yıl iş tecrübesi olan ve serbest çalışmak isteyenler bağımsız finansal danışman yapılıyor. Bordrolu çalışanlar aylık maaş ve prim üzerinden ücretlendiriliyor. Evden serbest çalışan bağımsız finansal danışmanlarsa emeklilik şirketiyle bir sözleşme yaparak, yabancıların free-lance dediği tarzda çalışabiliyorlar. Aylık sabit maaşları bulunmuyor. Yaptıkları satış üzerinden gelir elde ediyorlar. Yurtdışında bireysel emeklilik sözleşmelerinin yüzde 40'ını bu tür evden çalışanlar gerçekleştiriyor.

KAZANÇ AYLIK 3 İLE 4 BİN YTL

Emeklilik şirketlerinde, oldukça yeni olan bağımsız finansal danışman konseptini Türkiye'de Ak Emeklilik ve Yapı Kredi Emeklilik gibi az sayıda bireysel emeklilik şirketi uyguluyor. Bireysel emeklilik Türkiye'de devreye girer girmez evden çalışma imkanı sunan bağımsız finansal danışman sistemini uygulamaya başladıklarını söyleyen AK Emeklilik Genel Müdürü Meral Ak Egemen, bağımsız finansal danışmanların ayda 3 ile 4 bin YTL (3 ile 4 milyar lira) arasında kazandıklarını söyledi.

AK Emeklilik'in uyguladığı sistemle ilgili bilgi veren Meral Ak Egemen şöyle konuştu: 'BES'te ürünler çeşitlendikçe, danışmanlık ihtiyacı doğuyor. O nedenle insanların ihtiyaçlarını saptayacak. O ihtiyaca uygun ürün geliştirecek, gerekirse kişiye özel paket hazırlayacak finansal danışmanlığa ihtiyaç var. O noktada da bizim ikinci grup aracılar diye tanımlayabileceğimiz, bağımsız finansal danışmanlara ihtiyacımız oluyor.'

TÜRKİYE'YE UYARLADILAR

'Biz bağımsız finansal danışman kavramını getirip Türkiye'ye uyarladık' diye sözlerine devam eden Egemen şöyle konuştu:

'Türkiye'de yeni iş kurup da serbest çalışmak isteyen insanlar var. Ama bunlar ilk başlangıç giderlerini üstlenemiyorlar. Ofis kurmak minimum 40-50 bin dolardan başlıyor. Kişiler adına bunlarını biz üstlendik. Bu arkadaşlar için Taksim'de şık bir ofis yaptık. Şirketlerinin kuruluşunu, ödenecek vergilerini de üstlendik. Onlara sadece portföy oluşturmak kaldı. Bireysel çalışan finansal danışmanlarımız burada gelip müşterileriyle görüşebiliyor, ofis işlemlerini yapabiliyorlar. Hem çocuğunu hem işini idare edebilecek ve yoğun bir iş temposu istemeyenler için bu tür çalışma çok ideal. Bizim bu sayede satışlarımız arttı. Kadrolu arkadaşlarımız daha küçük çaplı katılım bedelleri gerçekleştiriyorken, serbest çalışanlar daha yüksek hacimli satışlar yapabiliyorlar. Evden çalışan arkadaşlarımız daha çok A grubuna hitap ediyorlar.'

ANADOLU'YA YAYILACAK

Ak Emeklilik'in 20'inin üzerinde bağımsız finansal danışmanı bulunuyor. Bu sistemi Anadolu'da yaygınlaştırmak istediklerini de söyleyen Meral Ak Egemen, '2005'ten itibaren Anadolu'da büyük illerde bu sistemi yaygınlaştırmak istiyoruz. Yeterli sayı oluşana kadar bu arkadaşlar home ofis çalışabilecekler. Ürün eğitimini, dokümantasyonunu biz vereceğiz. Satış eğitimini biz vereceğiz. Bağımsız finansal danışman sayımızı 20'den 150'ye çıkarmayı düşünüyoruz' dedi.

Kadrolu çalışanlarda artış yaşanacak

20 yıldır finans sektörünün içinde olan Meral Ak Egemen, bireysel emeklilik aracılığı geleceğin mesleği olarak bakıyor. BES'te çalışanların önümüzdeki 5 yıl içinde hep çok ciddi kariyer fırsatları hem de çok ciddi maddi olanaklara kavuşacaklarını söyleyen Egemen, 'Çukurova'dan Sabancı'ya Türkiye'deki bütün büyük gruplar bu işe yatırım yapıyorlar. İş geliştikçe şirketler arasında rekabet de aratacak.1995'te kurumsal bankacılıkta olmak iyiyiydi, 1995'ten sonra bireysel bankacılık popüler oldu.

Şimdi bireysel emeklilikte olmak avantaj. Sektörde aracı sayısı daha doyuma ulaşmadı' dedi. 2005'te daha fazla bireysel emeklilik aracısı ve finansal danışmanı istihdam edeceklerini belirten Meral Ak Egemen, Anadolu'da istihdam etmek üzere finansal danışmanlar aradıklarını söyledi.

Özel istihdam bürolarına 8 yeni kuruluş eklendi

İŞKUR, yeni çıkan yasa doğrultusunda, 8 kuruluşa özel istihdam bürosu olarak faaliyet gösterme izni verdi. Özel istihdam bürosu olarak faaliyet gösterecek olan kuruluşların beşi İstanbul'da bulunuyor. İŞKUR, Muğla, Bursa ve Eskişehir'de de birer kuruluşa faaliyet izni verdi. İŞKUR'un özel istihdam bürosu izni verdiği kuruluşlar şunlar: 'Nihat Göllü (Muğla), Global İstihdam Hizmetleri (İstanbul), ENG Özel İstihdam Hizmetleri (İstanbul), Çakır İş Ve İstihdam Aracılık Hizmetleri (Bursa), Birey Seçme Ve Değerlendirme Danışmanlık (İstanbul), Ayşe Serpil Dağlı İletişim İnsan Kaynakları Eğitim Danışmanlığı Ve Halkla İlişkiler (Eskişehir), E Ve E İstihdam Hizmetleri (İstanbul), EİC İstihdam Hizmetleri (İstanbul)'.

Unilever maratonu bitti

Unilever IdeaTrophy 2004, Türkiye'nin farklı üniversitelerinden gelen proje sahibi genç beyinleri biraraya getirdi. Unilever Ailesi'nin önde gelen kişisel bakım markası olan Dove için Türkiye'nin farklı üniversitelerinden biraraya gelen gençlerin yarıştığı yarışmada birinci Boğaziçi Üniversitesi'nden Burcu Baykurt, Ceyda Günaslan ve Özlem Demirel'den oluşan Doventure rumuzlu grup oldu. Unilever Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca 'Unilever Türkiye olarak gençlerin ülkemizin geleceğinde oynayacağı büyük rolün farkındayız. Bütün projeler bizim için çok değerliydi' dedi.

İşin özellikleri

Bireysel emeklilik aracısı sistemin kuralları çerçevesinde hareket eden, tasarruf yoluyla mevcut ve gelecekteki yaşam standartlarını koruyacak bir gelir elde etmelerini sağlamak üzere, müşterilere çeşitli alternatif planlar sunar. Bu işi meslek olarak yapmak isteyen kişilerin en az üniversite veya sigortacılık ve bankacılık yüksekokulu mezunu olmaları gerekiyor. Ayrıca bu işi meslek olarak yapabilmek için adayların Emeklilik Gözetim Merkezi'ne başvurup, lisans almaları şart.

Başvuru koşulları

Bireysel emeklilik aracısı olmak isteyenlerde aranan özellikler şöyle:

4 yıllık üniversite veya 2 yıllık Sigortacılık Meslek Yüksek Okulu mezunu olmak

Analitik ve pozitif düşünce yapısına sahip olmak

İkna gücü yüksek

Ekip çalışmasının yaşam tarzına uygun olduğunu düşünen

Dışa dönük, iletişim becerisi güçlü

Yapı Kredi de alıma yöneldi

BES'te en fazla katılımcıya ulaşan Yapı Kredi Emeklilik'in İnsan Kaynakları, Eğitim ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Uğur Tozşekerli de, 540 olan mevcut bireysel güvence danışmanı sayısını bu yıl 640'a yükseltmeyi planladıklarını söyledi. Yapı Kredi Emeklilik'te şimdilik 9 homeofis danışmanı bulunuyor.

Gençlerin sayısı artacak

Tozşekerli şöyle dedi: 'Bireysel emeklilik ülkemizde bir yılı aşkın süreden bu yana var olan bir sistem. Bu sistemde çalışacak gençlerin sayısı daha da artacak. Bu işi meslek olarak yapmayı kendisine amaç edinmiş gençlerin artmasında, sistemin yaygınlaşması, fon büyüklüklerinin, müşteri sayısının artması ve kişilerin bilinçlenmesi etkili olacak. Mevcut bireysel güvence danışmanı, bireysel güvence uzmanı ve satış yöneticisi sayımız 540'tır. Önümüzdeki yıl bu sayıyı 620'a yükseltmeyi planlıyoruz. Şu anda 9 home office danışmanımız var. Home office danışmanlarla amacımız, müşteri potansiyelinin şube açmaya yeterli olmadığı yerlerde, daha uygun maliyetlerle Türkiye geneline yaygınlaşmayı sağlamak.'

Ayçe TARCAN
Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber