'Polis taciz etti ' iddiasına soruşturma

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Temmuz 2009 17:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Diyarbakır'da polisler tacizde bulundu iddiasına soruşturma

DİYARBAKIR'da kendini polis olarak tanıtan 4 kişiden 2'sinin girdikleri evde misafir olarak bulunan 23 yaşındaki bir kadına tacizde bulunduğu iddiası üzerine Valilik, Cumhuriyet Savcılığı ve Emniyet Müdürlüğü soruşturma başlattı.

Diyarbakır'da iddiaya göre 25 Haziran günü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden geldiklerini iddia eden sivil giyimli 4 kişi, Ofis Semti'nde evinden çıkmakta olan ve adı açıklanmayan bir kadının evinde arama yaptı. Kadın, aradan 8 gün geçtikten sonra İHD Diyarbakır Şubesine giderek dernek yöneticisi Necibe Güneş'e, eve gelen ve kendisini polis olarak tanıtan 4 kişiden 2'sinin şiddetli cinsel tacizine uğradığını öne sürdü. Şikayet üzerine İHD ve kadın kuruluşları Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

İHD yöneticisi Necibe Güneş, şikayetçi kadının geldiği zaman çok kötü durumda ve konuşamadığını belirtti. Güneş, ?Kadın, Ofis Semti'nde bir arkadaşının evinde kalıyor. Burada ikamet etmediği gibi İstanbul'dan buraya tatile gelmiş. Kapıdan çıkacağı zaman 4 sivil polisin ev sahibini sorduğunu, kendisi de evde olmadığını söylüyor. Bunun üzerine polisler kadını zorla eve sokarak ev içinde arama yapıyor. Arama yapıldıktan sonra iddia edilen 4 polisten 2'si kendisine ciddi anlamda tacizde bulunuyor? dedi. Mağdur kadının adını açıklamayan Güneş, ?Ailesiyle ilgili kendisinin kaygısı var, bu nedenden dolayı ismini açıklıyamıyoruz. İsmini açıklarsak, buna bağlı olarak ailesi de devreye girer ve bu durum bir infiale yol açabilir. Adli soruşturmada da bu durumu ilettik ve isminin gizli tutulması gerektiğini söyledik. Konuyla ilgili yargı süreci başladı? dedi.

POLİS ŞİKAYETÇİNİN ADINI SORDU

İHD Yönetim Kurulu üyesi avukat Gamze Yalçın da, konuyla ilgili basın açıklaması yaptıktan sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduklarını söyledi. Yalçın, şunları anlattı: ?Savcılığa gittiğimizde emniyet güçleri bizden önce gitmiş ve bizi orada bekliyorlardı. Başvurucumuzun adını bize ısrarla sordular biz de vermek istemedik. Çok büyük bir mağduriyet, ailesinin de haberi yok. Kendisi zaten Diyarbakırlı değil ve buraya misafir olarak gelmiş bir arkadaşımız. Misafir kaldığı arkadaşının evinde bu olay oluyor. Savcılık bunun üzerinde çok titiz davranıyor ve bizden dosya ve delilleri istedi. Gerekli belge ve bilgileri verdik. Başvurucumuz tarafından 4 kişinin eşkali savcılığıa verildi. Biz bu durumu emniyet güçlerini zan altında bırakmak için başlatmadık. Başvurucunun üzerine bu girişimi başlattık. Savcılık aracılığıyla Terörle Mücadele Şubesi'nde çalışan kişiler hakkında işlemler yapılacak. Başvurucunun psikolojisi çok kötüydü. Her anlattığında ayrı bir travma yaşıyor. Bu nedenle Adli Tıp'a sevkedildi. Şikayetin akşamı Diyarbakır Valiliği'nden konuyla ilgili idari soruşturma başlattıklarına dair bir yazı geldi. Bizimle 3 günden bu yana görüşme talebinde bulunuyorlar, hem Valilik, hem emniyet yetkilileri. Bugün idari soruşturmalardan sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı ile görüşeceğiz. Çok ciddi bir durum, toplumda infial yaratacak bir vakadır. Bunun takipçisi olacağız. Umarız suçlular bir an önce açığa çıkartılır.? Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Grubu'nda danışman olan sosyolog Zeynep Demir Akçar, kadının yaşadığı şiddeti önemsediklerini söyledi. Akçar, ?Kadınlar cinsel şiddete karşı risk altındalar. Özellikle Güneydoğu'da yaşayan kadınlar şiddete yönelik daha fazla risk altındalar? dedi.

Olayla ilgili Başsavcılık ve Valilik tarafından Emniyet Müdürlüğü'nde soruşturma başlatıldı. Kadının verdiği eşkaller üzerine TEM şubesinin yanı sıra diğer birimlerde de çalışmalar başlatıldı.

EMNİYET: POLİSİN YAPTIĞI BELLİ DEĞİL

Emniyet Müdürlüğü yetkilileri bu olayın polis tarafından yapılıp yapılmadığı henüz net olmadığını belirterek, verilen eşkaller üzerinde çalışmaların devam ettiğini ve faillerin en kısa zamanda yakalanarak, adli mercilere sevkedileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber