YÖK, tıp ve mühendislik dallarında Kral Abdülaziz Universitesi'yle anlaştı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Temmuz 2009 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Dışişleri Bakanlığı YÖK'ten, Cumhurbaşkanı Gül'ün 'işbirliği' sözü verdiği Suudi Arabistan'daki Kral Abdülaziz Üniversitesi ile 'öğrenci değişimi' anlaşmaları yapılmasını istedi. YÖK de gereği için harekete geçti

Z. Kıvanç EL / ANKARA

Dışişleri Bakanlığı'nın, martta Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) bir yazı göndererek Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki Kral Abdülaziz Üniversitesi ile bilimsel işbirliği yapılmasını istediği ortaya çıktı. YÖK, Dışişleri'nin talebine olumlu yanıt verdi ve Türkiye'deki üniversiteleri, Arap üniversiteleriyle işbirliği yapılması konusunda resmi bir yazıyla uyardı. .

REFERANS GÜL

Dışişleri Bakanlığı İkili Kültürel İşler Genel Müdürlüğü tarafından YÖK'e gönderilen yazıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı dönemindeki Kral Abdülaziz Üniversitesi temasları referans gösterildi. Bakanlık yazısında, Cumhurbaşkanı Gül'ün girişimlerine rağmen Türkiye'deki üniversitelerden Cidde Kral Abdülaziz Üniversitesi ile işbirliği konusunda herhangi bir adım atılmadığına dikkat çekilerek, gereğinin yapılması istendi.

İGDAŞ'LA ÇALIŞIYOR

İkili Kültürel İşler Genel Müdürlüğü'nün YÖK'e gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verildi:

'Cidde Kral Abdülaziz Üniversitesi Rektörü Prof. Osama Tayyeb, Cidde Başkonsolosluğumuzu ziyaretinde Cumhurbaşkanımızın Dışişleri Bakanı olduğu dönemde üniversiteyi ziyaretine de atıfta bulunmuştur. Üniversitenin dünyada birçok üniversiteyle işbirliğinde olduğu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İGDAŞ ile doğalgaz konusunda ortak bir proje geliştirmekle birlikte; henüz herhangi bir Türk üniversitesiyle işbirliğinin olmamasının bir eksiklik olduğunu ifade etmiştir.'

TIP VE MÜHENDİSLİK

Yazıda, ayrıca 'İlk aşamada tıp, mühendislik, Arapça gibi alanlarda kısa süreli öğrenci ve öğretim üyesi değişiminin ve ileride ortak araştırma projelerinin zeminini oluşturmak için bir heyetin Cidde'yi ziyaret edip üniversitede görüşme ve incelemeler de yapılabileceği söylenmiştir' denildi. Dışişleri'nin yazısında Kral Abdülaziz Üniversitesi Rektörü Prof. Osama Tayyeb'in işbirliğinden memnuniyet duyacağı da ifade edildi.

ÜNİVERSİTELER UYARILDI

Bakanlık talimatıyla harekete geçen YÖK, üniversitelerin rektörlüklerine bir yazı göndererek, Kral Abdülaziz Üniversitesi ile bilimsel işbirliği konusunda girişimler başlatılmasını istedi. YÖK'ün, rektörlüklere gönderdiği yazıda Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin yazısından da alıntılar yapıldı.

İMZA İÇİN GİTTİ

Üniversİtelerden mayıs ayı boyunca yanıt alamayan YÖK, duruma el koydu. Haziran ayı sonunda Suudi Arabistan'a bir heyetle ziyaretlerde bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Dışişleri'nin yazısında istediği şekilde tıp, mühendislik ve Arapça alanlarında Suudi Arabistan Yükseköğretim Bakanlığı ile anlaşmalar imzaladı. Yine Dışişleri yazısında hatırlatıldığı şekilde öğrenci ve öğretim üyesi değişim anlaşmaları da Arabistan ile imzalandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de siyasete atılmadan önce 1983-1991 yılları arasında yaklaşık 8 yıl merkezi Cidde'de bulunan İslam Kalkınma Bankası'nda ekonomist olarak çalışmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber