Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları yargılanabilir mi?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Temmuz 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına imkân sağlayan düzenlemenin genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarını kapsamadığı açıklandı. Üç gündür siyasetin ana gündem maddesi olan yasa değişikliğinin mimarlarından AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, bu düzenleme ile genelkurmay başkanının en korunaksız bürokrat haline geleceği, özel yetkili savcılarca haklarında dava açılabileceği iddialarını yalanladı.

Mevcut mevzuatta genelkurmay başkanının yargılanmasına ilişkin bir hüküm bulunmadığına işaret eden Bozdağ, "En korumalı kişi genelkurmay başkanıdır. Yasal düzenleme olmadan genelkurmay başkanını yargılayamazsınız. Mevcut uygulama devam eder. Sadece bu madde (CMK 250) koruyor deniliyorsa, bu madde kapsamına girmeyen çok sayıda suç var. O zaman ne olacak?" diye sordu.

Askerlere sivil yargı yolunu açan Ceza Muhakemeleri Yasası'nın 250. maddesinde yapılan değişiklikle ilgili tartışma sürüyor. Kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini vurgulayan AK Partili Bozdağ, asker kişilerin görevleriyle ilgili suç işlemeleri halinde yargılanmasının izne tabi olduğunu hatırlattı. CMK 50. madde kapsamına giren suçlara ilişkin izin gerekmediğinin altını çizen Bozdağ, şöyle devam etti: "Yani uyuşturucu suçlarında yargılama için izne gerek yok. Bir öğretmen, bir polis de uyuşturucu ya da çete mafya işine girse izin mi gerekli? Gerekmez. Görevleriyle ilgili şeyler değil. Görevleriyle ilgili olursa izin alınır. Örneğin, askerî mahallin dışında asker kişi bir adam öldürdüğünde ne yapıyorlar? Hemen tutukluyorlar. Sadece onun birliğine bilgi veriliyor. Yoksa ben bunu tutuklayacağım, yargılayacağım, izin ver denmiyor. 250. madde kapsamına giren suçlar, askerî mahalde işlenebilecek nitelikte suçlar değil. Uyuşturucu imal ve ticareti, çıkar amaçlı suç örgütleri, anayasal düzene karşı suçlar, terörle mücadele kapsamına giren suçların tamamı dışarıda işlenebilecek nitelikte suçlar."

Yürürlükte olan yasaya göre bir generalin yargılanması için mahkeme heyetinde kendisinden üst rütbeli en az iki komutanın bulunması gerekiyor. Kendisinin üstü konumunda askerî bir yetkili olmadığı için genelkurmay başkanı yargılanamıyor. Kuvvet komutanları ve general düzeyindeki isimlerin yargılanması için de Genelkurmay Başkanlığı'nın izni gerekiyor.

Demokratikleşme kapsamında yapılan CMK değişikliğine muhalefetin gösterdiği tepki AK Parti'de hayretle karşılandı. CHP ve MHP, Meclis'teki görüşmeler sırasında onay verdiği düzenlemeye bir gün sonra tepki göstermişti. Bozdağ, "Yasa çıktıktan iki gün sonra birdenbire dalgınlık numarası yapma çabası var, mahmurluğa geldik deme gayreti var. Bu düzenlemeyle ilgili hepimiz 'Doğru' dedik, 'yapmamız lazım' dedik ve öyle yaptık." ifadelerini kullandı.

ÖMER ŞAHİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber