Niye kadın valimiz, müsteşarımız yok

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Temmuz 2009 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'li Halide İncekara, kadın yönetici azlığını eleştirerek, "Ne kadın müsteşarımız ne de kadın valimiz var. 50 bin okul müdürünün 10 bini niye kadın olmuyor" dedi. İncekara, "Akıllı kadın uzlaştırıcıdır, adamların ihtirasını tutar" diyerek kadınların farkını ortaya koydu.

AKP İstanbul Milletvekili Halide İncekara, "Niye kadın valimiz, müsteşarımız yok" dedi ve "Akıllı kadın uzlaştırıcıdır, adamların ihtirasını tutar" sözleriyle de kadın yöneticileri savundu. İncekara, bürokrasideki kadın yönetici azlığından yakınırken, "Ne kadın müsteşarımız var, ne kadın üst kurul üyemiz, ne de kadın valimiz. Kadın milletvekili, bakan değil ki mesele. Kaç kadın müsteşarın, valin, emniyet müdürün, daire başkanın, okul müdürün olmuş, o önemli. 50 bin okul müdürü var, bunun 10 bini niye kadın olmuyor" dedi.

Özel sektör örneği

Özel sektörün kadın yöneticilere ağırlık verdiğini belirtip, "Ben de özel sektör yöneticiliğinden geliyorum" diyen İncekara, kadın yöneticilerin önemini de, "Oynadığı kadın-ana rolü ile kadın her zaman uzlaştırıcı rol üstlenir. Bu özelliğiyle de adamların ihtirasını tutar" sözleriyle dile getirdi. İncekara, "Bazen tersi de olabilir" diyerek ihtiraslı kadınların da olabileceğini belirtirken, "Ama genelde olasılık hesabına vurursan, kadınlar erkeklere göre daha uzlaştırıcıdır" dedi.

Toplumdan gelmeli

İncekara, valilerin de sosyal bilimciler, mimarlar, mühendisler gibi toplumun farklı katmanlarından gelmesi gerektiğini savundu. İncekara, şunları söyledi: "Tıpkı belediye başkanları gibi. valiler de başkanlar gibi toplumun içinden gelecek. Öbür türlüsü olmuyor ki. Uzun yıllar kamunun gücünü kullanmış olarak geliyor. Genelde, tek düze bir lojman hayatından geçmiş, toplumsal desteği olmayan insanlar oluyorlar. Halbuki bütün yöneticilerin, vatandaşın işini kolaylaştırıcı rol üstlenmesi gerekir. Bizde ise, istisnalar hariç tam tersi, despot rol üstlenenler olabiliyor."

First Lady de yakındı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de kadın yönetici azlığından yakınmıştı. Gül, bir kadın dergisine verdiği röportajda, "Daha çok kadın bakan, milletvekili, belediye başkanımız olmalı. Bürokraside tablo daha da üzücü. 85 yıllık Cumhuriyet tarihimizde sadece bir kadın valimiz görev yaptı. Düşünmemiz gereken bir tablo" demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber