MEB Yine Eşleri Ayıracak?Zorunluya Tabiiler Dikkat!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Haziran 2009 23:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net editörü Ahmet KANDEMİR, MEB, 4.1.7 mağduriyetini çözsün başlığıyla çok önemli bir sorunu ele aldı ve hiçbir mantık ya da hukuki dayanağı olmadığını belirttiği sorunun çözümlenmesini talep etti.

Bugün de yine iller arası yer değiştirme ile ilgili başka bir sorunu ele alalım:

Öğretmenler ilk kez atandıklarında zorunlu hizmete tabidirler. Zorunlu hizmet bölgesinde göreve başlamayan öğretmenler 3 yıl içerisinde kendi istekleri ile zorunlu hizmet bölgelerine gitmezlerse bakanlık kura ile bu öğretmenleri zorunlu hizmet bölgelerine göndermektedir.

Konu ile ilgili olarak her yıl ?Öğretmenlerin İller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu? yayımlanır. Ve kılavuz hükümlerine göre iş ve işlemler yürütülür.

Bu yılda kılavuz yayımlanmış, Mayıs ayında başvurular alınmış ve İsteğe Bağlı Yer değiştirme atama sonuçları açıklanmıştır.

Zorunlu Hizmete tabi öğretmenlerden yaptıkları tercihlere, puanlarına göre atananlar zorunlu hizmetlerini tamamlamak üzere yeni görev yerlerinde göreve başlayacakladır.

Bakanlık; zorunlu hizmete tabi olup tercihlerine puanı yetmediği için ataması yapılmayanlarla ilgili olarak bilgisayar kurası ile tercihleri dışındaki kurumlara atayacakken bu atamaları gerçekleştirmemiştir.

Ataması gerçekleşmeyen bu öğretmenlerin atama sonucu bilgilerinde;

"Tercihlerinize Puan Yetersizliğinden Atanamadınız!
Zorunluya tabi olduğunuz için atamanız Bakanlıkça Ağustos ayının son haftası bilgisayar kurası ile yapılacaktır."

ifadeleri yer almaktadır.

Yani bu öğretmenlerimiz Ağustos ayının son haftasında kuraya tabi tutulacaklardır.

Ağustos Ayında Kuraya tabi Tutulmaları Ne kadar Doğrudur?

Şimdi bu soruya cevap bulmaya çalışalım:

- Bu uygulama kılavuzda dahi yer almayan bir uygulamadır.
- Bu dönemde ilk atama işlemleri dahi tamamlanmış olacaktır. (2008'de 21 Ağustos'ta yapılmıştı.)
- Özür grubu yer değiştirmeler tamamlanacaktır.
- Zorunluya tabi evli öğretmen zorunlu bölgeye gidecek fakat özür grubu yer değiştirme başvuruları sona erdiği için eşini yanına alamayacaktır.

Evet kılavuzda yer almadığı halde bir anda verilen kararlarla yapılan bu uygulamalarla her şey arapsaçına dönebilmekte, mağdur olan da öğretmen olmaktadır.

Düşünün ki bu yıl, ilk atama, zorunluya tabi atamalar, il içi atamalar, özür grubu atamalarının hepsi AĞUSTOS ayında yapılacaktır. Üstelik bunların 3 tanesi de Ağustos ayının sonunda yapılacaktır.

Yıllardır var olan teamüller çiğnenerek yapılan atamalar neticesinde mağduriyetler had safhaya ulaşmaktadır.

Her zaman konuyu her ele alışımda da ifade ettiğim gibi,

öncelikli il içi isteğe bağlı yer değiştirmeler yapılmalıdır. Yani sıralar çalıştırılmalıdır. MEB yönetmelik gereği sıralı okullara diğer gruplarda atama yapmamaktadır. Her sıra çalıştırmak demek her seferinde sıralı okulların azalmasının yanı sıra sıradan atanan öğretmenin boşaltacağı kadronun da sisteme yansıyabilmesi demektir. Kaldı ki kılavuz değil kılavuzun dayanağını oluşturan yönetmeliğe göre ilk grup sıraların çoktan çalıştırılması ve bu ay içerisinde de öğretmenlerin ilişiklerini kesmeleri gerekmektedir.

Sonra İsteğe Bağlı İl Dışı Yer değiştirmeler ile değiştirmeler yapılmalı yıllarca hizmet eden öğretmenlerin isteklerinin yerine getirilmesi sağlanmalı, Zorunluya tabi olarak yapılan yer değiştirmeler de açık kadro ve puan esasına göre yapıldıktan sonra halen atanamayan öğretmenlerin atamaları bilgisayar kurasına göre gerçekleştirilmelidir.

Her yeni yer değiştirme işlemi kadrolar da oynama oluşturduğundan oluşan yeni durumlara göre atamalar yapılmalıdır.

Özür grubu yer değiştirmeler ise özrün oluştuğu zamanlara göre süreklilik arz edecek şekilde gerçekleştirilmelidir.

İnsanların tamamen hukuki gerekçeleri doğrultusunda yapmak istedikleri özür durumu yer değiştirmeleri yapılmalıdır.

En son olarak ise İlk atama dediğimiz yeni göreve başlayan öğretmenlerin atamaları gerçekleştirilmelidir.

Burada asıl önemli olan konuya bakış açısıdır. Konuya sıradan devlet işi, her yıl yapılması lazım, mevzuat bunu söylüyor diye bakarsanız bu işi çözemezsiniz. Eğer konuya öğretmen bekleyen öğrenciler var, eşini bekleyen eş, çocuğunu bekleyen baba var, yıllarca ülkeye hizmet etmiş istediği yere atanmaya hakkı olan öğretmen var diye bakarsanız o zaman sorunu daha kolay çözersiniz.

Eğitimci kimliğiniz olmadığı halde bir şekilde makama gelmiş olsanız bile Eğitimi düşünüyorsanız işi kolay çözersiniz. En basitinden Kasım ve Mart aylarında eğitim-öğretimin tam ortasında öğretmen ataması yapmaz bu atamaların tatil döneminde tamamlanmasını sağlarsınız.

En azından yukarıda sayılı atama ve yer değiştirme işlemlerini sadece Ağustos ayına sıkıştırmaz önümüzdeki aylara sistemli olarak yayarsınız.

Tüm bu atamaların Ağustos ayına bırakılması bu yıl ilk atamalar Ağustos'ta yapılmayacak mı? Sorusunu aklıma getirmiyor değil.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber