Pamukova'da 'Deliller karartıldı'

Haber Giriş : 03 Ocak 2005 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, Pamukova'da meydana gelen tren faciasında delillerin karartıldığının belgelendiğini belirterek, "Delillerin karartılması konusunda Ulaştırma Bakanı da dahil kim sorumluysa, gerekli işlemlerin başlatılması gerekir" dedi.

Rapor, iddiaların aksine lokomotifin kaza sırasında raydan çıkıp devrilmediğini de ortaya koydu.

'SORUŞTURMA BAŞLATILMALI'

İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, Pamukova'da meydana gelen tren faciasını incelemeye yönelik, mahkeme tarafından görevlendirilen Bilirkişi Kurulu raporuyla, delillerin karartıldığının belgelendiğini belirterek, "Cumhuriyet Başsavcılığı söz konusu yasa dışı eylemleri yapanlar hakkında soruşturma başlatmalı" dedi.

280 SAYFALIK RAPOR

İstanbul Barosu'nun talebiyle, Sakarya'nın Pamukova ilçesi Mekece mevkiinde meydana gelen tren faciasına yönelik hazırlanan 280 sayfalık Bilirkişi Raporu, Baro Başkan Kazım Kolcuoğlu tarafından İstanbul'da açıklandı. Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte raporu açıklayan Kolcuoğlu, yaşam hakkının elden alınması ve insan hakları ihlalleri noktasında İstanbul Barosu'nun kendisini sorumlu hissettiğini ifade etti.

RAYLARDA İZİNSİZ TAMİR YAPILMIŞ

Kazanın ardından kendilerine delillerin karartıldığı yolunda ihbarlar gelmesi üzerine Sakarya Cumhuriyet Savcılığını harekete geçirdiklerini ve bölgeye bir ekip gönderdiklerini hatırlatan Kolcuoğlu, söz konusu ekibin fotoğraflarla, raylarda ve vagonlarda yapılan izinsiz tamirleri tespit ettiğini belirtti.

KARARTMA TESPİT EDİLDİ

Olay yerinde yapılan tespitin ardından Pamukova Sulh Hukuk Mahkemesi'ne açılan davada, Prof. Dr. Zerrin Bayraktar ile mühendis uzmanlar Tahir Özgür ve Levent Serhan'dan oluşan bilirkişi heyetinin "en küçük bir vidaya kadar" herşeyi incelediğini kaydeden Kolcuoğlu, kazanın hemen ardından TCDD ekipleri tarafından yapılan çalışmalarla delillerin karartıldığının bu incelemelerde belgelendiğini vurguladı.

RAPORDA NELER VAR?

Demiryolunun mevcut durumunun tespiti ile başlyan bilirkişi raporunda, kaza sonrası yapılan ray değişimi, balata değişimi ve montaj çalışmaları nedeniyle kaza öncesi ve hemen sonrası durumun saptanamadığı bildirildi. Kazanın ertesi günü, yolun yenilenme çalışmalarının yapıldığı ve menfezlerin balast malzemeleriyle doldurulduğunun belirtildiği raporda, "Daha da önemlisi, 2 numaralı vagon menfez çıkışı üzerinde kalmış, bunu çekecek zaman bulunmamıştır" ifadesine yer verildi. Kaza bölgesinde dönemeçlerle ve eğim değişiklikleri ile ilgili hiç bir levha bulunmadığı kaydedilirken, eğimlerin beton direklere boya ile yazıldığı ve bunların da ağaç dallarıyla kaplandığı belirtildi.

LOKOMOTİF VE HIZ DURUMU

Bilirkişi raporu, iddiaların aksine lokomotifin kaza sırasında raydan çıkıp devrilmediğini ortaya koydu. Raporda, "Birçok görgü tanığı tarafından lokomotifin birinci vagona bağlı olarak ve yürür vaziyette, gerekli incelemeler yapılmadan Osmaneli istasyonuna götürüldüğü tespit edilmiştir" dendi. Hız durumu hakkında yapılan tespitler ise talimatlarla belirlenen hız limitlerinin, kazaya davetiye çıkarttığını ortaya koydu. TCDD'nin söz konusu seferlerde öncelikle saatte 150 kilometre, ardından da yol koşulları nedeniyle saatte 140 kilometre maksimum hız belirlediğinin anlatıldığı raporda hız konusundaki son karar şöyle ifade edildi:

"Belirlenen saatte 140 kilometre maksimum hız daha sonra, 'Tren Livre Hızlarının Artırılması Emri' ile yüzde 10 artırılarak saatte 154 kilometre değerine yükseltilmiştir. Deneysel veriler azami hızı saatte 140 kilometre olarak belirlerken herhangi bir iyileştirme yapmadan azami hızın fiilen artırılması, işletmenin yeni dönem teknik güvenlik anlayışına uygun düşmektedir."

"PERSONEL EMİRLERİ UYGULADI"

Pamukova Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından oluşturulan Bilirkişi Kurulu, söz konusu raporda, trenin personelinin verilen emirleri yerine getirmekten başka suçu olmadığını belirtti. "Personel, A sınıfı niteliklere sahip son derece başarılı ve özenlidir. Livre hızına uymayışları bir hata ya da özensizlik değil, işletmenin yeni felsefesi doğrultusunda Livre doğal süresine uymak istemelerindendir" denilen raporda, yaşanan kazanın, personelden ziyade işletmenin yeni felsefesi nedeniyle meydana geldiği belirtildi.

"TCDD TİCARİ İŞLETME OLDU"

TCDD'yi, kamu hizmetinden çıkıp "Ticari İşletme" olma yolunda ilerlemekle de eleştiren rapor, bu nedenle teknik güvenlik düzeni, bakım ve kontrol yaklaşımından tavizler verildiğine dikkat çekiyor.

"RAPOR, DAVA SÜRECİNİ ETKİLER"

Basın toplantısının ardından soruları yanıtlayan Baro Başkanı Kolcuoğlu, "Bu rapor mahkeme tarafından incelenecek, hem makinistlerin hem de TCDD eski Genel Müdürü'nün davalarının seyrini mutlaka etkiler. Çünkü her şey en ince ayrıntısına kadar incelendi" dedi. Kolcuoğlu, sadece bu rapor ve Savcılık raporunun resmi niteliği olduğunu, diğer raporların resmi bir hükmü olmadığını belirterek, her iki mahkemenin de raporu delil olarak kabul ettiğini bildirdi.

hürriyetim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber