Devam eden grip zatürree habercisi olabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2009 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazen ölümle sonuçlanabilen ciddi bir akciğer hastalığı olan zatürree, grip belirtilerinin devam etmesiyle başlıyor. Gribin, doğrudan doğruya grip virüsünün akciğerlere yerleşmesiyle ortaya çıkan zatürreeye sebep olacağına dikkat çeken uzmanlar, "Bu, tedavisi olmayan, ölüm ihtimali yüksek olan bir tablodur. İkincisi ise grip hastalığı geçirildikten bir süre sonra, hastanın tekrar ateşinin çıkmasıyla başlayan ve daha çok öksürük, balgam şikayetleriyle birlikte tipik bir zatürreedir. Doğru seçilen antibiyotiklerle hastalığın tamamen düzelmesi mümkündür" uyarısında bulunuyor.

Halk arasında 'zatürree' diye bilinen pnömokok enfeksiyonları, özellikle risk grubu hastalarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir akciğer hastalığı olarak biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre; dünyada her yıl her bin kişiden 10-15'i zatürreeye yakalanıyor. Türkiye'de her yıl Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre yaklaşık 100 bin zatürree vakası görülüyor ve bunlardan 3 bin civarında kişi hayatını kaybediyor. Ancak uzmanlar, Türkiye için gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu ifade etmekte ve yaklaşık 500 bin kişinin her yıl zatürreeye yakalandığını belirtiyor.

Hastalığın küçük çocuklar, ileri yaştakiler ve halihazırda kronik bir hastalığı bulunan kişilerde daha ağır seyrettiğini hatta ölümle bile sonuçlanabileceğini anlatan Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Burhanettin Alkan, 39 dereceyi geçen ateş, öksürük ve çoğu zaman pas renginde olan koyu kıvamlı balgamın hastalığın başlıca belirtileri olduğunu söyledi.

Hastalığın, bazen genç erişkinlerde şiddetli bir titremenin ardından ateş yükselmesiyle birlikte aniden başlayabildiğine dikkat çeken Alkan, "Zatürreeye neden olan bakteriler, aynı zamanda kan ile tüm vücuda yayılarak 'bakteriyemi' adı verilen tablo ve beyin zarında da 'menenjit' gibi ciddi enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu bakteriler zatürreeye neden olduklarında, her 20 vakadan biri ölümle sonuçlanır. Aynı şekilde her 10 bakteriyemi vakasından 3'ü de ölüm getirir. Salgın dönemlerinde öpüşmek, tokalaşmak ve hatta kalabalık ortamlardan kaçmakta yarar vardır. Zatürreeyi önleyici bir aşı, birçok kişinin yaşamını kurtarır. Tek bir doz aşıyla yıllar süren bir bağışıklık elde edilir. Bazı durumlarda da aşının 5 yıl sonra tekrarlanması gerekir. Devam eden grip hastalık belirtisi olabilir, hekim kontrolünden geçmekte fayda var" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber