Ardahan, ÖSS'de yine sondan birinci mi olacak?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Haziran 2009 13:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

2004, 2005, 2006, 2007 yıllarının ÖSS de sondan 1.ve böyle giderse üzülerek belirteceğimiz 2008,2009... yıllarındada istikrar ile sondan 1. liğin tescillenmiş ili Ardahan eğitim öğretimi çözüm bekliyor.

Ardahan ilinde mevcut bulunan Anadolu Lisesi, Öğretmen Lisesi ve Fen Lisesi, bu türdeki okulların yönetmelik gereği büyük bir mağduriyet içinde.

Yıllardır ÖSS de Ardahan ilinin en önemli temsilcisi durumunda olan Anadolu Lisesinde il içi tayin isteği ve iller arası tain isteği ile gidecek öğretmenlerden sonra kadrolu öğretmen sayısı şuan 7 iken gelecek dönem bu sayı 3 olacak.

İlin başarısını arttırması için açılan ve binası olmayan 4 yıldır Anadolu lisesinin Üst katını yurt olarak kullanan Fen Lisesinin üst katını derslik olarak kullanan ve bu sayade işgal ettiği okullarda laboratuar ve bilişim sınıfları gibi dersliklerin açılmasına engel olan Anadolu Öğretmen Lisesinin kadrolu öğretmen sayısı önümüzdeki dönem 3'tür. Okulu milli eğitim bakanlığı yaptı tamamlamak üzere. Amam bu bina zeki bir ardahan milletvekili tarafından üniversiteye sosyal tesis olarak kazanıldı. Ardahanlı üniversiteye pek sevindi ama çocuklarının üniversiteli olma şansları diyetini vererek. Çile çekmeye devam ettirerek.

3 Yıldır açılmış olan Fen lisesinin kadrolu öğretmen sayısı ise 2.

Öğretmen ataması yapılmıyor bu okullara çünkü yönetmelik engeli var. Sınavla tercih edip gelecek insana deli gözü ile bakılır lojman yok kiralar 550-600 civarında zira 3 yılı doldurupda burada kalan kadrolu öğretmenler büyük çoğunlukla eşi sözleşmeli hemşire olanlardır. Bu sebeple bunların sayısı 3-5 kişiyi geçmez.

Geçen sene sınavsız olarak hizmet puanı vb gibi kriterlere göre il içinden bu okulların öğretmen ihtiyacı karşılandı. 1 yıl sonra kadro alan öğretmenlerinin tamamına yakını tayin istedi ve batı illerinin anadolu liselerine tayinleri çıktı.

Dersler her dönem başı en az 2 ay boş geçiyor. İl içinden ve il dışından bu okullara gelen öğrenciler hayret ve hayal kırıklığı içinde. Çoğu başarılı öğrencilerin velisi barınma sorunu ve öğretmen eksikliğinin bu denli fazla olması sebeiyle çaresizce ve tepkili bir şekilde kayıt yapmadan gidiyor.

Çözüm bulunamıyor. Ve Ardahan hep kaybediyor.

Zavallı Ardahan, Çaresiz Ardahan, Kalitesiz Ardahan...

Daha bir çok sıfatlar ile Ardahan geçici hatırlamaların içinde anlık yer buluyor. Ama zavallılığı ve çaresizliği gitmiyor.

Çözüm aslında çok basit bazı branşlarda anadolu liselerine ilk atama yolu ile atama yapılmakta (Almanca öğretmenliği gibi) 2005 de 2008 de böyle oldu. Bu buluşun dahisinden yardım alınarak yada 1-2 saatlik bir toplantıyla mağdur bölgelerdeki Anadolu liseleri ve Fen Liseleri tesbit edilerek 4 yıl çalışma zorunluluğu şartı ile öğretmen kadrosu verilemez mi?

Çözüm çok basit, yeterki siyasi sorunlar ile ailesel sorunlar ile uğraşıldığı kadar makamsal ve kurumsal sorunlar ile de uğraşılsın. Bir düzenleme yapılsın ve ilk atama yapılsın.

Geçici görevlendirmeler ile Ardahan ilinde bulunan diğer okulların öğretmenleri her yıl dönem başında tesbit edilir. Çoğu zaman bu toplantıda müdürler küstürülür çünkü zaten bir çok öğretmeni tayin istemiştir. Kalan öğretmenleri ise Anadolu, Fen ve Öğretmen Lisesine gönderilecek ve öğretmen açığı daha fazla artacaktır. Şevkleri daha dönem başında kırılan müdürler yeni öğretmenleri bekler onlarında bir kısmı alınır bu okullar verilir yine buraların açığı doldurulamaz. Sadece bu okullardaki açık 55 ile gelen öğretmen ise her dönem 150-200.

Geçici görevlendirilen öğretmen gelecekte nereye görevlendirilirim kaygısı ile gittiği bu okula ayak uyduramaz kendini fazla veremez.

Çözümsüzlük devam eder. Ama gelen müfettişlere ve ilgililere durum dobra dobra durum ifade edilemez. Ardahan yine sondan 1.lik için avantajını korur.

Zavallı Ardahan, çaresiz Ardahan, kalitesiz Ardahan.

Yukarıdaki metin mail ile memurlar.net'e iletilmiş olup, içeriği uygun bulunarak yayımlanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber