Sağlık Bakanlığı'ndan işletmelere: Kül tablalarını kaldırın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2009 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, eğlence mekanları dahil kapalı alanlarda uygulanmaya konacak sigara yasağına günler kala, varsa daha önce oluşturulmuş sigara içme odalarının ve kül tablalarının kaldırılmasını istedi.

19 Temmuz'da Dumansız Hava Sahası genişleyerek kullanılan tüm ortak kapalı alanlarda, restoran, kahvehane, kafe, bar ve eğlence mekanlarının kapalı alanları dahil, tütün ve mamüllerinin kullanımı yasaklanacak.

Bakanlık, Havanı Koru adlı internet sitesinde, yasağa günler kala işletmelerin hazırlık için neler yapması gerektiğini belirtti. Bu çerçevede, yasal uyarı afişlerinin herkes tarafından görülebilir yere asılması, varsa daha önce oluşturulmuş sigara içme odalarının, kül tablalarının kaldırılması, çalışanlar ve müşterilerin işletmede tütün ürünleri tüketilemeyeceği konusunda uyarılması, çalışanlara yasa hakkındaki sorumluluklarının anlatılması gerektiği kaydedildi. Bakanlık, işletme sahibi olarak kanuna uymayan bir kişi görüldüğünde yapılması gerekenleri de adım adım anlattı.

Buna göre, işletme sahibi, ilk olarak yasağa uymayan kişiye sigara içilmez işaretini gösterecek ve sigarasını söndürmesini ya da dışarı çıkmasını rica edecek. Sigara içmelerine izin verirse, suç işlemiş olacağını, onların da yasak kapsamına giren mekan ya da araçta sigara içerek yasaları ihlal ettiğini, her iki tarafın da para cezasına çarptırılabileceğini belirtecek.

Sigarasını söndürmeyi reddeden müşteriye, sigara içmeye devam ederse personelin ona hizmet etmeyeceğini ve mekanı terk etmesinin isteneceğini açıklayacak. Terk etmezlerse yasaya aykırı hareket edilmesi halinde kolluk kuvvetlerine bildirmekle yükümlü olunduğu hatırlatılacak.

İşletme sahibi, olayın nerede ve ne zaman olduğunu, ilgili kişinin adını ve sonuçta ne olduğunu bir yere kaydedecek. Fotoğraf çekebilecek ya da video kaydı yapabilecek. Ardından, yasal uyarı yazısında belirtilen en yakın kolluk kuvveti birimine bildirimde bulunacak. Yasağa uymayan işletme çalışanları hakkında da şirketteki uygalama gereğince kurallara uymadığı için öngörülen disiplin cezası uygulanacak.

BAKANLIK, YASAĞIN RESTORAN VE BARLARDA İŞ KAYBINA NEDEN OLACAĞI YÖNÜNDEKİ ELEŞTİRİLERİ DOĞRU BULMUYOR

Bakanlık, dumansız hava sahasının restoran ve barların iş kaybına neden olacağı yönündeki görüşün ise doğruyu yansıtmadığını belirtiyor. Kanada, İrlanda, İtalya, Norveç gibi ülkeler ile El Paso ve Newyork gibi şehirlerde yapılan araştırmalara göre, tütünle mücadele konusundaki kanun sonrası, işletmelerin işlerinin aynı seviyede kaldığı ve hatta bazılarında arttığı kaydediliyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmanın ise kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren sigara içmeyenlerin bu mekanlara daha sık gittiğini gösterdiğine dikkat çekiliyor. Tütünle mücadele kanununun ekonomiye kötü etkisi olduğunu gösteren tek bir olayın bile bulunmadığı vurgulanıyor.

PASİF İÇİCİLİK KALP KRİZİ GEÇİRME RİSKİNİ YÜZDE 25 ARTIRIYOR

Bakınlık, pasif içicilik riskleri ve havalandırmanın pasif içiciliği önleyip önlemediği konusunda da bilgi verdi. İkinci el dumana maruz kalma ya da korunmasız çevresel tütün dumanına maruz kalma gibi isimlerle de anılan pasif içicilik; kalp krizi geçirme riskini en az yüzde 25, akciğer kanserine yakalanma oranını yüzde 30, astımı yüzde 60 ve inmeyi yüzde 80 oranında artırıyor. Yüzde 85'i kokusuz ve görünmez olan ikinci el sigara dumanındaki zararlı kimyasallar, pencereleri açmak ya da havalandırma sistemlerini çalıştırmakla yok edilemiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber