TRT'de akıl almaz ceza!
Birgün/Göksel Bozkurt
TRT'deki skandalların ardı arkası kesilmiyor. Açıkçası üzerine gidilecek başka konulara yöneleyim derken bir yenisi daha patladı. TRT çalışanlarının örgütlü olduğu Haber-Sen, geçen hafta bir skandalı daha ortaya çıkardı. İnanılacak gibi değil ama TRT Genel Müdürü Demiröz ve ekibi deneyimli, uzman ve alanında başarılı 50 personeli televizyon izleme cezası vermiş. Hangi kanalı izleyecekler? Elbette izlenme oranı en düşük olan TRT kanallarını. Neye hizmet edecek bu? Hatalar tespit edilecek. Gerçek bu mu? Olmadığı görülüyor. Neden? 50 kişi arasında yayınla ilgili işlerde çalışmayanlar var. ?Kızağa'' çekilenler geçmişte TRT'ye önemli başarılar getiren isimler?
15 daire başkanı, 14 başkan yardımcısı ve 6 bölge müdürü olmak üzere yaklaşık 200 kişi Demiröz döneminde görevinden alındı. Şimdi Haber Sen Başkanı Kemal Keleş'e kulak verelim:
?TRT'de bir program yayına çıkıncaya dek birçok kademe ve birimde içerik ve estetik ve teknik açıdan denetlenir ve gözetlenir. Yayına çıktığı anda da teknik olarak kontrol altındadır. Kontrol ve denetim süreçlerinin nasıl işleyeceği, kuralları, yöntemi bellidir. Bu yüzden gerekçe ne olursa olsun, bu uygulama TRT'nin en kıdemli yönetici ve yapımcılarını fiilen iş yapamaz hale getirmekten başka bir şey değildir. Bir dönem İstanbul ve Ankara'da belediyeleri ele geçirdiklerinde orkestra üyelerine araba saydıran zihniyet, bu kez TRT'de işbaşında. Bu bir baskı ve yıldırma taktiğidir:Bu uygulamanın amacı, bugüne kadar başarılı işlere imza atmış, TRT çalışanları arasında ve kamuoyunda saygın bir yer edinmiş muhalif ve demokrat kimlikleriyle bilinen kişileri kurumdan ayrılmaya zorlamaktır.''
Elimdeki belge de bunu doğruluyor. Akıl almaz bir ceza. Gelin TRT'yi izleme cezası alan personelden bazılarının geçmişlerine hep birlikte göz atalım:
Çetin Öner (Prodüktör):Kamuoyunda yazar ve oyuncu kimliğiyle de tanınıyor. Kitapları ve imza attığı yapımlarla çok sayıda ödül aldı. Abdülhamit Düşerken filmindeki rolüyle Antalya Film Festivali'nde en iyi erkek yardımcı oyuncu ödülünü aldı.
Tülay Eratalay (Prodüktör): ''Düş, Gerçek, Bir de Sinema'' filmiyle 1995 yılında 10. Ankara Film Festivali'nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, 12. Adana Altın Koza Film Festivali'nde ise En İyi Üçüncü Film ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini aldı. Yine 1995 yapımı ''Özlem...Düne, Bugüne, Yarına'' ise 32. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi İkinci Film, En İyi Senaryo, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, 10. Ankara Film Festivali'nde ise En İyi Kadın Oyuncu ödüllerine layık görüldü. Tülay Eratalay beğeniyle izlenen çok sayıda televizyon filmine de imza attı.
Fide Motan (Prodüktör): Cadı Ağacı, Yanlış Saksının Çiçeği ve Vasiyet gibi başarılı yapımlara imza attı. Son olarak Aziz Nesin'in 5 öyküsünü çekti.Yayına hazır hale getirilen bu 5 bölüm Demiröz ve ekibi tarafından yayınlanmadı.
Bülent Osma (Prodüktör): Mayıs ayında İstanbul'da yapılan 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'nın başarılı organizasyonunun mimarı. Şarkı yarışmasının ardından ödüllendirilmek yerine cezalandırılarak Ankara Radyosu müdürlüğü görevinden alındı.
Gülseren Çarkacı (Prodüktör): Çocuk ve Gençlik Programları müdürüyken çok sayıda başarılı yapımın ekrana gelmesini sağladı. Demiröz'ün göreve gelmesinden sonra görevden alınan kadın yöneticilerden birisiydi.
İlgün Soysev (Prodüktör): Müzik Dairesi Başkan Yardımcısı iken Demiröz tarafından görevden alındı. Bestekar olan Soysev'in sanat müziği dalında çok sayıda bestesi bulunuyor.
Nilgün Sağyaşar (Prodüktör): Televizyon Dairesi eski Başkan Yardımcısı. Demiröz tarafından görevden alındı.
Mete Muyan (Muhabir): TRT'nin Sayısal Yayın Teknolojileri Merkezi (SAYTEK) kurucusu. 2002 yılında e-Devlet ödüllerinden en iyi merkezi yönetim web sitesi ödülünü aldı.
Bu kadarına da pes doğrusu?Bu yöneticilere ve yaptıklarına artık TRT'nin bahçesindeki ağaçlara tüneyen kargalar bile gülüyor!