Küçük bir kan lekesi hastalık bulaştırabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2009 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gün içerisinde kişide meydana gelebilecek küçük bir kanama nedeniyle toplumun ortak kullandığı alandaki eşyalara bulaşan kan lekesi dönüşü olmayan bulaşıcı hastalıklara sebep olabiliyor. Uzmanlar, kendisinde bulaşıcı hiçbir hastalığın olmadığını iddia edenlerin bile bu tür kanamalarda etrafa kan lekesi bulaştırmaması gerektiğini söylüyor.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Bölge Temsilcisi Prof. Dr. Yusuf Özbal, önemsenmeyen küçük bir kanama ve etrafa bulaştırılan kan lekesinin büyük tehlike oluşturduğunu açıkladı. Prof. Dr. Yusuf Özbal, bulaşıcı sarılık mikrobunun, başta kan ve kan ürünleri ile cinsel ilişki olmak üzere tükürük, vajinal salgı, ter, gözyaşı gibi vücut sıvılarıyla da bulaştığına işaret etti.

Bulaşıcı sarılığın tıbbın son 30 yıldır üzerinde en çok çalıştığı konuların başında geldiğini anlatan Özbal, dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin bulaşıcı sarılık mikrobunu almış olduğunu söyledi. Özbal, bu hastalıktan her yıl 1- 2 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirterek, bulaşıcı sarılık mikrobunun, kolay bulaşan ve çok dayanıklı bir virüs olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Özbal, öksürürken ağzın kapatılması, hapşırma ve tıksırmada elin ağza kapatılması ve mutlaka yıkanması gerektiğini belirtti.

Bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınması gerektiğini ifade eden Özbal, şunları anlattı: "Dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde görmeniz mümkün değildir, ama Japon insanı grip olmuşsa, ağzına maske takarak dışarı çıkıyor. Diğer insanlara hastalığı bulaştırmamak için. Kanayan yarası varsa mutlaka pansuman ettirip sarmadan dışarı çıkmıyor. Oysa gelişmiş ülkelerde bayanlar makyajlarının bozulacağını düşünerek hasta olsa bile maske takmıyor. Genelde sağlıklı insanlar gribal virüsü kapmamak için maske takıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber